SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3808. Skapligt kameralock??

Köpte en svart Canon7 nyligen?? –Kimono affären som sålde den satte på ett kameralock?? –som troligen ansågs vara ett vanligt och billigt alternativ till ett originallock?? Så kan va fallet?? Men …..

Objektivet ifråga var ett Canon 50mm f:1.8, ett av de vanligaste objektiven vid sin tid 1953?? Det tillverkades mer än 82000 av denna Typ 4, som blev den sista modellen helt krompläterad?? Efterkommande Typ 5 är ett i svart och krom. Det här var ett mycket billigt objektiv och mycket populärt bland amatörer. Kom ihåg att Japan led fortfarande av sviterna från kriget.

Canon 50mm f:1.8 sitter snyggt på en Leica M2 från 1963

Numera anses det här objektivet vara av hög kvalitet och kanske det näst bästa av sin tid från Canon?? Det exemplar som vi fick med som kameralock var lite estetiskt slitet?? –men funktionen var excellent?? Det bästa jag känt från den här tiden. Mjuk som smör. Linserna var kristallklara och i stort utan repor?? Faktum lär va att de flesta objektiven av de kromade typerna sällan visar någon påverkan på linsytorna?? Medan objektiven med svart/krom utförande ofta har slöja på linsen först i sista linsgruppen?? Vi har sett flera av dessa??

Första bilden vi tog med det här objektivet med vår Sony a7RII och Techart Pro med full glugg såg ut så här RAW:

Canon 50mm f:1.8 med Sony a7RII + Techart Pro @ bländare 1.8

Det här är inget kameralock utan ett mycket kompetent objektiv som platsar på vilken modern kamera som helst?? Å du det är mycket billigare än alla Leica objektiv du kan tänka dig. Du hittar lätt ett på eBay för under 1500 spänn, men det är då lättast att köpa ett krom pläterat exemplar som det här?? Svart/krom modellerna kan ha slöja.

Inlagt 2021-12-10 07:24 | Läst 1746 ggr. | Permalink

"Hej. Intressant redogörelse. Givetvis ska det va kromat på gamla prylar. Hälsar NL"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej. Intressant redogörelse. Givetvis ska det va kromat på gamla prylar. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2021-12-10 14:45
Hej,
Det är ju en smaksak för mig. Jag gillar total svarta objektiv. Det är väl för att jag använder sneakers på fötterna.
Ha en fin weekend
Bob
Bob, Leica M2, som jag ägde en gång i tiden, är en vacker kamera, men som jag skrev tidigare, så hade jag svårt med att snabbt ställa in skärpan och så gillade jag inte ramarna. Jag hade en Summicron till den och den syntes delvis i sökaren, vilket störde mig, så frågan är, hur mycket syns egentligen detta stora Canon-objektiv i sökaren? Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-12-10 14:52
Hej,
Det var många år med resande med den kameran. En trogen vän att hantera. Jag hade en gång Noctilux 50/1 och den stack in mycket, men det har aldrig stört mig.
Canon noctiluxen sticker också in på M2, men M2 ägs idag av min son så jag använder inte den mycket.
Det här kameralocket 50/1.8 syns inte alls i M2:an.
Som sagt jag komponerar nästan aldrig en bild i kameran. Om jag gör det får jag gissa vad som skyms.
Ha en fin weekend
Bob
Wolfgang 2021-12-10 16:16
Tack, Bob! Var och en har sin teknik! Jag sålde min Leica och köpte en Nikon F3 HP istället och älskade den stora sökaren och behövde inte ens pressa mina glasögon mot okulerat för att se hela bildytan. Och så fick jag ju den aktuella förstoringen för ett tele i sökaren. Men jag försöker alltid komponera bilden från hörn till hörn i sökaren och då var Leica M inte optimalt för mig. Ha en trevlig weekend! Mvh Wolfgang
Fint kameralock! :) Ett objektiv som jag är sugen på är ett Canon 1,5/50 mm och det e väl från en näraliggande årgång!
/B
Svar från Bob Bovin 2021-12-10 19:16
Hej Bengt,
Det är inte så dumt. Det är ju ganska likt Zeiss Sonnar 50/1.5. Det saknar ju det tredje linsen som finns i Canon 50/1.5. Som alltså är ett 7:3 objektiv.
Enligt Peter Henning här på FS så var det väl ett hålrum i den platsen i några tidiga Zeiss Sonnar objektiv.
Canon ansåg nog inte att deras objektiv var en Sonnar kopia. Det var dock en mycket dyr konstruktion, mycket dyrare än 50/1.8 objektivet som saknar tredje linsen. Om då dessutom det billigare objektivet visade bättre resultat så köpte ju japanerna det billigare. Det betydde ju att man inte gjorde så många, ungefär 15000, då den billigare konstruktionen var bättre och gjordes i över 100000 ex.
Nu finns det en hel del Canon 50/1.5 objektiv att köpa på eBay. Ett bra ex kostar nog över 3000 kr, men man kan nog få en riktigt bra för 2000 kr.

Ha en fin weekend
Bob