SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4757. De svarta Canon gluggarna från 50-talet

På femtiotalet ökade trycket på bilder med aktion?? –bildtidningar blev mycket populära även i landet utom sig?? Bäst var tidningen Se med många legendariska fotografer.

Vid den här tiden började Nikon och Canon vinna mark inom områden där Leica varit dominerade efter kriget. Speciellt vad gällde ljusstarka objektiv, vilka passade också på Leica?? Priserna var ganska höga men den mekaniska och optiska prestandan dög åt fotografer i fält?? Diskreta fotografer krävde små och svarta objektiv. Det fattade Canon och märkligt nog hamnade många svarta objektiv här i vårt land. Så idag dyker det upp en hel del svarta gluggar på marknaden?? –och vill du ha de svarta Canon objektiven från den här tiden så är de inte så dyra som motsvarande Leica gluggar. En orsak till detta är att Canon inte vet hur många som såldes?? –ty arkiven vid den här tiden gick upp rök vid en brand hos Canon??

Vanligast är de svarta 50mm objektiven vilka finns i tre varianter: Canon 50 mm a1:1.2 och Canon 50mm 1:1.8, som finns i två utförande som skiljer sig mycket litet. Ovanligast är Canon 35mm 1:1.8, som var mycket poppis hos proffs, och därmed nöttes sönder i fält. Vårt exemplar är ganska ”välanvänt” och det tog Bob en eftermiddag med bensin och olja för att få snurr på allt. Objektivets frontkant har verkligen blivit nött i många fotoväskor. Men glaset är fint!! Men även vår ljusstarka 50mm glugg har fått några smällar?? Personligen tycker seniorplåtis att det är kul med hårt slitage?? –viket delvis talar för ett äkta svart objektiv. Men se upp för målarverkstäderna är skickliga i många länder?? Det finns litteratur att konsultera. 

Det svarta gänget av Canon objektiv med LTM skruvfattning: fr v Canon 50 mm1:1.2 och två varianter av Canon 50mm 1:1.8, samt minstingen Canon 35mm 1:1.8

Observera att alla dess objektiv går utmärkt att använda på moderna digitalkameror med hjälp av adapter, och till och med få auto focus med Techart LM-AE9 på en Sony a7R II.

Inlagt 2024-07-15 00:55 | Läst 603 ggr. | Permalink

"En intressant genomläsning. De objektiven har jag inga av, men de är säkert dugliga idag, små, vackra, praktiska och hållbara. 1.2 objektivet ser lockande ut tills jag ser prisbilden."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant ämne det här! :) Jag har några Canongluggar av de här, dock ej svarta! 1.2/50 mm är väl ingen höjdare med tillräckligt bra för pressfotografi då! 2/35 som kom efter 1,8/35 är bra, mycket bra! Och efter 1,8/35 mm kom senare 1,5/35 mm, och det är en helt egen historia! :) När det kom så va det ett pressobjektiv, det objektivet har blivit trendigt numera, med allt vad det innebär! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2024-07-15 10:18
Hej Bengt,
Jag tycker 1.2 är hyfsat bra och som du säger 35/2 håller i det mesta. Nu är 35/1.8 ganska lik 35/2 linsmässigt.
35/1.5 är en lajban glugg, men den behöver nästan Trump livvakter. Undrar vad folk tänkte på först när de såg skjutningen.
Alla de här gluggarna är ganska små och smidiga att ha i rockfickan.
Ha en fin vecka.
Bob
En fin samling! Men när det gäller deras kvalitet, så har jag svårt att tro att man ser någon avgörande skillnad på en bildskärm, när så mycket annat spelar roll i ett bra foto. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2024-07-15 12:18
Hej Wolfgang
Jag använder de här gluggarna för jag tycker det är kul. Jag är inte så kvalitetsmedveten. Det är bra att det inte finns fler.
Men du har rätt i att bildens innehåll är det viktiga. Det är sällan man kan se om en bild är tagen av en specifik glugg.
Ha en fin vecka
Bob
En intressant genomläsning. De objektiven har jag inga av, men de är säkert dugliga idag, små, vackra, praktiska och hållbara. 1.2 objektivet ser lockande ut tills jag ser prisbilden.
Svar från Bob Bovin 2024-07-15 18:28
Hej Stefan,
Det här är slitna objektiv och de blir inte så dyra. Ingen har varit över sju laxar.
Jag ägde en gång Canon 50/0.95 och sålde tyvärr det. Jag ångrar det så mycket.
Ha en fin vecka
Bob