SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#360. Isbjörnsuppfostran!! –den är tuff den?? –inga curlingungar här inte!!

Däggdjuren vaktar sina ungar intensivt!! –varje inkräktande fara avvisas aggressivt!! Även människan beskyddar ju sina barn i varje hotsituation. Vi har kanske en tendens att överbeskydda!! –så inte isbjörnen??

Vi mötte en isbjörnshona förra sommaren!! –hon hade två årsungar som följde henne hack i häl. Den ena ungen var lite magrare och det var ju ett tecken på att maten var knapp. Chansen att hitta och fånga en säl på land är mycket liten. Den här gruppen var nära Monaco breen, där sälar förekommer på kalvande is från glaciär.

Den ena ungen var framåt!! –den med lite mer hull!! Han hittade en liten del av en fågel!! Mamma isbjörn ryckte då fram och tillrättavisade ynglingen!!

Mamma isbjörn uppfostrar liten krabat!!

Ungen lägger sig genast på rygg och blottar strupen. Kanske han också tar det som en lek?? Ja mamma!! –du får ta fågeln. När en isbjörn hittar mat så äter alltid mamman sig mätt innan barnen får resterna. Hon ger ju fortfarande di!! –så mat till mamma går först rent instinktivt!!

Nu var det inte mycke till mat i den lilla resten av fågel.

Det är ju bara en vinge??

Det största hotet mot ungarna är kringstrykande, hungriga hanar. Honor med ungar undviker varje kontakt med stora hanar. Hon tar hand om sina ungar i 2,5 år, det är kanske curling?? När de är så gamla klarar de sig själva ganska bra och kan hålla sig framme och äta rester efter de stora djuren.

Två syskon, 2,5 år gamla, delar maten efter de stora.

Inlagt 2012-04-23 06:27 | Läst 5891 ggr. | Permalink

"Tapani Hoppa. Vilka underbara fina bilder du har tagit på Världens farligaste djur. Men fostrandet betyder väl att mamma bestämmer. Ska du få någon mat mitt barn- så måste mamma vara mätt och kan ge dem mat och uppfostran. Ska orka . Det är väl ingen lek direkt- men tänker den lilla ungen. Det är bäst att lägga sig ner och vänta på vad eller vem som vinner till slut. Det verkar vara ett tufft ställe där. Att samtidigt inte träffa på någon stor hane och samtidigt fixa käk och uppfostra ungarna. Det är intressanta bilder att titta på. Och väldigt klara fina bilder. Tack för att du förmedlar sådana bilder för oss som inte har träffat på dem. Ha det bra- önskar HOPPA"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Måste ha varit en härlig upplevelser att vara där och se det med egen ögon! Hur nära var ni från isbjörnarna?
Svar från Bob Bovin 2012-04-23 06:53
Hej Mikael!
Vi var som närmast 20 m. Vi var då i en gummibåt.
Ha en fin dag
Bob
Antipodian 2012-04-23 12:26
Om jag inte missminner mig så säger du att isbjörnar simmar i snabb roddfart.
Men ni hade väl utombordare som startar i alla lägen - även om man är lite nervös vid startsnöret :-)
Svar från Bob Bovin 2012-04-23 13:14
Hej Johan!
Roddfart är nog ungefär isbjörnens normalfart va gäller simning. Det finns inget känt fall av att en isbjörn anfaller i vattnet. Om han eller hon står på land så kan de hoppa upp till 20 meter, mera troligt 10 meter, och ta båten på det sättet.
Så man är ganska säker i en båt.
Ha det bra
Bob
Underbara bilder! Vad vackra dom är! Hos människan är det för det mesta tvärtom...man ser till att ungarna äter sig mätta först, innan man mättar sig själv! =)
Svar från Bob Bovin 2012-04-23 13:18
Hej Heléne!
Ja vi är lite mer direkt måna om barnen. Men får inte mamman tillräckligt med mat så dör ju ungarna också. Vi tänker ju inte riktigt så.
Ha det bra
Bob
Tapani Hoppa.
Vilka underbara fina bilder du har tagit på Världens farligaste djur. Men fostrandet betyder väl att mamma bestämmer. Ska du få någon mat mitt barn- så måste mamma vara mätt och kan ge dem mat och uppfostran.
Ska orka . Det är väl ingen lek direkt- men tänker den lilla ungen. Det är bäst att lägga sig ner och vänta på vad eller vem som vinner till slut. Det verkar vara ett tufft ställe där. Att samtidigt inte träffa på någon stor hane och samtidigt fixa käk och uppfostra ungarna. Det är intressanta bilder att titta på. Och väldigt klara fina bilder.
Tack för att du förmedlar sådana bilder för oss som inte har träffat på dem. Ha det bra- önskar HOPPA
Svar från Bob Bovin 2012-04-23 17:09
Tack Tapani!
Jag tror det är en skillnad, mor bestämmer i djurvärlden. Hos oss är det lite mer tveksamt?
Ha det bra
Bob