SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4447. Så illa är det inte

Inte så illa som man skulle tro när man hör nyheterna på morgonen: med minst en skjuten i gängkrigen?? –den svenska kronan är en skräpvaluta?? –utsläppen ökar?? –få kan lära sig läsa??

Nä, det är inte så tokigt med landet utom sig?? Vi har världens renaste järnmalm!! Vi är först i världen att tillverka stål utan utsläpp av koldioxid!! Vi har en stor areal skog!! Vi har rikligt med vattenkraft!! Vi har en skog med allemansrätt och skyldighet!! Vi har många insjöar med sötvatten!!

Landet utom sig har framstående gamla universitet!!  Låt oss ta ett exempel: Lunds universitet?? Vad är det för bra med det??

--komplett universitet med 9 fakulteter

--två världsledande internationella anläggningar MAX IV och ESS

--45 000 studenter

--studenter från 130 olika länder

--LU har utbytesprogram med 670 universitet i 75 länder

--totalt 266 utbildningsprogram

--2800 forskarstudenter

--6290 vetenskapliga publikationer (2021)

--180 miljoner euro i forskarstöd

--8600 anställda, varav 770 professorer

--totalbudget 10 miljarder kronor

Det här betyder att grunden för en ranking bland de bästa 100 universiteten på klotet sedan många år är motiverad??

Observera att Lunds universitet är det mest uppfinningsrika universitetet i EU!!

Observera att bloggaren i denna publikation är part i målet som professor emeritus Lunds universitet och forskare i fasta tillståndet kemi sedan 1970.

Den här bilden visar varför man skall studera vid Lunds universitet:

Detta visar att man kan studera till vad som helst vid Lunds universitet

Inlagt 2023-09-09 08:09 | Läst 694 ggr. | Permalink

"Att utbilda sig till Björnligan är nog rätt dumt, det gick alltid åt skogen med deras försök att sno Joakims kosing. HaD/Gunte.."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Lunds universitet är nog ett lärosäte som jag hyser rätt stor tillit för. Annars tycker jag att den vetenskapliga trovärdigheten är i sjunkande sedan jag var ung - och det i en exponentiellt fallande kurva.

Vad säger du förresten som professor emeritus (riktig professor) om de märkliga professorer som börjar dyka upp? Man väntar bara på en professor i konservburksanvändning – men det skulle förstås då heta ”tillämpad förpackningshantering”... :-)

Lunds universitet tror jag alltså på, men inte på Södertörns högskola. Där har man just nu ett ”forskningsprojekt” i klimatretorik - har man hört på maken - klimatretorik!!
Khalad 2023-09-09 13:58
Hej Peter, apropå klimatretorik, läs gärna min kommentar!
syntax 2023-09-09 14:33
Jag läste och fröjdades Björn.
Hörde du talas om uppsatsen som någon spefågel lade fram vid Stockholms Universitet:
"Den vita mjölkens rasism mot det svarta kaffet"... :-D
Svar från Bob Bovin 2023-09-09 14:37
Hej Peter
Generellt har jag funnit att det är mycket svårt att uttala sig om forskningsområdens betydelse utan att vara sakkunnig i området. Du tar upp förpackningsmaterial som ett forskningsområde. Nu råkar jag ha arbetat vid Kemicentrum på 70-talet då det bedrevs omfattande forskning finansierad delvis av Tetra Pak. Just då var det nog få som förstod att det skulle bli ett globalt bolag , kanske det mest betydande i världen, som idag fortsätter att utveckla förpackningar.

Jag vågar påstå att det finns inget område i ett land som är så hårt utvärderat som forskning. Det finns en global bedömning hela tiden som avslöjar om du gör ett bra jobb i dina forskningsområden.

Efter att ha suttit i forskningsrådets forskningskommiter och även suttit i dåvarande NFR vet jag att ingen forskare får forskningsmedel av staten utan att prestera resultat för publicering i internationella tidskrifter. Själv har jag varit utvärderad av internationella forskargrupper mer än tio gånger, så ock vid projekt i EU. Jag har varit ledare av nätverk i mitt område inom EU.

Jag kan försäkra att forskning av låg kvalitet får väldigt svårt att medel för doktorandutbildning.

Sverige har flera starka universitet. Några av de nyligen etablerade har kommit upp till internationella nivåer av hög klass. Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet är sådana exempel.

Men du har rätt i att standarden varierar mellan universiteten, som i all mänsklig aktivitet. Om man tittar på de 20 högst rankade universiteten så har jag föreläst vid hälften i mitt forskningsområde; fasta tillståndet kemi. Vid en sådan institution är intelligensen högst påtagligt lysande. Då blir man ödmjuk och imponerad. Vilka doktorander man har mött och talat med.

Nä, jag kan inte påstå att forskningen i mitt område har försämrats utan absolut tvärs om.

Ha en fin dag
Bob
syntax 2023-09-09 14:48
Tack för utförligt svar Bob!
Men det där med Tetra Pack (den ursprungliga) var ju en stollig förpackningsidé. Bra och lätt i tillverkningsmaskinen, men knölig i transport - och halvt omöjligt opraktisk för husmodern hemma i kylskåpet. Framgången var obegriplig, men ibland vill världen sig bedragas... :-)
Svar från Bob Bovin 2023-09-09 14:59
Hej Peter,
Angående Tetra Pak så kan du ju fundera på vad de har betytt. Tetraedern är genial för enkel förpackning av vätska och transport. Nu är det ju inte den den enda förpackningen de utvecklat.
Bob
syntax 2023-09-09 18:45
Nu har jag ju varit med i verkligheten vid hanterandet av denna flerdimensionella trekant innehållande mjölk när den kom som genial nyhet.
Ställer man dem bredvid varandra i kylskåpet, tar de upp dubbelt så mycket plats som motiverat. Att försöka stapla dem på varandra går inte alls. Vid bordet skall man klippa av ett hörn för att sedan försöka hälla mjölken i glaset – vilket inte går, om man inte klipper en så stor bit att det sedan blir svårt med någon vettig förslutning. Man får försöka spruta mjölken i glaset – befängt!
Man smörade in sig hos producenterna (där systemet var praktiskt) - och gav faderuttan i konsumenterna. Till användarnas glädje så försvann eländet snart.
Svar från Bob Bovin 2023-09-09 21:57
Ha, ha vi delar inte åsikt här. Tetraedern är en av naturens viktigaste byggstenar.
pic-tor 2023-09-10 12:26
Som lundensare förstår jag att det känns lite jobbigt för dig att även nämna Uppsala universitet i detta sammanhang :).
Mitt universitet har bara funnits i 46 år även om högre utbildning inom lantbruksområdet dök upp redan på 1700-talet. Vi "glöms" dessutom ofta bort i skuggan av Uppsala Universitet och när experter från SLU uttalar sej i olika frågor är det inte ovanligt att det står Statens lantbruksuniversitet i anslutning till personens namn. Vi kommer förstås inte i närheten av någon av de parametrar du räknar upp men har helt unika utbildningar som bara finns på SLU t ex veterinär, agronom, landskapsarkitekt, djursjukskötare, skogsmästare etc. På flera av dessa program är det dessutom mer än 10 sökande per plats. Ett universitet är ingenting utan sina studenter.
Du visar en fin representation av studenter vid Lunds universitet med en jediriddare, en björnbuse, piff eller möjligen puff och kocken från Råttatoj (komplett med råtta). Våra har också anlänt under veckan.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2023-09-09 14:53
Hej Lena.
Bland unga universitet är SLU ett av de högst rankade inom sitt verksamhetsområde i världen. Det är ingen tvekan om att ni utgör en viktig funktion i landets utbildning.
Doktoranderna är grunden för framgångsrika forskargrupper. Deras studentikosa verksamhet fyller en viktig roll i deras sociala utveckling. Här bygger de framtida nätverk.

Tack för din kommentar och lycka till med forskningen
Bob
pic-tor 2023-09-10 12:23
Ja, det är märkligt att SLU fortfarande är tämligen okänt för journalister, reportrar och kanske även den breda allmänheten. Gamle rektorn, Mårten Carlsson, kallade SLU, halvt på skämt halvt på allvar, Sveriges Längsta Universitet.
Att utbilda sig till Björnligan är nog rätt dumt, det gick alltid åt skogen med deras försök att sno Joakims kosing.
HaD/Gunte..
Svar från Bob Bovin 2023-09-09 16:24
Hej,
Jag gissar att det en ekonomi student.
Kanske just det. Banker plockar ju av oss en liten slant.
Ha en fin dag
Bob
Som Peter har jag gott förtroende för Lunds Universitet och det ökar ngt när jag ser hur stort det är, hade nog inte storleken klar för mig. Ändå är jag bekymrad över det faktum att universitetens frihet att välja forskningsspår minskar generellt. Detta sker framförallt genom att ställa krav på vilka projekt som får forskningsanslag. Sedan länge har krav på genusperspektiv funnits också inom projekt som har mkt lite med genus att göra, nu gäller motsvarande inom miljöforskning. Bara projekt som förväntas ge rätt svar får numera anslag. Därför förvånar det mig inte alls att ämnen som klimatretorik finns. Det gäller för media, politiker och många andra att i varje ögonblick ta vara på alla möjligheter att varna för den klimatkatastrof som ju skall komma och medvetet bredda användningen av nedgörande språk och beteckningar (klimatförnekare) om alla som avviker från den rätta tron. Här vill man inte som i klassisk forskning ha allsidig belysning, här lär man sig att de rätta svaren redan finns och hur man ska undvika onödig debatt. Klimatforskningen är ju överens, hur skulle det se ut om man ifrågasätter vetenskapen?
Men ett fint universitet och en bra beskrivande bild! Hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2023-09-09 16:42
Hej Björn,
Fria universitet är livsviktigt. Varje forskare skall fritt välja vad hen skall ägna sig åt.

Det sitter ingen politiker i grupperna som granskar forskningsansökningar i vårt land. Ingen politiker styr innehållet i grundforskningen. Ingen forskare får pengar till grundforskning där man vet svaret.

Du tar upp kursen Retorik och klimatomställning hos Södertörns högskola. Det är inte forskning utan en kurs i humaniora. Jag har ingen aning innehållet och kan inte förutse dess betydelse och innehåll.

Ha det väl
Bob
Khalad 2023-09-09 20:21
Att det inte sitter politiker i utvärderingsgrupperna betyder inte att det inte sitter människor med redan uttalade åsikter i vissa frågor. Jag tror inte detta är ett generellt problem men det finns definitivt styrning inom områdena jag nämnde, genteori och miljö, även kriminologi mm. Följande är ett utdrag ur Wikipedias text om Fri forskning:

"Rektorerna för Lunds universitet och Malmö universitet skrev i oktober 2021 om påtryckningar för att tysta forskare och lärare, att det inte sällan bottnade i ämnen som migration, kriminologi, klimat och genus, och att en gräns hade passerats.[12]".
/ Björn