SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4784. Vi lever i underliga tider?? –rost är något positivt??

Stålet har fått en fin patina?? –allt som fått en fin patina är positivt?? Synd att det inte gäller också människor?? För då så hade du kunde säga efter Tahi resan att gumman rostat fint??

Hon har fått en så fin patina över hela kroppen?? Nu finns det till och med ett specialstål som kalla Cortenstål som rostar sakta och i allas smak vackert rödbrunt?? Ett sådant stål är legerat med metallerna Cu, Cr Mn och Ni. En ganska tunn, några millimeter, Cortenplåt håller i 100 år och sett ur det perspektivet är det en ganska billig fasad beklädnad. Det är bara att komma överens om att rostbrunt är snygget.

Å du det är ju ingen skrothandlare i öst?? –som köper rostig stålplåt?? –även om den säges vara underhållsfri?? Bland hälare är ju det inget hållbart begrepp och inte heller patina??

Tillbyggnaden på Skissernas museum i Lund är delvis beklädd med Cortenstål

Inlagt 2024-08-10 23:35 | Läst 667 ggr. | Permalink

"Gillar också den här fasadplåten, som rostar.. Men kan den vara lite för tät kan jag undra, viss ventilation av en fasad är väl också bra, eller? Här ses ett högre hus i sån plåt som ses i flertalet bilder här, fotat i mitten på februari från mitt hyfsat nära 'närområde'.. https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/promenad-runt-arstaviken-norra-delen.htm Hälsn!"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tycker det är snyggt, eftersom den sortens rost ändrar nyans när den åldras och blir vackrare efterhand.
Tanken är dock inte ny.
När Sigurd Lewerentz byggde Petrikyrkan i Klippan i början av 1960-talet, användes bjälkar av stål som syns inomhus i den öppna takstolen.
Dessa fick ligga utomhus några år och fick på så sätt en patina av rost. Rosten utgör bara ett tunt lager och går inte ned i djupet.
I-bjälkar av vanligt stål användes nog.
Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2024-08-11 23:23
Hej Wolfgang,
Det blir en ganska stor variation i mönster i rosten utomhus. Många uppfattar nog detta som vackert. Det är ok vi alla ser olika känsla i material.
Ha det gott
Bob
Corten som fasadbeklädnad har av och till varit inne i många år. Jag minns Civic Center i Chicago (ca 1960) som hade det även i bärande fasadpelare (vattenfyllda för brandskyddet). Uppskattat av oss arkitekter, även jag som är en notorisk bakåtsträvare ser det som ett riktigt material.

I Sverige kom det på polishus som byggdes efter förstatligandet på 1970-talet. Det skapade kontroverser,

Ett hus som rostar och sen kan svartna och gör det okontrollerat, man vet inte på förhand hur det åldras i olika mikroklimat, blir onekligen speciellt och kan väl inte underhållas utan att lagningarna syns. Vad händer under fönstret uppe t v i din bild? En bild som skapar intresse!
Svar från Bob Bovin 2024-08-11 23:27
Hej Måns,
Tack för bakgrunden till rostigt stål i arkitekturen. Det är olika mönster här och där i den fasaden. Under ett fönster blir ju vattnets mönster bruten med nya mönster.
Ha det gott
Bob
Gillar också den här fasadplåten, som rostar.. Men kan den vara lite för tät kan jag undra, viss ventilation av en fasad är väl också bra, eller?

Här ses ett högre hus i sån plåt som ses i flertalet bilder här, fotat i mitten på februari från mitt hyfsat nära 'närområde'..

https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/promenad-runt-arstaviken-norra-delen.htm

Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2024-08-11 23:29
Hej,
Mönster i rost i naturen kan ju kul att se, jag är lite tvekande i stora fasader. Här är det nog ok för mig.
Ha det väl
Bob
Måns H 2024-08-12 00:14
Visst ska en helt tät fasad ha nån sorts ventilation bakom plåten, men Boverket TYPGODKÄNDE en helsvetsad variant, ett bevis på att även en statlig specialmyndighet kan tappa koncepterna emellanåt. På det här huset ser fasadplåten ut att ha släppt taget under översta fönstret till vänster, det regnar nog in där bakom.

Det hus som har kulör som en rödräv i din länk är väl det cortenklädda du nämner. Ser bättre ut än grannhusen i nån lackad plåt.
Hej Bob.
Jag gillar den looken. Jag förstår inte det tekniska.
Jag får några minnen av de många negativa åsikterna om de nya byggnaderna vid hamnen här i Roskilde. Där var det dock trädets utseende som var uppe till diskussion.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS:
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/roskilde-bloggen-2683-lite-lokal-geografi.htm
Svar från Bob Bovin 2024-08-11 23:31
Hej,
Det blir nästan alltid olika åsikter när det gäller konst. Så även här.
Ha det gott
Bob