SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3568. Den här gluggen är inte ok?? –men …??

Det måste ha varit ganska virrigt hos Canon omkring 1952. Var man en ockuperad stat?? –eller var man en suverän stat?? –som stolt kunde skriva ut namnet Japan på objektiven??

Den här gluggen, Canon 85mm f:1.9 har Serie nummer 59999:

Canon lens 85mm f:1.9 med Ser. Nr. 59999 från 1952

I Canon historikern Peter Kitchingmans bok skall den här gluggen vara tillverkad 1952?? --och finnas i gruppen Type 2 och tillverkades i ungefär 2000 exemplar. Objektiv med det här serie numret skall ha följande text på fronten: ”SERENAR f:1.9 85mm No 59999           Canon Camera Co. Japan” .

År 1952 beslutade Canon att man skulle byta ut namnet SERENAR till CANON LENS. Å det har man ju hunnit göra här i den här gluggen. Men det har fått till följd att front ringen har utseendet som hör till Type 4 i Peters bok. Av Type 4 objektiven finns troligen ungefär 9000 st. Så man kan säga att det är en Type 4 glugg med fel nummer från Type 2??

Det här är alltså en udda ”fågel” bland Canons objektiv. Den är ovanligt tung, 609 gram, och konstruerad helt i mässing och inget aluminium här inte. Den har ett lager antireflex behandling . Om man tittar noga i bilden ovan så kan man se små gasbubblor i den stelnade glasmassan?? Bubblorna påverkar inte bildens kvalitet?? Bubblor i glasmassan var valigt på den tiden och i vissa kretsar ansågs det vara ett bra tecken??

I en kommande blogg skall vi se några bilder med det här objektivet??

Inlagt 2021-04-14 07:48 | Läst 1121 ggr. | Permalink

"En självständig fågel skulle jag säga! Ett spännande objektiv! Hade varit kul att se riktiga svartvita bilder. Mattssons framkallar ju även svartvitt! Mvh Wolfgang"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
En självständig fågel skulle jag säga! Ett spännande objektiv! Hade varit kul att se riktiga svartvita bilder. Mattssons framkallar ju även svartvitt! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-04-14 14:05
Hej,
Det kommer på sikt när man släpps ut säkert. Ska kolla med Mattsson och Crimson om deras priser.
Ha det väl
Bob
Spännande!
Svar från Bob Bovin 2021-04-14 14:08
Hej,
Det är spännande med gamla gluggar.
Ha det väl
Bob
Japan brottades vid den tiden med ett inte helt oförtjänt rykte att producera undermåligt skräp. Ryktet var förstås väldigt onyanserat, det fanns också utmärkta produkter. Japan tog tag i problemet. "Made in Japan" på en sån där liten oval guldfärgad klisterlapp blev på rätt kort tid en kvalitetsgaranti som kunderna litade på.
Svar från Bob Bovin 2021-04-14 14:25
Hej,
Det har du rätt i. Japan hade en svår tid efter WWII. Men efter 1950 visste nog fotograferna att det fanns flera riktigt bra gluggar tillverkade i Japan. Det är inte utan att man ser många fotografer med Leica kamera och Canon gluggar.
Ett exempel är Rune Hassner som prisade, en idag ganska ovanlig glugg, Canon lens 50mm f:1.5. Han hade med sig den under hela sin resa genom Afrika i början av femtiotalet. Resan blev ju en mycket bra bok, Jambo.
Den här gluggen är bra och jag kan tänka mig att använda den till det mesta.
Ha det väl
Bob
Hej! Japan gjorde bra grejer redan i början av 50 talet kanske objektivet är tillverkad efter 28 april 1952
då upphörde ockupationen fin glugg kanske 85mm är ett bra porträtt objektiv också.
Har en Konica I mätsökkamera tillverkad 1951/52 kamerakroppen är märkt på undersidan
med MADE IN OCCUPIED JAPAN med stor bokstäver./blj
Svar från Bob Bovin 2021-04-14 16:52
Hej,
Den här gluggen är tillverkad precis i den här vevan, troligen de först månaderna av 52. Den kanske hann få Japan skrivet i frontringen. Dessutom han den få det nya namnet CANON LENS skrivet också. Men det kan ha varit så att någon lämnat tillbaka objektivet för att få det ändrat i efterhand hos Canon. Men man har behållit serie numret. Detta var inte ovanligt vid den här tiden, då stoltheten för det egna landet var stark.

Före denna tid var det mycket vanligt att det stod MADE IN OCCUPIED JAPAN.

Ha det väl
Bob