SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#435. Skarpa bilder = massor av pix = stora dyra kameror??!! Inte nödvändigtvis!!

Marknadens påtryckningar för nya köp!! --vilseleder ofta konsumenterna!! –mycke och stort är bäst!! Så är inte alltid fallet?? –många tror att skarpa bilder kräver många pix och stor sensor??

Om en bildsensor skall ha många pix per yta så krävs allt mindre pix. Vi är idag, i de flesta fallen, nere i storleksordningen, några mikrometer. Vilket i realiteten är mindre än de ljuskänsliga silverhalogenidkristallerna som vi hade i filmemulsionerna. Ju mindre en ljuskänslig enhet i sensorn är ju lägre är sannolikheten att den träffas av en photon. Det ger upphov till högre brusnivå i cellen och det ser vi i de mörka områdena av bilden. Då kan man väl gör hela sensorerna större?? –och därmed låta den ljuskänsliga enheten vara större!! Jo det kan man göra, men då blir hela kameran större och optiken allt tyngre och det hela mycke dyrare. Så här har man en ekonomisk och fysiskt balansgång att gå.

Är det inte tillräckligt bra som det är nu då?? –med varje pix av samma storleksordning som kristallerna i filmen. Vi klarade ju oss bra med film i över hundra år?? Jovisst så är det?? Vi kan stanna upp här och göra kamerorna mera användarvänliga i stället!!

Jag skall ta ett exempel!! –en kamera med ungefär 12 MPix på en yta av 17,3x13 mm. Det ger en pixelstorlek av 4,3 mikrometer.  Sätt ett billigt objektiv på kameran och allt som allt skall det inte kosta mer än 2000 kr.

Vi tar några testbilder på Patersons tavlor för bedömning av upplösningen!! Vi börjar med bländare 2,8.

  

Den ger 72 linjepar/mm i centrum (t v) och 66 lp/mm i hörnen. Vi bländar upp till 5,6 och tar nya bilder av tavlorna:

  

Här ger avläsningen samma värden. Va bra!! --utmärkt upplösning vid full glugg och nedbländat!! –en kvalitetsglugg!! Duger upplösningen till något?? –javisst, du kan utan vidare låta någon firma göra meterförstoringar å sätta på väggen (de behöver inte kosta mer än 200 spänn styck). Jag har själv fler stycken hemma och har haft dem på utställningar på länsmuseum och fotogallerier.

Men blir det några skarpa bilder när man går ut på stan?? Här kommer en bild med dess 100%-iga crop !!

 

Du kan alltså se den lilla tornflygaren bredvid domkyrkotornet ganska tydligt!! Du ser nitarna i blytaket ganska tydligt!! –eller hur?? För övrigt undrar man varför man lät skorstenen sitta kvar på huset bredvid det nya domkyrkoforum man byggt??

Vilken kamera är det här?? –ja det kunde ha varit nästan vilken som helst idag och för fem år sedan!! Just jag har använt Olympus E-PL1 och Sigma 30/2,8!!

Inlagt 2012-07-07 07:19 | Läst 4884 ggr. | Permalink

"Bra inlägg och detta kan inte sägas tillräckligt ofta."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant att läsa dina funderingar ! skulle också vilja att kameratillverkarna gjorde lite mer greppvänliga kameror
och framförallt användarvänliga.
Svar från Bob Bovin 2012-07-07 11:39
Tack Ken!
Båda dina önskemål är ju rimliga och man undrar ibland varför det är så svårt.
Mvh
Bob
Bra inlägg och detta kan inte sägas tillräckligt ofta.
Svar från Bob Bovin 2012-07-07 11:40
Tack Stefan!
Man börjar känna sig lite tjatig.
Mvh
Bob
Du gör intressanta jämförsel, Bob, men personligen gillar jag inte små kameror. En stor sökare är viktig för mig, och så hanteringen, då gäller bara fullformat. En sådan är dyr, men man har ju ingen kostnad för film, framkallning, kopiering eller diaramar längre och så kan man ha den en längre tid. Jag känner folk som ständigt har en ny kompaktkamera. Det blir också dyrt i längden.
Trevlig helg!
Svar från Bob Bovin 2012-07-07 11:48
Hej Wolfgang!
Det är många som föredrar spegelsökaren och den stora formen hos kameran. Det ger stabilitet. Fullformatets nödvändighet kan man alltid diskutera. Jag har aldrig framhållit behovet av att alltid byta till det senaste. Har man råd så kan man göra det. Vårt samhälle är för mycke byggt på slit och släng.
HA det bra
Bob
Wolfgang 2012-07-07 15:12
Hej igen, man kan få bra resultat med APS-C, men fullformatskameror ger en större sökarbild, så som med de analoga systemkamerorna. På så sätt syns allt tydligt före fotograferingsögonblicket, speciellt när man börjar se sämre med åren. Fotosidan har ju just nu en test på 3 st kompaktkameror och där poängteras ju fördelen med en större sensor.
Mvh
Wolfgang