Advertisement
SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3240. Cornerfix ett gratis program?? –för korrektion av vinjettering mm??

Det är vanligt att äldre konstruktioner av vidvinkelobjektiv hade en betydande grad av vinjettering?? –och det blev inte bättre när man försöker att använda digitalkameror??

Ett ökänt exempel är Leica Super-Angulon 21 mm f4?? Det objektivet konstruerades av berömda tyska optik företaget Schneide-Keuznach åt Leica på 1950-talet. Det var då ett mycket dyrt objektiv huvudsakligen för arkitektonisk dokumentation. Det var helt raktecknande och skarpt. På bländare 4 var det mycket vinjettering, som bara blev lite bättre på alla andra bländare.

När sedan den digitala kameran blev på modet provade Leica ägarna även denna glugg på M-kamerorna?? Å det blev bilder med stora färgstick till höger och vänster?? Alla dödförklarade Super-Angulon i den nya tiden av sensorer?? –vars prismor på varje pixel är riktade helt fel för denna glugg. Troligen spelar också AA skivans tjocklek stor roll??

Seniorplåts har ett fint Super-Angulon och det har provats på vännen Bo’s Leica M 240. Det var en katastrof med kraftiga färgstick!!

Tydligen har någon som förargat sig på detta?? --och insett att med hjälp av en 18% gråskiva fotograferad med objektivet och kameran borde man kunna subtrahera bort färgsticket?? Hyggligt nog har detta program lagts ut på nätet som en ”gratis” mjukvara: Cornerfix.  Seniorplåtis fick programmet rekommenderat till sig av Martin Hertsius här på FS. Han använde detta program själv.

Det visar sig att metoden som beskrivs i programmet fungerar riktigt bra även för mitt Super-Angulon monterat på en Sony a7rII med en fast adapter. Så här ser en korregerad bild ut:

Färgstick korregerad bild med programmet Cornerfix

Ursprungsbilden ser ut så här:

RAW bild med Sony a7rII + adapter + Super-Angulon 21/4 @ bl 8

Det märkliga är att RAW bilderna från kameran har inte alls så mycket färgstick som det kommer från t ex Leica M 240?? –sannolikt beroende på att den här kameran har inget AA-filter.

Det betyder att man kan justera bort all vinjettering och färgstick med ”normal” bildbehandling i LR6 + PS5, som man kan se i dessa tre bilder från Lund:

Bilder från Sony a7rII + Super-Angulon 21/4 @ bl 8 och korrigerade i LR6 + SP5

Inlagt 2020-05-21 07:01 | Läst 2395 ggr. | Permalink

"Kul att det funkar! :-) Jag ser fortfarande ett ganska ordentligt cyan-stick utåt kanten framför allt i den första exempelbilden där du "bara" kört med LR + PS, men det syns ju såklart inte i alla bilder. Det beror på vilka färger som råkar finnas i bilden. Himlen har massor av cyan redan från början och där blir det alltså inget direkt färgstick, medan stenläggningen på marken och husets vita vägg är värre. Att Sonyn ger mindre färgförskjutning utåt kanterna beror antagligen på att den har bättre (större) mikrolinser framför varje pixel, så att ljuset från linsen också faller på "rätt" pixel under, istället för att smita till en närliggande pixel som med sitt lilla färgfilter (CFA) då ger bilden ett stick ju flackare infallsvinkeln är. Dessa mikrolinser bryter rimligen olika våglängder olika mycket precis som allt annat glas, och därför smiter bara visst ljus till fel pixel. Här finns ett par illustrerande bilder: https://gmpphoto.blogspot.com/2016/01/the-future-of-sensor-technology-at-leica.html Det kan också bero på att Leica-sensorn har mindre överlapp mellan de tre färgerna och att den helt enkelt är mer färgriktig, men därför också tydligare visar eventuella fel. Edit: Förresten går att i inställningarna i Cornerfix minska på korrigeringen av vinjettering. Att ta bort den helt brukar nästan bli lite väl mycket och se onaturligt ut. Och så slipper man lite brus:-)"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kommer att tänka på skönhetsoperationer för oss äldre! ;)
Man tar bort personligheten å blir bara slät i fejan! ;)
Nåja, intressant e det i alla fall, å fina bilder blir det!
/B
Svar från Bob Bovin 2020-05-21 09:24
Hej,
Det ligger något i det. Men i vissa kameror ger den här gluggen hiskliga stick. Det går att ta bort med detta programmet.
Sony klarar i stort att jobba med Super - Angulon. Det tycker jag är kul då gluggen är så gammal.
Det är faktiskt en bra gatukamera med denna glugg. Lite för stor och tung för en gammal gubbstrutt.
Idag blir det spännande.
Klapp
Bob
Kul att det funkar! :-) Jag ser fortfarande ett ganska ordentligt cyan-stick utåt kanten framför allt i den första exempelbilden där du "bara" kört med LR + PS, men det syns ju såklart inte i alla bilder. Det beror på vilka färger som råkar finnas i bilden. Himlen har massor av cyan redan från början och där blir det alltså inget direkt färgstick, medan stenläggningen på marken och husets vita vägg är värre.

Att Sonyn ger mindre färgförskjutning utåt kanterna beror antagligen på att den har bättre (större) mikrolinser framför varje pixel, så att ljuset från linsen också faller på "rätt" pixel under, istället för att smita till en närliggande pixel som med sitt lilla färgfilter (CFA) då ger bilden ett stick ju flackare infallsvinkeln är. Dessa mikrolinser bryter rimligen olika våglängder olika mycket precis som allt annat glas, och därför smiter bara visst ljus till fel pixel.

Här finns ett par illustrerande bilder: https://gmpphoto.blogspot.com/2016/01/the-future-of-sensor-technology-at-leica.html

Det kan också bero på att Leica-sensorn har mindre överlapp mellan de tre färgerna och att den helt enkelt är mer färgriktig, men därför också tydligare visar eventuella fel.

Edit: Förresten går att i inställningarna i Cornerfix minska på korrigeringen av vinjettering. Att ta bort den helt brukar nästan bli lite väl mycket och se onaturligt ut. Och så slipper man lite brus:-)
Svar från Bob Bovin 2020-05-21 10:49
Hej,
Tack för kommentaren. Länken var intressant. Jag misstänker att linserna inte är likformade över hela sensorn utan har annan form och riktning beroende på var de sitter.
Viss korrektion finns, som du säger, i Cornerfix, men jag fann den svår att använda i bilden.
Använder helst bara de vanliga programmen, men i svåra fall är Cornerfix nog bra.
Ha det väl
Bob
Makten 2020-05-21 10:54
Ja, linserna är nog lite förskjutna, i alla fall på Leicas sensorer.

Man kan förstås köra Cornerfix med en mild korrigering och sen fortsätta i LR + PS om man vill:-) Det sparas en kopia av råfilen men du har också originalet kvar. Om du sätter färgkorrigeringen till 100% men vinjetteringen till bara kanske 50% så blir det nog rätt så bra.
Märkligt... Färgstick är väl en sak, men vinjettering... Själv lägger jag ofta in lite avsiktlig vinjettering i Lightroom, även för objektiv som är helt korrigerade i sin profil; tycker det håller ihop bilden lite extra. Så min bild (om jag varit där...) hade kamnat nånstans mittemellan dina två versioner.

Och så har du en bild från min första "hemmagata" i Lund: Mariagatan! Precis mitt för tanten i rött där till vänster gick jag in i porten och upp till mitt lilla vindsrum i det vita huset nere efter gatan. Ser nästan likadant ut nu som då i början av sextiotalet.... F-n vad man var dum som lät sig deporteras från Lund!
Svar från Bob Bovin 2020-05-21 10:59
Hej Per,
Det har du rätt i. Ibland känns det rätt med lite vinjett.
Du bodde i verkligt fina kvarter. I alla fall idag är det ingen nöd.

Ja, det är inte alltid man styr vart man flyttar. Ödet och jobbet rycker en hit och dit. Vi råkade bli kvar, men var på väg att fastna i Phoenix, Bonn, osv ..

Idag är vi väl kluvna om det var idealiskt att det blev så när barnen bor i storstäderna norr om landsvägen.

Ha det väl
Bob