SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#384. Vi får olika roller här i livet?? –det gäller att vara skicklig?? –och erkänd!!

Han hade mörk kostym!! –steg in på ”krogen” med stor självsäkerhet?? Han intog så att säga scenen totalt?? Ingen ifrågasatte hans auktoritet!! Han fixade alltid bästa maten!! Bästa service så att säga!!

Han kom plötsligt fram ur det lummiga skogsbrynet, som omgärdade breda vattenfallet. Fallet är bara någon meter högt och vattnet flödar ganska kraftigt på sommaren. I slutet av juni kommer det massor av röda laxar och hoppar upp i forsen för att nå lekplatserna, långt upp i skogen. Flera stora bruna björnar står uppe på forskanten och tar de hoppande laxarna. Några fångar dem i munnen direkt. Våran nästan svarta grizzly kommer gåendes i vattnet på forskanten.

Han kliver majestätiskt ned i det brusande vattnet och gör några dyk ned i det vita skummet. Han kommer upp flera gånger och skakar av sig blötan utan att ha någon lax i munnen.

Den här björnen är mycket stor och han vet vad han gör. Säkert har han fiskat här i många år och finslipat tekniken. Det går inte att se något nere i det skummande vattnet. Han måste känna laxarna med ramarna och på så sätt kunna sätta tänderna i den delikata fisken.

Nu äter inte vår gentleman sin mat mitt i forsen, utan han går upp i den grönskande skogen och äter upp den fina laxen. Efter en stund kommer han ned till forsen igen och fångar sedan snabbt en ny lax och försvinner upp till matplatsen. Sedan ser vi av honom inte mer, han blev nog mätt den kvällen på två laxar.

Det här var en intressant kväll vid Brooks River i Alaska. Vi har mycke att lära från brunbjörnarna. Lär dig något ordentligt!! Ät inte mer än du behöver!! Respektera dina artfränder!!

Inlagt 2012-05-17 07:20 | Läst 7460 ggr. | Permalink

"Intressant inlägg! Jag tycker att det är synd med massproduktion då man tar för mycket i onödan och många slängs efteråt ändå! Det är ju bäst om man tar det när man behöver det, då skulle alla må bra inkl. naturen och djur! Bra att du delar av din erfarenhet."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant inlägg! Jag tycker att det är synd med massproduktion då man tar för mycket i onödan och många slängs efteråt ändå! Det är ju bäst om man tar det när man behöver det, då skulle alla må bra inkl. naturen och djur! Bra att du delar av din erfarenhet.
Svar från Bob Bovin 2012-05-17 11:29
Tack Mikael!
Skönt att du håller med mig. Vi skulle leva enklare.
Mvh
Bob
Vilken skillnad det måste vara på grizzly- och isbjörn. Den senare behöver äta en säl medan den förre klarar sig på två futtiga laxar!
/Johan
Svar från Bob Bovin 2012-05-17 13:00
Hej Johan!
Det är stor skillnad. Brunbjörnen vet ju att det finns massor med mat i floden. Han kan äta ofta. Isbjörnen måste äta allt när tillfälle ges. Man kan se isbjörnar med jättemage. Troligen ligger det delar en av hel säl där inne i magen.

ha det bra
Bob
FIna bilder och intressant berättelse. Såååå viktig lärdom från björnarna...och dig:)
Svar från Bob Bovin 2012-05-17 20:47
Tack Agneta!
Man kan lära från djuren.
Ha det bra
Bob