SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#315. PureView?? –41 MPix?? Varför då!! –Jo, 440 MPix i en fullformat bild!!

Då kan vi slumpa bort våra jättekameror på nätet!! --och köpa en telefon!! Det är allt vi behöver?? Jo, det är en kamera!! –med foto och video på högsta standard. Upplösning för meterförstoringar och fullHD.

Var finns den här bomben?? –den heter Nokia 808 PureView!! Den har en bildsensor som är 7,5x10,8 mm och har 5368x7728 pixlar. Det betyder att den har 41 MPix  av en storlek på 1,4 mikrometer. Det leder till en upplösning med Nyquist-gränsen 337 lp/mm. Hur skall man kunna utnyttja den upplösningen?? –det måste vara ett superobjektiv. Nokia har fått hjälp av Carl Zeiss som nykonstruerat ett objektiv med brännvidden 8 mm och ljusstyrkan 2,4. Det är ett objektiv med 5 element i en enhet. Glasen är gjutna och asfäriska, några av högindex typ. 8 mm motsvarar 35 mm för fullformat. Närgränsen är 15 cm. Med så här små pixels skulle en 24x36 mm sensor hålla 440 MPix!! Då räcker inte din gamla dator hemma, för att lagra bilder!! Nokia har fixat detta så att du kan lagra deras bilder i 5 eller 8 eller 38 MPix.

Svalbard 2011. ”Stenålderkamera” med långzoom.

Kan man ta det här på allvar?? Ja, det här är ”real shit”!! –Nokia väljer inte det vanliga sättet att läsa ut bilden från sensorn!! En vanlig metod är att ta 4 gröna+2 röda+2blå pixels och interpolera det till en pix. Här översamplar man alla pixlar som RGB pixels?? –ja de berättar inte hur!! Men det betyder att Nyquist-gränsen 337 lp/mm utnyttjas helt ut!!

Med så stor sensor kan man lätt ordna 3xzoom i stillbilder och 4xzoom i HD 1080p video. Så det blir en kraftfull KAMERA!!

Om du inte tror på det här?? --så kan du titta på bilder som Nokia lagt ut på flickr. Där finns bilder med full upplösning och du kan ladda hem dem och kolla. Jämför dem med din DSLR med många pixlar så skall du se att Nokia 808 är bäst. Det finns också en kul artikel av Nokia´s Damien Dinning om hur kameran kom till.

Vad betyder det här?? Nokia säger att de hade en prototyp klar 2008. Vad har CanNik bakom laboratoriedörrarna?? 22 och 36 MPix på en fullformatare?? –bahha!! När Nokia kan sätta in en processor i en liten telefon som kan hantera 41 MPix och full HD!!

Nä nu får ni rycka upp er!! --där borta i öst!!

Inlagt 2012-03-09 07:00 | Läst 2765 ggr. | Permalink

"Ja det är inte utan att man blir riktigt nyfiken på vad framtiden har att erbjuda i kameraväg! En sådan sensor i fullformat med riktigt bra optik...det får vi nog vänta på. Men...det kommer att komma."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ja det är inte utan att man blir riktigt nyfiken på vad framtiden har att erbjuda i kameraväg!
En sådan sensor i fullformat med riktigt bra optik...det får vi nog vänta på. Men...det kommer att komma.
Svar från Bob Bovin 2012-03-09 08:09
Ja det är bara marknadsstrategi som håller det tillbaka.
Mvh
Bob
Helt otroligt.Även om den inte säljs i Sverige så kommer jag skaffa mig en,har tittat på många orginal bilder och den är bara för otrolig.Blir riktigt kul när den släpps.
Svar från Bob Bovin 2012-03-09 08:43
Lycka till!
Det blir en intressant utveckling.
Mvh
Bob
Från intervjun med Nokias utvecklare finns väl inget som tyder på att Nokia har uppfunnit någon ny revolutionerande sensorteknik? Någon ny sorts färgfilter? Det de säger sig ha gjort är helt enkelt att de har utvecklat en större sensor, samt skaffat sig en väldigt fin fast optik - vilket ger möjlighet att croppa. Det som händer i Nokian är väl således samma sak som händer om man tar D800:ans 36 megapixlar och skapar en 5 MP jpegfil ur den?
/Per
Svar från Bob Bovin 2012-03-09 12:22
Hej Per!
Nokia läser ut RGB ur varje pix, det gör ingen kamera idag, vad jag vet. Det skulle i fullformat motsvara att man har 440 MPix och tar ned det till 54 MPix. Det är ingen kamera som gör än. Men det kommer.
Ha det bra
Bob
Iwa 2012-03-09 13:33
Bob,
Var hittar du att Nokia läser ut RGB ur varje pixel? Jag hittar ingenting från Nokia om detta. Tvärtom poängterar de att det är genom att översampla och slå ihop många pixlar som man skapar en äkta RGB-pixel. I deras white paper på sidan 6 säger de väl indirekt att de använder sig av Bayertekniken?
/Per
Svar från Bob Bovin 2012-03-09 14:19
Just på sidan sex i vitpappret står det:
oversampling eliminates Bayer pattern problems. For example, conventional 8MPix sensors include only
4Mpix green, 2Mpix red and 2Mpix blue pixels, which are interpolated to 8Mpix R, G, B image. With pixel
oversampling, all pixels become true R, G, and B pixels.

Jag tolkar det som att varje pixel används som RGB.
Men de säger inte hur de gör det. Bayer är det inte.
Mvh
Bob
Iwa 2012-03-09 14:46
Jag tolkar det tvärtom som att man använder sig av bayerfilter. Om man skulle läsa ut RGB ur varje pixel blir översamplingen överflödig. Då kan man ha 5 MP där varje pixel i sig innehåller RGB-information. Med bayer tar man istället 2 blåa, 4 gröna och 2 röda pixlar och slår ihop dem till en pixel. Därav reduceringen från 40 till 5 MP.
Svar från Bob Bovin 2012-03-09 15:17
Vi läser det då olika. Det finns en intervju med bildchefen där framgår att det inte är Bayer mönster man läser, men han vill inte berätta vilken algoritm man använder. Man kan ju spara bilden som 36 MPix i telefonen och bilderna på flickr är ju med full upplösning.
Mvh
Bob
Tycker det är fantastiskt att man kan filma med den i full hd och även zooma 4x utan kvalitets förlust med en mobil telefon.Man får inte glömma bort att det är en mobil telefon som man alltid har med sig,och då kunna ta såna bra bilder och filma är helt otroligt tycker jag.Ska bli så spännande att se mer bilder och filmer tagna med denna,otroligt bra jobb av Nokia.
Svar från Bob Bovin 2012-03-09 12:23
Hej!
Jag tror att Nokia tagit ett viktigt steg. Kanske visar det vägen för CaNik.
Mvh
Bob
Snart kan vi nog få in hela universum på fotosensorn ;). Det är bara att sitta hemma på kammaren och croppa tills man hittar liv någonstans där ute ;).

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2012-03-09 12:25
Hej Torbjörn!
Kanske man kan hitta en lugn plats att plåta film på!
Mvh
Bob
Det är bara lite is kvar i ena kanten så björnarna får hungriga gå på land.
Fin bild i alla fall.

Ha de'

Johan
Svar från Bob Bovin 2012-03-09 14:11
Hej!
Det räcker knappt till drinkarna!
Ha det
Bob
Nu handlar inte allt om den teoretiska upplösningen tack och lov. Det fanns ju även dem som trodde/ansåg/anser att man kunde ersätta storformatskameran med technical pan på småbild en gång i tiden. Men ett större format ger finare övergångar även om det inte automatiskt ger högre upplösning mätt i linjefrekvens, det är min egen erfarenhet även om jag inte har någon exakt vetenskaplig förklaring. ;)
-affe
Svar från Bob Bovin 2012-03-09 17:45
Hej!
Ingenting slår en kontaktkopia av t ex 8x10. Men ändå en bild med hög upplösning kan ge en stor kopia med bra betraktningsresultat.
Mvh
Bob