SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3980. Orosmolnen hopar sig

Kan fabrikerna inte tillverka produkter som håller bättre?? –måste en spis paja efter 5 år?? –eller en tvättmaskin stanna för gott efter 8 år?? Båda innehåller farliga ämnen eller komponenter??

Detta slit och släng samhället kan inte fortsätta?? –för vi förbrukar råvaror som inte räcker till?? Det är ju helt korkat att låta kortsiktig profit?? –leder till att industrin tillverkar snabbsammanfallande produkter??

Men går det att producera produkter?? –ja, den här bloggen är skriven på en 15 år gammal laptopp?? –som till och med är reparerad.

Kan det till och med vara så att fabrikerna medvetet gör undermåliga produkter som skall gå sönder efter garantitiden?? Det säkert omöjligt att bevisa det?? –men i denna penningstyrda värld skulle det inte förvåna någon??

Symbolerna för misshushållningen finns där i Lund anno 2022-05-21

Inlagt 2022-05-31 07:37 | Läst 1841 ggr. | Permalink

"I vår sommarstuga i Kungsbacka har vi ett kylskåp, en diskmaskin och en frys som är 35-40 år som fungerar. Spisen blev nog också runt 40 år men den bytte vi för en 7 år sedan nu. Så länge som produkterna fungerar så är det ju inget problem, det börjar ju när det krånglar. Köpte en tvättmaskin med förlängd garanti för en tio år sedan, det ångrade jag. Man fick boka en reparatör som det tog några veckor innan han kunde komma och så när han väl kom så var det något kretskort som skulle bytas som såklart inte fanns inne, tog nog 2-3V till för ett kretskort. Vi var utan tvättmaskin i 5-6 veckor för att vi hade garantin, hade vi inte haft den hade jag åkt och köpt en ny och vi hade varit igång samma dag."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej. Övertygad om att prylarna går att reparera. Men kostar för mycket. Utryckning av hantverkare med timdebitering jämte reservdelar kostar flera tusenlappar. Bättre då att handla nytt. Hälsar NL
ztenlund 2022-05-31 10:00
Det beror ju lite på vad som gått sönder, men problemet är att ingen reparerar utan ska byta hela kretskort e dyl som de tar hutlöst betalt för. Då blir det ekonomiskt "omöjligt". Vi hade en sådan historia med en tvättmaskin, där jag är rätt övertygad om vad felet var efter att ha grävt på nätet. Men att byta den komponenten på kortet göres icke. Då får man försöka få tag i delar själv och gå lös med lödkolv etc. Extra störande eftersom det i detta fall verkar vara ett typfel som drabbar en lång rad maskiner tillverkade under en lång rad år.
Svar från Bob Bovin 2022-05-31 22:55
Hej Nisse,
Det har du säkert rätt i. Det är något fel där. Reservdelar är kanske för dyra, för de vill sälja nytt.
Ha det väl
Bob
Det är förj*vligt men ser ut så. Kanske tycker då folk att köpa nytt med garanti dock blev det enda.
Tror dock att grejer byggs med lägre hållbarhet för att möta köpkraften. Så många handelsplatser med stora affärer i vårt lilla land...kan man undra om det verkligen behövs.
Utveckling av saker å ting går mycket fort i dag om man jämför då blir det också snabbt "gammalt"
/N
Svar från Bob Bovin 2022-05-31 22:57
Hej Nini,
De kommer med ny modeller hela tiden med små obetydliga förbättringar och nya styrprogram.
Hu vad illa.
Ha det väl
Bob
Vad gäller annat, det första kända storskaliga exemplet är Phoebuskartellen där lamptillverkare som Osram, Philips och General Electric 1924 kom överens om att brinntiden för glödlampor skulle sänkas från dåvarande 2 500 timmar till 1 000 timmar.
Och i nutid, med hjälp av reklam, om att vi måste förnya oss, köpa nya kök, bilar osv, med ständiga marknadstrender, så inser nog de flesta att det här med att kunna vända utvcklingen för planeten, och även att kunna reparera, återanvända saker, det blir bara en fars för galleriet!
Eller i klartext, vi hinner inte!

Och de flesta av medborgarna i de länder där det förbrukas mest prylar och energi, där sitter man och väntar på nästa elektriska grej som skall rädda oss, och under tiden vi väntar så flyger vi till semstermålen som vanligt! :)
/B
ztenlund 2022-05-31 10:04
Det där är ett ofta återkommande exempel, men det ingen säger är att lamporna med längre brinntid är mindre effektiva. Alltså att det krävs mer energi för att få samma mängd ljus.
Svar från Bob Bovin 2022-05-31 22:59
Hej Bengt,
Kan det va så illa att man gör nya program som inte går att köra på den gamla. Jag misstänker det.
Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Jag sitter och skriver på en 11 år gammal iMac som jag inte vågar uppdatera. Jag är rädd att det kommer att finnas program som inte fungerar om jag gör det.
Vi har nyligen fått en ny TV. Den gamla var 10 år gammal och branschorganisationen säger att man inte ska förvänta sig att dagens TV idag ska hålla i mer än 5 år !!!
Ditt foto här illustrerar situationen på ett dramatiskt sät.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-05-31 23:01
Hej Erik,
5 år det är ju förbannat att de får göra så. Det blir ju mer och mer datorer i TVn å där kan de ju hävda att du har för gammal dator för nya program.
Ha det väl
Bob
I vår sommarstuga i Kungsbacka har vi ett kylskåp, en diskmaskin och en frys som är 35-40 år som fungerar. Spisen blev nog också runt 40 år men den bytte vi för en 7 år sedan nu.

Så länge som produkterna fungerar så är det ju inget problem, det börjar ju när det krånglar. Köpte en tvättmaskin med förlängd garanti för en tio år sedan, det ångrade jag. Man fick boka en reparatör som det tog några veckor innan han kunde komma och så när han väl kom så var det något kretskort som skulle bytas som såklart inte fanns inne, tog nog 2-3V till för ett kretskort. Vi var utan tvättmaskin i 5-6 veckor för att vi hade garantin, hade vi inte haft den hade jag åkt och köpt en ny och vi hade varit igång samma dag.
Svar från Bob Bovin 2022-05-31 23:04
Hej Peter,
Det är förrädiskt med försäkringar. Jag tecknar det som enligt lag är nödvändigt, aldrig mer.
Långa leveranstider är ju ett sätt att styra nyköp också.
Man blir så f——-b
Ha det väl
Bob
Så där ser det ut på varenda avfallshantering och en del grejer är inte ens trasiga. Många byter ut vitvaror som fortfarande fungerar när de renoverar. Vi köpte en begagnad spis när vår la av senast (efter 15 år). Induktion, med varmluftsugn och riktiga knappar (inte touch panel), för en bråkdel av priset vi fått betala för en ny. Effektfulla moln i bakgrunden.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2022-05-31 23:05
Hej Lena,
Kan man komma över begagnat så är det ofta bra. Det är konstigt att det inte kommer upp mer sådan verksamhet.
Ha det väl
Bob
Det här är om något ett otroligt resursslöseri. Det verkar inte bättre än tillverkarna tror att jordens resurser är oändliga. Att det är ett aldrig sinande ymnighetshorn det bara är att hälla och hälla ur utan något som helst ansvarstagande eller konsekvenstänk inför en morgondag. Det rådande ekonomiska systemet med ständigt jakt på ökande vinster är käpprätt åt helsefyr. Jag säger som en av mina gamla lärare - "Gör om, gör rätt."

Hälsningar Jörgen
Svar från Bob Bovin 2022-05-31 23:07
Hej Jörgen,
Vinstjakten är förödande. Osund profit är inte ovanligt i dessa dagar. Hur vi skall komma åt skövling av naturen vet jag inte. Det kräver en stor insats globalt.
Ha det väl
Bob
Det är något jag inte förstår i den här bloggen. Är det fabrikernas fel? Industrins liksom? Dom flesta fabriker jag känner till tillverkar sånt som folk vill ha, annars blir dom inte långlivade, företagen alltså.. Man kan fortfarande köpa AGA järnspisar, dom håller länge. En tvåugns kostar en bit över 100 000, men håller gör den. Sen är det mkt jobb för att tex koka ett par ägg, man måste ha ved, tända spisen, låta plattorna bli varma och så där, jag vet, vi hade järnspis hemma och jag skulle inte vilja byta tillbaka för allt smör i Småland. Bilar tror jag generellt blivit mkt mer långlivade än på 50-talet fö. Vitvaror byts ofta när folk byter hus eller lägenhet. Ska man ändå renovera eller byta kök vill man gärna byta vitvaror också, tror jag som bott i samma hus sedan 1971. Man, det är vi, du och jag alltså, inte industrin. Att industrin medvetet skapar produkter "som inte håller" tror jag inte på. Däremot kan man inte kosta på produkterna mer än folk, du och jag, vill betala för. Annars går dom omkull, företagen.
Svar från Bob Bovin 2022-05-31 23:20
Hej Björn,
Du har rätt i att det finns produkter som är långlivade. Men vi har nog olika åsikt i området att en industri kan styra livslängden på en vara. Datorstyrda system kan göras så att program uppgraderingar till slut blir så komplexa att processorn i det gamla systemet blir för slö. Hur skall en liten köpare kunna värja sig mot det. Bara att köpa nytt.
Bilindustrin har varit så komplex på grund av tillverkning implikationer länder. Jag skall inte gå in på den tidiga japanska bilindustrin, en bil tillverkades för att hålla 10 år.
Vitvarorna styrs till stor del av livslängden och ombyggnad.
Jag är inte säker på att det är vi som styr vitvarans livslängd. Jag tror det är industrin.
Tack för din tvivlande kommentar
Ha det väl
Bob