SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#297. Cykelsporten!! –var ä bilderna?? –vem var spurtaren Owe Adamson??

Vem är snabbast på cykel i vårt land?? –inte ibland oss soffpåsar?? Utan bland de topptränade spurtarna?? Var det de gamla hjältarna i 40-talet?? –eller Glenn Magnusson från vår tid, --90-talet?? Var finns bilderna och dokumentationen??

I de cykeltokiga länderna i Sydeuropa finns det två typer av hjältar. Segrarna i de stora etapploppen, --ofta bergsklättrarna, och så spurtarna. De som kan hålla toppspeed i några kilometrar mot mål.

Vi skall här hålla oss till spurtarna. I vår tid har vi haft en superspurtare, Glenn Magnusson, som vunnit etapper i Giro d’Italia. Han var före det svensk mästare och nordisk mästare som amatör.

Vi hade redan på 40-talet snabba cyklister i Sverige. Vi behöver bara nämna Harry Snell. Som är vår enda världsmästare i linjelopp. Han vann 1948 i Valkenburg i Holland. Han vann SM sex gånger i linjelopp, bl a i Linköping 1944. Från den här tiden har jag inga bilder.

Om vi går tillbaka till 60-talet och 70-talet så hann jag se tre eminenta spurtare. Idag skall jag ta upp Owe Adamson. I senare bloggar skall jag ta upp Sune Wennlöf och Jupp Ripfel. Owe var en eminent spurtare trots att han inte såg ut som en sådan. Han var ganska normalt byggd, inte någon muskulärt biffig typ, och det var nog därför som han var mycket svår att köra ifrån och dessutom var han bra i spurter uppför. Owe vann artonmilen för seniorer fyra gånger i rad åren 1959-62. Första gången såg jag honom i Kumlaloppet 1960. Han tävlade de första åren i Kumla CA, men gick sedan över till Upsala CK. Här är bilder från Kumla loppet.

Owe Adamson i Kumlaloppet 1960.

Owe var duktig spurtare i uppförs backar.

Svenska mästerskapen i cykel gick 1962 i cykelstaden Varberg. Vädret var uruselt och det regnade alla dagarna. I 18-milen gick tre åkare loss, det var Owe, Fåglum och spurtstarke Paul Munther. Fåglum, som var relativt svag i spurten på den tiden, försökte hänga av de båda spurtarna. Det gick dock inte, båda var mycket svåra att hänga av på grund av sin snabbhet. Spurtsträckan var mycket lång och flack. Owe hade inget problem att köra ifrån Fåglums rulle långt före mål.

Owe vinner SM före Fåglum och Paul Munther. Storpublik i spöregn.

Lagerkransad Owe Adamsson 1962.

Vanligen är de stora spurtarna inte så starka i lopp där spurten avslutas med en backe. Owe var ett undantag. Jag såg honom klä av Fåglum helt i Grand Martina Cup i Stockholm 1962. Fåglum var mer än tio meter efter i mål.

Owe segrar i Grand Martini Cup 1962.

Om man letar efter Owe Adamson på nätet idag så finns det nästan inga bilder från hans framgångsrika cykelkarriär. Varför har inte Svenska Cykelförbundet ett riktigt bildarkiv från de gångna 100 åren??

Inlagt 2012-02-20 06:14 | Läst 13089 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina bilder och tänkvärda funderingar Bob!
Och ni som tror ni tävlat på cykel ;) pröva gärna 18 mil,
med några avsnitt med grusväg och några regnskurar då och då och gärna med en temperatur på + 8-10 grader! De e ganska uppfriskande! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2012-02-20 08:08
Tack Bengt!
Det är bra att du klargör för juniorerna vad innebar att tävla på den tiden. Det var för krutgubbarna. Inga veklingar.
Ha det bra
Bob
Benganbus 2012-02-20 08:42
En gång på 1970-talet när jag va ute på en träningsrunda så träffade jag en då äldre man vid Flatenbadet.
Han satt på en racer från 1940-talet och hade varit ute på en träningsrunda, han var nog en 60-70 år?
(Har en bild på honom på cykeln någonstans)
Hur som helst, så berättade han hur cykelklubben på midsommaren cyklade upp till Sollerön, med packning på racercykeln! (En rulle kläder/utrustning fastsatt på styret) Se'n körde dom Siljan runt, tror det va 16 mil då, och sedan firade dom midsommar på festplatsen uppe på Sollerön och körde se'n ev Soldvarvi på midsommardagen och så nästa dag åter på cykel till Stockholm och åter på jobbet.....
De va en annan tid då liksom... ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2012-02-20 09:07
En underbar historia. Det var innan pengarna började tala. Idealister ledde föreningarna och de aktiva var idealister.
Den tiden har gått sin väg? --eller?
/Bob
Anders F. Eriksson 2012-02-20 19:29
Bah! PBP och sånt är hårdare, eller varför inte en tur genom Sverige? http://www.sverigetempot.se/

Förra gången var det en deltagare som körde en s.k. fixie. Verkar jobbigt att aldrig kunna sluta trampa ...
Svar från Bob Bovin 2012-02-20 20:39
Hej Anders!
Det verkar tufft. Jag tyckte att de som körde Sverigeloppet på femtiotalet var tuffa gubbar. Å det var det. Jag träffade några. En var Helge Lundberg, han va snäll å tuff.
Mvh
Bob
Hej Bob! Skön bilder på en skön sport,jag följer sporten på tv med två sköna cyklister,Roberto och Anders.
Andes Adamson är han släkt med owe?
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-02-20 08:11
Tack Rolf.
Det är så att Anders är son till Owe. Anders har sedan en son som blev proffs på cykel. Så det går i släkten.
Det är en skön sport att se på TV. Det är sällan det förekommer något våld. Spurterna är imponerande.
Mvh
Bob
Jag har bara sett ett cykellopp "live" i mitt liv. Ett varvlopp runt Brandbergen i Haninge för många år sen. Både svenska eliten och många bra utlänningar deltog. Strax före mållinjen satte Bernt Johansson in en riktig rökare. Han trodde han hade vunnit. Det var bara det att det återstod ytterligare ett varv av loppet. Vem som sen vann minns jag inte, men det var inte Bernt Johansson. Jag tog en del bilder men kameran fick sen bada i Östersjön innan jag tagit ur filmen så bilderna blev förstörda, liksom kameran.
Svar från Bob Bovin 2012-02-20 14:49
Hej Olle!
Det var en sorgesam historia både för dig och Bernt.
Bättre lycka nästa gång.
Mvh
Bob
Hej Bob!
Ytterligare fina bilder från svenska cykeltävlingar och på den tiden var det alltid mycket folk som kom för att se på tävlingarna. Själv försökte jag alltid att vara på plats när de kom inom mina hemtrakter, och backen i Taberg var alltid ett stort nöje att vara vid. Snacka om bergsklättring, fick man stopp på ekipaget här så var det nästan intill omöjligt att komma igång igen. Trevligt att du tar upp de gamla goda cyklisterna och deras bedrifter, Glenn Magnusson var en av mina favoriter. Senare blev det Alf Segersäll som tävlade för IF SAAB. Han öppnade sedan en cykelaffär i Linköping och där kunde man gå in och verkligen prata cykel.
Ser fram emot ytterligare berättelser och fina bilder från "förr".
Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-02-20 16:10
Tack Rolf!
Taberg är en riktig knalle. Intressant ur geologisk synpunkt också. Både Glenn och Alf var ju framgångsrika proffs. Jag visste inte att Alf hade cykelaffär i Linköping.
Ha det bra
Bob
Ser ut som om du skulle kunna bidra lite till en kvalitetshöjning hos Svenska Cykelförbundet. Kanske Bengan också, om han inte bara satt på sadeln. Ni får väl gräva i era lådor och göra en donation!
Fina bilder, särskilt den första med mycket fart trots motlutet. Ger mig lite ideer inför sommarens triatlontävlingar.
Svar från Bob Bovin 2012-02-20 19:47
Tack Ylva!
Kommer en förfrågan så kanske det skulle funka. Det krävs dock många donatorer.
Lycka till med triatlontävlingarna.
Mvh
Bob
Sitter och tittar på bilderna i din blogg igen. Ser att Owe kör på Campa högfläns på första bilden...
och även på de andra bilderna också!? Intressant!
Å så e det litet annat också som e intressant!
Kul det här att kolla på äldre cykelbilder! Nåja så gamla är bilderna nu inte!!! ;)
Och Owe, Juppen och Palle blev väl förbundskaptener senare?
Och Glenn e väl det nu va?
/B
Svar från Bob Bovin 2012-02-20 20:35
Hej igen Bengt!
Det är skickligt att du kan plocka fram detaljer ur bilderna. Men du var ju med när det begav sig. Vilka som blev förbundskaptener minns jag inte, men det finns säkert de som kan bekräfta det.
De kan inte va så gamla för Kadens har visat intresse att visa några.
Ha det bra
Bob
Tack för de fina cykelbilderna.
Jag måste säga att vädret och väglaget ger perspektiv på tillvaron.

/Johan
Svar från Bob Bovin 2012-02-21 06:37
Tack John!
Det kan va räligt väder här och blir det lättare med grusväg.
Jag hoppas att det är bättre där i syd.
Mvh
Bob
Härliga bilder! Underbart att se såna här bilder från förr. Man sitter på något sätt och känner känslan hur det var att tävla på dåtidens banor och utrustning. En intressant detalj när man tittar på publiken på första bilden är att de är så välklädda. De äldre med slips och de yngre med det finaste i garderoben. Kanske var det mer vanligt att gå klädd så förr, men varför inte ta på sig det bästa när cykelhjältarna kommer till stan. Kul att du delar med dig av dessa bilder! mvh Erik
Svar från Bob Bovin 2012-02-22 12:07
Tack Erik!
Vi kanske behöver se lite gamla bilder? Det ger oss perspektiv på hur vi har det idag. Ingen klär väl upp sig inför en sporthändelse idag?
Mvh
Bob