SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4446. Monsieur Hulot och tennis

Tennis är en raffinerad sport och många bra sportbilder görs numera med supersnabba bildsekvenser direkt i kameran?? Men frågan är om inte Jacques Tati fångat essensen av tennis bäst i sin film??

Hans ironiska utformning av det förödande segervapnet i en tennismatch finns presenterat i filmen Semestersabotören 1949.

Om du  inte sett den här filmen så missa inte det. Fotografen i den filmen måste ha varit en mästare i samarbete med Tati.

Varför kom tankarna in på tennis och Tatis tennisteknik?? –jo när jag gjorde den här bilden flög tankarna iväg??

Med bollar i påsen redo för tennis, men var i Lund anno 2023-09-05

Vi håller här en låg ton i hårdhetsskalan, precis som i Titas film. Det var inte svårt att göra då vår bild var tagen med ett objektiv Leitz Hektor 2,8cm 1:6,3 med bländare 9. Kamera va den lilla Panasonic GM5.

Inlagt 2023-09-08 06:32 | Läst 847 ggr. | Permalink

"Nog hög tid att se om den, har nästan glömt hur bra den är! Häls ningar/. Jör"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Finns en viss likhet. När vi unga pågar sett Semestersabotören var vi helt begeistrade och testade tekniken med våra racketar, gick ganska bra, många skratt i vart fall. Nog den enda film där jag skrattat så jag bokstavligen var nära att falla av biostolen, en genial film som nästan inga såg på, lite kvadratiskt format, svartvitt och inte ett begripligt ord, just detta gjorde att handlingen var det ostört centrala. Men den första versionen jag såg hade en inledningsscen där han körde genom en park där en man stod med en vattenslang, detta har jag inte sett i senare versioner, kanske ansågs det inte fint nog och klipptes bort, det finns säkert mängder med versioner.
Svar från Bob Bovin 2023-09-08 10:50
Hej,
Du har rätt i att det finns flera versioner med tekniska förbättringar i de olika scenerna. Jag vet inte var ändringarna är.
Det är en av mina favoritfilmer också.
Ha en solig dag
Bob
https://open.spotify.com/track/74H46HD9ljsDydJh0szmmC?si=zbV1CcWdS--UK2kxFGBTYw&context=spotify%3Aalbum%3A0VofGM5s7BuFfug9jt96oY Alain Romans soundtrack till filmen är inte dåligt.
Scenen med vattenslangen lär vara Tatis blinkning till Lumieres ”Trädgårdsmästaren bevattnar sig själv”.
/Gunnar S
Svar från Bob Bovin 2023-09-08 14:30
Hej,
Filmen är ett mästerverk så också musiken.
Ha det väl
Bob
Nog hög tid att se om den, har nästan glömt hur bra den är! Häls ningar/. Jör
Svar från Bob Bovin 2023-09-09 19:36
Hej,
Den är värd att se flera gånger. Den är full av detaljer som skapa ett leende.
Ha det så kul
Bob