SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3539. Så olika?? –men så lika viktiga??

Landet utom sig lär vara en av de länder där åldringar uppskattas minst?? Hur kan det vara så?? Varför uppskattas inte erfarenhet?? –och de facto uppbyggd yrkesskicklighet?? –för vad det är värt??

Hur blev det så här?? –är det den fixerade tidiga pensionsåldern?? Makthavarna, politikerna, kan inte skylla på att det så i alla länder. Som det är idag är det bara de som sitter på starka maktpositioner eller har säkrad ekonomi som kan göra som de vill. Några måste slita vidare för pensionen räcker inte till för det dagliga brödet.

Tappar alla sin yrkesskicklighet exakt vid 65 år?? Naturligtvis inte!! En viss assistent berättar för mig att en pensionerad professor och ögonkirurg slutade inte att operera för han var bäst i allt. Hans hand var stadig som berget. Slutar en programmerare, som var med från starten, plötsligt att bli oduglig?? –naturligtvis inte.

Så i själva verket är de båda kvinnorna på bilden vara lika viktiga idag trots skillnad i ålder.

Så olika i det yttre men så lika viktiga i det inre

Inlagt 2021-03-16 07:51 | Läst 894 ggr. | Permalink

"Man missar en massa erfarenhet genom att sända kunskapare till pension för tidigt! Man kanske kan ha Senior-Rådgivare i många yrken, så de nyanlända i yrket inte behöver upprepa vissa misstag! ;)"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Man missar en massa erfarenhet genom att sända kunskapare till pension för tidigt! Man kanske kan ha Senior-Rådgivare i många yrken, så de nyanlända i yrket inte behöver upprepa vissa misstag! ;)
Svar från Bob Bovin 2021-03-16 08:40
Hej Bengt,
Några företag har börjat med detta på de högsta posterna. Men man borde införa en frivillig pension, där man fick välja graden av nedtrappning. Kanske redan efter 60.

Ha en fin dag
Bob
Håller helt med dej Bob.
Låt de unga komma fram och föra utvecklingen framåt.
MEN låt de med både erfarenhet, rutin och kunnande, vara en KUNSKAPSKÄLLA och bollplank.
För de unga behöver ju inte "uppfina-hjulet", när det redan finns. Utan de ska ju ta vara på den kunskapsbank som existerar.
// Conny
Svar från Bob Bovin 2021-03-16 08:42
Hej Conny,
Där är vi överens. Jag tror landet skulle må bra av det och även dess medborgare.
Ha en skön dag
Bob
Tyvärr har det blivit så inom kulturen., där kvinnor inom teateryrket , vid en viss ålder, har väldigt svårt att få några roller.
Det samma inom mitt yrke när det gäller jazzsångerskor. det dyker upp nya unga vackra som får stort utrymme i media, men sen efter några år när de har blivit riktigt bra försvinner.och nya "stjärnskott" dyker upp.
Däremot vi manliga jazzmusiker har det lite mer förspänt, där har åldern inte lika stor betydelse, där infinner sig en viss respekt. / Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2021-03-16 12:15
Hej Bengt,
Det är ju tyvärr en tragisk tradition. Deras röster håller ju mycket längre än ungdomstiden.
Det stämmer väl inte överallt. Jag tänker på jazzsångerskor i USA. Ella F var väl aktiv vid hög ålder?
Kvinnan som sjöng med Ludde i Linköping va inte så ung.
Monica Z gick väl bort alltför ung.
Tyvärr är mina kunskaper i ämnet alltför tunna.
Ha en god lunch
Bob
Hej Bob.
Intersante tanker og overvejelser og billede dokumentation til.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-03-16 12:15
Hej Erik,
Har man samma problem i ditt land?
Ha det gott
Bob
Erik Madsen 2021-03-16 15:52
Hej igen. Det korta svaret är ja :-):-)
Jag har bara varit arbetslös en gång i mitt liv. Vid den tiden var jag 54 år och kunde gå i "førtidspension" (inte folkpension) när jag var 60 eller 62 år. Anledningen till några avslag på mina ansökningar var - "vi är ett ungt team" - "du är överkvalificerad". När jag frågade om orsaken i de fall där jag inte hade fått något och ringde företagen. Frågade om det hade något att göra med min ålder - fick jag svaret att det inte gjorde det. Vid den tiden trodde vissa politiker att det fanns en efterfrågan på "det grå guld". Det handlade bara om att tage sig sammen ! En annan underliggande agenda var att om man hade varit på samma arbetsplats i många år, var man inte (omstillingsparat) redo för förändring. Den unga generationen vid den tiden jag pratar om hade varit i upp till 7-8 olika jobb på en kort periode ! - så det fanns tid och framtid i dem. På den tiden hade jag varit i 12 - 5 och 17 år i 3 olika företag på 34 år !och det var inte bra. Eller en fördel.
Med många vänliga hälsningar och ursäkta för det långa svaret.
PS: Jag lyckades dock få jobb som ekonomichef i ett bilföretag, som jag lämnade efter ca. 7 år och gick i pension.