SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4793. Cykelåkning är en motionssport i landet utom sig

Annat var det i mitten på förra århundradet då Svängis Johansson och bröderna Fåglum härjade i Norden och Europa. Idag har vi superbra Jenny Rissved på MTB med OS-guld och Brons.

Men om vi kollar upp vanliga cykelåkare som motionerar på hojen?? --då ser man en annan bild?? I landet utom sig har vi många tävlingar bl a Vättern runt där mer än 10 000 hojande gubbar och gummor startar på fina landvägar. Nu är det också tusentals som startar i Vasaloppet?? –som nu inte bara köras med lagg utan också på MTB cross country cyklar.

Många slalombackar i vårt land har utökat sin verksamhet med MTB och här inspireras många ungdomar av Jenny Rissveds stora framgångar. Hon har ju även många segrar i Världs cuppen i MTB.

Men varför har vi inte fler bra proffscyklister i de stora tävlingarna i Europa?? –lilla Danmark och stora Norge har ju massor med topp-topp cyklister bland proffslagen i Europa. Danskarna hojar ju hem stortävlingar som Tour de France??

Den här gubben Bob har med stort intresse följt cykelsporten sedan 1955, i början som sportjournalist i Corren. Det är därför med stor glädje han ser att sonen Jan och sonsonen Leo kör MTB på motionsnivå.

I helgen körd de MTB i Isaberg norr om Gislaved. Det är slående hur avancerade cyklar man har i MTB idag. Det är stötdämpare både fram och bak och man kan höja och sänka sadeln under körsel?? Så här såg Leo och Jan ut i Isaberg.

Leo och Jan Bovin motionerar i Isaberg i Småland anno 2024-08-17

Inlagt 2024-08-19 23:15 | Läst 422 ggr. | Permalink

"Ja, det är en bra fråga, varför har vi inga cyklister i TDF till exempel? Kommentatorerna talade om det, men något säkert svar kom de inte fram till. Har själv cyklat mycket, både terräng och landsväg, men endast som nöje."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressanta prylar också! När jag tävlande så va prylarna, cyklarna alltså, såklart också intressanta! Men vilka grejer det finns numera! :)
Och hur många växellägen finns det i kransen på bakhjulet?
/B
Svar från Bob Bovin 2024-08-20 23:41
Hej,
Jag vet inte hur många skivor det är i kassetten. När man ser vilka banor de kör så förstår man att det behövs fjädringar.
H det gott
Bob
Hej Bob.
MTB är en gren inom cykelsporten som även utövas i DK. OS var en besvikelse för oss.
Det är flera av de danska professionella landsvägsryttarna som kommit från MTB – bl.a. Jakob Fuglsang.
"Dina" ryttare här ser väldigt professionella ut med precis rätt utrustning.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Kanske kan det finnas plats för unga svenskar på Team UNUX. De satsar trots allt på nordiska ryttare. Nu kör Magnus Cort för dem.
Svar från Bob Bovin 2024-08-20 23:57
Hej Erik,
MTB och landsväg är nog en bra combo. Men bancykel krävs nog också och det har knappt något.
Ha det väl
Bob
Ja, det är en bra fråga, varför har vi inga cyklister i TDF till exempel? Kommentatorerna talade om det, men något säkert svar kom de inte fram till. Har själv cyklat mycket, både terräng och landsväg, men endast som nöje.
Svar från Bob Bovin 2024-08-22 23:31
Hej
Man vågar ju inte säga vad man tror, för på skidor är vi ju bra.
Varför var Fåglum så bra. Kan det vara träningsmetoderna. Visade inte den senaste skridskostjärnan Nils van der Poel att det går.
Ha en fin helg
Bob