SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#355. Kamp på liv och död?? I fjorden!! –eller orca anfaller!!

Vi kom rakt in i dödens vatten!! –flera ”killers” attackerade nere i det kalla vattnet!! --en stor fenval kämpade för sitt liv!! –kampen var hård men ojämn?? Fett flöt upp på ytan!! –någon var allvarligt skadad!!

Vi hade kommit till den bedårande vackra byn Uummannaq på Grönlands västsida. Staden ligger på en ö med ett 1100 m högt berg. I fjorden kalvar mer än 10 glaciärer, så det är alltid mycke isberg i närheten av hamnen.

Uummannaq i midnattssol.

I hamnen är det ett folkliv när kustbåten anländer. Lokalbefolkningen möter vänner och turister vill se den vackra orten. I hamnen hade någon dukat upp försäljning en nyfångad och slaktad säl.

Säl till salu i Uummannaq’s hamn

Vi hade blivit serverade sälkött i olika former i båtens restaurang och det smakar alldeles utmärkt. Det är ett mycket mörkt kött med stark viltsmak.

När vi körde ut ur hamnen i strålande låg midnattssol!! –meddelade plötsligt kaptenen att en vild kamp pågick i bukten. Han vände båten och körde runt i över en timma. Han berättade senare att han aldrig hade sett något liknande i sitt långa kaptensliv!!

Två eller tre höga fenor jagade runt i vattnet i hög fart och de attackerade uppenbarligen något stort med en lite ryggfena!! –en fenval.

Mitt i natten kamp mellan flera orca och en fenval. Västgrönland.

Orca (späckhuggare, eng killer whale) jagar i grupp och de här buffade på den stora valen för att trötta ut den. Det var svårt att se vad som hände under vattnet, men efter en stund flöt det upp fett som glänste på vattenytan. Det var svårt att fotografera då det var dåligt ljus och man var tvungen använda teleobjektiv.

Fenvalen försöker komma undan ut mot fjorden

Troligtvis fortsatte kampen i många timmar!! --och gruppen med orca fick säkert ett skrovmål!

Omtumlade av naturens grymhet gick vi ned i restaurangen och åt en försenad middag!! –jag minns inte vad, men jag var glad att det inte var fenval i alla fall.

PS. Detta är autentiska bilder och storyn är helt sann. Fråga assistent Ninni. DS.

Inlagt 2012-04-18 06:47 | Läst 6079 ggr. | Permalink

"Midnatt med sol, isberg så denna dramatik mellan valar. Det är kanske inte din första resa här så du visste vad du skulle få uppleva. Tänk vad bra du delar med dig genom dina foton. Det gör att mitt intresse för att läsa mer vaknar. Det är baksidan på digitala världen att behöva skriva att dina bilder är autentiska. Jag skulle aldrig på något sätt tänka utan de är det. Vad skulle du ha för glädje manipulera bilder. Läste precis om dina valrossar. Nyfiken vad kommer nästa gång till dess hej då ha det bra. Gun-Inger"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob! Tack för denna resa,första bilden var skön....jag tror dig!
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-04-18 11:20
Tack Rolf!
Det var bra det! -- att du tror mig.
Mvoh
Bob
Vackra bilder från din resa!
Svar från Bob Bovin 2012-04-18 14:55
Tack Helene!
Grymt vackert.
Ha det bra
Bob
Djur är inte grymma sägs det, men när en flock späckhuggare går samman för att dränka en valkalv bara för att äta dess tunga då undrar man. Men är man finsmakare så är man - och som människa så står man ju inte direkt på moralens högsta pelare.
Ha de'
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-04-18 14:57
Hej Johan!
Kanske det brar är frågan om at vara hungrig?
Grymhet kanske bara hör oss till?
Ha det bra
Bob
Fina bilder.intressant å me inlevelse..

Naturen har starka scenerier.. / lena
Svar från Bob Bovin 2012-04-18 16:38
Tack Lena!
Naturen har mycke att bjuda på.
Ha det bra
Bob
Midnatt med sol, isberg så denna dramatik mellan valar. Det är kanske inte din första resa här så du visste vad du skulle få uppleva. Tänk vad bra du delar med dig genom dina foton. Det gör att mitt intresse för att läsa mer vaknar.

Det är baksidan på digitala världen att behöva skriva att dina bilder är autentiska. Jag skulle aldrig på något sätt tänka utan de är det. Vad skulle du ha för glädje manipulera bilder.

Läste precis om dina valrossar. Nyfiken vad kommer nästa gång till dess hej då ha det bra.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2012-04-19 17:57
Hej igen!
Det här var en helt oväntad händelse. Möjligheten att se orca jaga är mycket begränsad. Vi har tidigare sett orca i sundet mellan Vancover island och fastlandet, men då var det en fredlig familj av många individer- Ingenting hände då.
HA det bra
Bob