SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#308. Isbjörnen kan simma långt?? –hur långt?? --eller elda kamera??

Den Artiska vinter havsisen har minskat konstant de senaste 40 åren. Just nu är praktiskt taget hela Svalbard isfritt. Det betyder att isbjörnarna måste simma allt längre sträckor för att hitta sälar på isen!!

National Snow & Ice Data Center visar från mätdata att havsisen i Arktis har minskat konstant de senaste 40 åren. Detta leder till att isbjörnarna tvingas att rör sig över allt större områden för att finna föda på iskanterna, där sälar lever.

Studier av isbjörnar med radiosändare har visat att en isbjörnshona simmat rekordlångt, 69 mil, under nio dagar i Beaufort sundet. Honan förlorade 22 % av sin vikt och ungen dog på vägen. Det här är, enligt forskarna, orsakat av att allt mindre is finns i områden där honorna föder upp sina ungar.

Dagens iskarta över Svalbard visar att all landområden som möter Golfströmmen är isfria och iskanten för fast is ligger fortfarande uppe vid 82 breddgraden, precis som i september.

Uppe i Svalbard så är isbjörnen ständigt på jakt efter säl. Han anfaller från is eller från vattenytan. Det är lättare att gömma sig i vattnet och slå till över kanten. Så det är bara att hoppa i.

 

Det är fint väder eller dåligt väder!! Bara att hoppa i.

När man väl slagit bytet så gäller det att få upp det på isen och börja spisa. Ibland dyker det upp en rival och vill dela maten. Men vanligen är det två-årsungen som vill ha en stor bit.

  

Det är lite dimmigt, så därför tog jag honom. Nä jag vill äta först. Dra inte!

Efter att man ätit en bit så gäller det att ge sig ut på ny jakt. Där ute på isen ligger det nog en säl till!!

   

Nu tar vi den här också!

Vi landkrabbor som lever på en båt vi får göra upp eld på land å grilla några korvar och dricka några öl. Det är inte lätt att hitta drivved till brasan så man får elda upp vad man kan hitta. Ibland får man offra en Canon 1Ds II. De blir ju ändå omoderna!!

Hej å hå, elda på!!

Den fotografiska sensmoralen i den här bloggen är att när man i vildmarken så skall man inte bara plåta när solen skiner. Det blir inte ärligt!! –ty vädret är kass många stunder och då blir plåtandet en utmaning!!

Inlagt 2012-03-02 06:32 | Läst 7735 ggr. | Permalink

"Hej Bob! Härliga bilder på våra vita nallar. Det är med sorg i ögat jag konstaterar att isarna smälter, och alltför snabbt... Isbjörnen är en skicklig jägare och tur är väl det! - Brand den bra, kanonen? =) Trevlig fredag /Lasse"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vad jag kunde läsa från FS framsida så kan man lägga 5DMkIII på elden också - det verkar i alla fall vara den allmänna stämningen.

Jag förstår din fascination över isbjörnar; de är ju väldigt väl anpassade till sin miljö!
Man tycker att en säl borde räcka lätt till två björnar, de kanske inte har ätit på länge, men mer än något tiotal kilo kött kan de väl ändå inte få ner?

Har ni någon bössa med på grillstunden?

Första och fjärde bilderna tycker jag är extra fina.

Ha de'

Johan
Svar från Bob Bovin 2012-03-02 11:27
Hej Johan!
Innan du eldar upp 5DIII kan jag väl få testa den. Jag tror den är bra.
Jag vet inte hur mycke en isbjörn äter i ett mål? Jag vet dock att en mätt isbjörn nästan släpar magen i marken, så en säl går nog ned om den inte är en storsäl. En ringsäl går nog nästan ned.
Det finns flera bössor med vid lägerelden med 20 personer.
Bilder i busväder är mer intressant.
Ha det så bra
Bob
Hej Bob!
Härliga bilder på våra vita nallar.
Det är med sorg i ögat jag konstaterar att isarna smälter, och alltför snabbt...
Isbjörnen är en skicklig jägare och tur är väl det!
- Brand den bra, kanonen? =)
Trevlig fredag /Lasse
Svar från Bob Bovin 2012-03-02 15:55
Tack Lasse!
Som fnöske, å eldaren, superproffs på isnallar, hade råd med det!
Mvh
Bob
Underbara bilder Bob!
Mvh Heléne
Svar från Bob Bovin 2012-03-04 17:34
Tack Heléne!
Ibland behöver man en uppmuntran, idag är det så. Tack för att du tycker om isbjörnarna.
Nu blir jag glad hela kvällen.
Mvh
Bob