SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#44. När kommer naturfotograferna ut ur Rosenlunden??? –eller gömslet!!??

När kommer den svenska naturfotografen ut ur sin Rosenlund!!!??? –eller sitt gömsle!!  Å dokumenterar inte bara idyllen!! --utan också nedsmutsning!! –klimatförändringar!!?? --helt enkelt riktar kameran mot verkligheten!!!! Skildra hur marknaden är på väg att totalt förstöra det lilla lager av syre som däggdjuren (och vi!!) lever i????

Det här en sammanfattning av vad jag hörde i ett samtal vid bordet bredvid!! –på Fotgrafiska Museet i Stockholm, --när jag var och beskådare Edward Burtynskys dräpande!! –utställning, OIL,  om vad människor  gör med vår jord?? Pengar styr allt???!!

Fotgrafiska har ett förförande café, med utsikt mot Skeppsholmen och Djurgården!! Ett stycke natur kvar?? --i 08 området?? Vid bordet bredvid mig satt två män, och smaskade på härliga dammsugare och drack stora latte. Jag måste säga att jag gjorde det också!!  Jag kunde inte låta bli att tjuvlyssna!! –som vanligt??

-----Du det va en påfrestande utställning!! –den visade ju hur vi sårar vår värld!! –grymt med industri och urbanisering. Va skall man ta sig till??

-----Ja, hur ändrar man attityden till profit??? Det är otroligt hur länge det har pågått!! –industrialiseringen är  mer än 100 år!!!

-----Du menar väl hur kort tid det har pågått!! --på 200 år har vi ökat koldioxidhalten i luften med 40%!!

-----Ja, ja, med tanke på att vi drar in samma en luftmolekyl!! --som Leonardo da Vinci drog in i ett andetag för 600 år sedan!! Då finns det inte många syemolekyler å använda !!??

-----Det är ju konstigt att Burtynsky är så ensam?? Va gör de svenska naturfotograferna?

-----De kryper in i gömslet!! --å matar fåglar och björnar??  --för å få en ”så kallad” dokumentärbild???

-----Eller också är de konstnärer!!?? –å tar bilder med skakig kamera eller dubbelexponerar för å få målerisk konst!!!??? Ja, det finns de som fixar till det extra vackert i PS??!!

-----Å du –dä ä inne å ha en halv älg i bildkanten???? –eller man får leta efter djuret??

-----Jag hörde ett föredrag nyligen där en museiintendent sa att Bruno Liljefors skulle ha klassats som hötorgskonst idag!!?? Dä blir väl de samma med den här naturfotokonsten!!! –som den liknar!!

-----Tragiskt??!!  Men du, nu är du orättvis!! De måste väl få ha kul!! –naturmupparna. En del visar ju i vilken vacker värld vi tror vi lever i!!?? --den som vi skall, å vill,  bevara!!?? De gör människorna medvetna om hur vackert det är, det är viktigt.!!

-----Jomenvisst, men alla kan ju inte göra det!?? Några måste ju påvisa att våra kustlinjer är fulla med plastskräp!! Till och med uppe i arktis är stränderna fulla med plast, fisknät å jävelskap!! Oljeklumpar över hela jorden. Det kan ju inte vara bara BBC som skall påvisa detta??

-----Jag har en kompis som va nere hos kejsarpingvinerna i Antarktis!! –å hon hittade plastpåsar hos fåglarna!!!?? Å du!! --hon såg en turist som stod å pinkade bland pingvinerna????!!

-----Dä ren miljö turism dä!! Hon skulle tatt en bild!!

-----Jo, jo, men man kan ju inte leva på bilder av skräp i naturen!!!

-----Det kan man om man är en skicklig naturfotograf!! Resten kan va amatörer!!!, --fastän de borde också skildra verkligheten!!! --å låta bli å spika upp fläsk på träden!! --å smeta in träden med jordnötssmör!!?? --för å locka hackspettar att sitta på rätt plats i solen.

-----Ja -- jag hörde att man la ut död fisk med kork i munnen!!! --för å locka fiskljusar till rätt spott för fokus!!

-----Men du dä ä några fotografer, som jobbar i rätt riktning å inte sitter i Rosenlunden, du han som lärde upp prinsen å fota, du vet Mattias Klum hette han va???.

-----Ja, han ä nog i rätt riktning! Påvisa miljöförstöringen!!!! Å han lever nog på det??

Där drog de vidare!! Två tuffa grabbar!!??  De va inte klädda i maskeringsdräkt!!!  

Som naturfotointresserad???! --fick jag mig en tankeställare!!?? --och jag är böjd att hålla med dom!!!! –delvis??.

Vi måste ha en bild i denna anda!! På skiten i naturen!! --å miljöförstörelse??!

Väderöarna, Bohuslän, 2010-10-10. Canon EOS 550D, EF17-35mm f/2,8L U, 17mm 1/100, f/4,5, ISO 100.

Om man går in på Edward Burtynskys hemsida, http://www.edwardburtynsky.com/, så finner man at han har varit å plåtat i Carrara marmorbrotten. Det har jag med, kanske jag skulle ta upp det i en kommande blogg!!

Kolla till slut på den här superkorta videon, på  Youtube, av min assistent Ninni!!, --den är tänkvärd!!

Om det inte funkar direkt så är länken:

http://www.youtube.com/watch?v=pohKGDY9mic&feature=player_profilepage

PS. Rosenlund myntades på femtiotalet av Lars Wickman, signaturen Don Color, som kastade fram skällsordet Rosenlund om bilder som föreställde skimrande björkstammar osv. Det vill säga bilder av idyller!! DS.

Inlagt 2011-05-17 07:38 | Läst 7870 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fint inlägg Bob! Intressant, oroande och viktigt på flera plan!
/B
Svar från Bob Bovin 2011-05-17 13:58
Tack! Jag hade hoppats på vassa knivar å så blir det rosor!
Välskrivet och tänkvärt. Det känns bra att inte vara naturfotograf =)
Svar från Bob Bovin 2011-05-17 14:00
Tack!
Nu tror jag att alla fotografer skulle kunna ta del i denna process mot förstörelse! Ser man sig runt i storstäderna, så ser det inte så kul ut. 08 liknar mer och mer andra storstäder!?
N Thomas Meldert 2011-05-17 15:14
Och det värsta stället är Slussen en måndag morgon!
Hej Bob, och stort tack för ett tankeväckande blogginlägg! Jag håller helt med dig, och jag har i många artiklar i många olika sammanhang påpekat också detta! Dvs. att de flesta naturfotografer bara fokuserar på det vackra, som ofta ger en bild som ljuger mer än tusen ord (bakom ryggen på fotografen kan ju finnas världens asigaste område ...). Det ger ju en föjljugen bild av vår idag.

Ett av problemen är att det är jobbigt att ta sig an det fula och alla problemområden - därför blir detta med att fotografera det vackra en slags verklighetsflykt (antar jag).

Jag har i olika sammanhang sagt/skrivit att naturfotografer också borde jobba som pressfotografer, dvs. utnyttja bilden som ett starkt argument mot natur- och miljöförstöring.

Utställningen på Fotografiska måste jag bara komma och se ...

h. Håkan
Svar från Bob Bovin 2011-05-17 14:01
Tack! Det här är ettt långsiktigt projekt! Lycka ttill själv.
Jag snackade med Peter Gerdehag om den här frågan för några år sedan. Han var faktiskt riktigt förbannad på alla naturfotografer som saknar ett djupt och äkta engagemang för miljö- och klimatfrågor. Jag fotar en del natur och det gör jag utifrån mitt stora miljöengagemang, jag har också väldigt svårt att förstå dem som fotar natur utan att vara engagerade i den.
//Chasid
Svar från Bob Bovin 2011-05-17 14:03
Jag tror också att det finns många engagerade naturfotografer, men jag tror det kan finna många fler!
Mycket bra inlägg och jag håller helt med.
//Rolf
Ett utmärkt inlägg. Kunskaper om människans miljöförstöring finns och har funnits i många år men väldigt lite görs. Rachel Carson med "Tyst vår" var kanske en av de första och mest kända som skrev om vad som höll på att hända i vår miljö. I Sverige hade vi Georg Borgström och Hans Palmstierna. Men det här var ju redan på 1960-talet och man tycker att miljötänket borde ha fått mer genomslagskraft. Östersjön lär nu vara ett döende hav kantat av skogsindustrier som tjänat stora pengar genom att "gratis", under decennier, ha fått fylla bottnarna med kvicksilverhaltigt skogsavfall. Jordbruket och livsmedelsindustrin har sedan fyllt på med kväve- och fosforgivor som lök på laxen. Östersjöns lax, förresten, liksom strömmingen, är full av dioxiner och betraktas inte längre av EU som livsmedel.
Vi borde kanske ha en Miljöfotopool här på FS?
Nils Bergqvist 2011-05-17 10:30
Miljöfotopool var ett utmärkt förslag, men som jag skrev innan, det är inte lätt att fotografera det farligaste. En dioxinkontaminerad lax från Östersjön ser lika frisk ut som torsken från Nordsjön. Och ett sädesfält utanför Fokoshima ser lika vackert ut som ett sädesfält från Västgötaslätten.
Svar från Bob Bovin 2011-05-17 14:09
Mycket bra, just att dokumentera Östersjön skulle vara ett stort och viktigt jobb för naurfotografer. Om många samarbetar och visar på det dåliga och det goda så är det mycket att göra. Just Östersjön är ett exempel på mycke snack och lite verkstad.
Svar från Bob Bovin 2011-05-17 14:11
En miljöfotopol skulle vara en bra källa till information. Många i samverkan kan hjälpa. Ju svårare ju mer utmanande!
Bra och mycket viktigt inlägg, Bob!
H/ Ronny Persson Helsingborg
Hej Bob!

Tycker detta är ett bra och mycket intressant inlägg.
Givetvis ska vi bry oss om naturen och miljön men för egen del när jag fotograferar (vilket jag till 99% gör i naturen) är det det vackra i naturen som lockar mig och inte allt det skräp som vi människor bidrar med! Sen jag var liten har jag varit intresserad av och dragen till naturen och det vilda, jag befinner mig hellre i en djup skog någonstans än att befinna mig i städernas myller. Givetvis ser jag nerskräpning och fördärv även på platser där inte så många människor rör sig och det gör mig alltid sorgsen att se vad campare och så kallat friluftsfolk lämnar efter sig.
Men när jag fotograferar är det för att ta med mig en del av det vackra hem. Förhoppningsvis tycker någon av alla de som tittar på mina bilder här och på tex Facebook att bilderna på "min" natur är vacker och tänker sig för både en och två gånger innan de själva bidrar till att smutsa ner den!
Samtidigt kan jag förstå och se att det behövs någon som dokumenterar förfallet som sker i vår natur, tyvärr har jag inget intresse av det själv. Jag vill njuta av min natur när jag är ute och fotograferar och få lite själslig ro under tiden!
Men vem vet, snart kanske vi inte har något annat än en solblekt plastkasse eller ölburk att placera i vår förgrund till en vackert rödrosafärgad solnedgång över ett trögflytande oljedränkt hav! Låt oss hoppas att så inte blir fallet utan att alla tar sitt ansvar. Men ansvaret ligger inte på oss naturromantiserande naturfotografer mer än vad det ligger på alla andra :-)

Mvh.
Fredrik