SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4255. Polarsken i rött från Tulebo sjön vid Kållered??

Remarkabla norrsken kan ses i södra Sverige i dagarna?? Den ovanliga färgen röd kunde ses i Danmark igår, se Peters blogg, och i Kållered vid samma tid kring elva tiden.

På nätet finns många bilder från många platser i södra landet. Man bör vara på en mörk plats och ha en kamera med stativ som fast punkt. Det finns fotografer som är experter på att plåta norrsken och man kan läsa på hur man kan göra.

Norrsken står sällan still så exponeringstiden bör vara under 10 sekunder, kanske bara någon sekund. Vidvinkel bör användas och helst under brännvidden 24 mm.

Vår Corre Jan i Kållered letade reda på en bra plats vid Tulebo sjön och fick därmed bra naturmiljö??

Rött norrsken vid Tulebo sjön i Kållereds trakten anno 2023-02-27 kl 22:15

Tekniska detaljer: Canon EOS 90D, Canon EF-.S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM @ 15mm, 30 sekund, f/4, ISO400 RAW. Bilden är behandlad i LR 6, SP5 och Snapseed. Observera den gröna reflexen av norrskenet i sjöns is. Genom att använda RAW data kunde man få kontroll av detaljer i högdagrar och skugga.

Det kan vara en god ide att filma förloppet med 4k och efteråt plocka ut de bästa single frame bilderna i LR. Vår Corre Jan valde att använda en  Go Pro 8 videokamera och spelade in timelaps. En sådan video ser ut så här:

eller med länken https://youtu.be/9jwJThQoBFk

Ur denna video var det möjligt att plocka ut single frames och bildbehandla som bilden ovan. Det ät oklart vilka parametrar den enskilda bilden har men upplösningen och kamerans bildbehandling ger en ganska dålig upplösning och bilden har en pixel storlek av 1920x1080.

Single frame grab från en Go Pro 8 video kamera. Samma vy som ovan.

Vilken kväll det måste ha varit för vår Corre denna kväll med naturens under från solen till jorden. Tack Jan!

Inlagt 2023-03-01 07:02 | Läst 1287 ggr. | Permalink

"Vackra bilder! Den röda norrskenen är mer sällsynt. Vackert med grönt och rött! Mvh Wolfgang"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Så roligt med norrsken synligt lite längre ner. Det händer några ggr om året i solens bra cykler och vi är påväg uppåt i den. Har sett och fotat utanför Varberg
Rött är inte så ovanligt. Färgerna kommer ju fram när partiklarna krockar och beror på vilken höjd och fart de har. Rött blir det på hög höjd och det vanligaste grön på låg höjd. Bägge av syreatomer
Här har färger kommit fram med draghjälp i "spakar" efter :)
Det kan bli effektfullt men jag föredrar mer naturligt
/N
Svar från Bob Bovin 2023-03-01 08:10
Hej,
Tack för din kommentar och förklaring att rött inte är så ovanligt.
Här har vi försökt att plocka fram den information som finns i bild-filerna. Vi har inte lagt till några färger. Ögat och den digitala sensorn har inte riktigt samma känslighet för färger.
Videofilmen som visas här har en bildinformation som bestämts av Go Pro programmerarna. Den kanske är den bild som du fördrar bättre.
Ha en fin dag
Bob
niniz 2023-03-01 09:29
Nä precis sensorn är ju som kamerans öga och uppfattar mer info i fotot. Ögat "ser" inte alltid det kameran ser men röda nyanser är mer vanligt än tex det vita ljusrosa eller blå norrsken.
Nä inte påstått att färger är tillagda bara väldigt mätta. Det syns runt ströljuset i lampor mm.
Min smak gillar den redigerade bilden sist mer
Ha det gott
Vackra bilder! Den röda norrskenen är mer sällsynt. Vackert med grönt och rött! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2023-03-01 16:57
Hej Wolfgang,
Wikipedia förklarar det så och observatörer och fotografer i Tromsö säger så. Jag har aldrig sett ett polarsken från marken så jag kan inte tala av egen erfarenhet.
Det är intressant att både syre och kväve existeras av elektronerna från solen på olika höjd. Kväve på låg nivå träffas av högenergi elektroner och syre högre upp.
Det är ju fysik och bara lite kemi.
Ha en fin vecka
Bob
Wolfgang 2023-03-01 17:11
Bob, jag har sett norrsken under en vandring i Abiskofjällen och den var grön. Jag var inte högre upp än 700 m, men norrskenet var mycket högre. Mvh Wolfgang
niniz 2023-03-01 18:44
Som info handlar inte färger om vilken höjd du befinner dig :) utan vad som sker med laddade partiklar uppe i luften atmosfären och solvindens fart.
Från wiki
Karminrött är en spektrallinje från syreatomer, O, och bildas på höjder över cirka 200 km.
Så rött och grönt kommer från samma blandas dom i "krocken" blir det lila
Ju längre söder, lägre breddgrader ses röd som inslag i norrsken. Rött är mycket svårare att se och blå kan knappt ses men rött finns där och oftare fångar kameran de många nyanserna. Blå är ovanligt och vissa lila även svårt att fota.
Men vanligast är grön i olika styrka och nyanser och det är lättare också att se
Nu är det ju lite förenklat skrivet.
Det finns många ställen att läsa om norrsken om intresse finns
Wolfgang 2023-03-01 20:05
Tack ska Du ha, Nini!
Mvh Wolfgang
Hej Bob. Imponerande väderfenomen och imponerande resultat.
Jag har inte fotat det här i Roskilde, men så har jag en "Corre" på Nordsjälland med utsikt vid Roskilde Fjord mot norr - han heter Peter Dahlén :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2023-03-01 20:40
Hej Erik,
Tack för uppskattningen.
Det är en skicklig Corre du har där i bukten.
Ha et väl
Bob