SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2959. Det säges av experter?? –att det här objektivet måste man ha??

Det har man ju ofta hört?? –den här brännvidden måste du ha?? Alla kända fotografer använder den?? Mitt mellan normal och vidvinkel?? –35 mm har du väl i väskan??

Seniorplåtis har aldrig kommit på god fot med varken normal eller 35 mm?? –snarare 28 eller 24 mm faller på rätt plats i vardagsplåtandet?? Man kan snabbt förinställa allt för snabb aktion?? För naturbilder behövs även längre brännvidder, men det är en annan historia??

Förra hösten drabbades seniorplåtis av en slags ”gubbsjuka”?? –den yttrade sig i överdrivet intresse för gamla Leica kameror?? Några gamla Leica från 1930 dök upp på internet?? En gammal Leica II med det otroligt låga Serie numret 1002 blev inköpt?? Den blev ”ombyggd” av Leitz fabriken 1930 från Leica I med Elmax objektiv till då moderna Leica II. Elmaxen blev sannolikt inte ombyggd, väldigt få är kända, utan en samtida glugg sattes på?? Vilken vet vi inte, för den glugg som var på vid köpet från Dödsbohandlaren i Täby var från 1940.

Seniorplåtis började då leta efter ett samtida objektiv?? Valet fanns mellan Elmar 5cm/3,5 eller Elmar 3,5cm/3,5?? –jo för det var så att Leica I (modell C) såldes med båda dessa objektiven vid denna tiden?? Seniorplåtis ville hellre ha en vidvinkel, för fler 5cm Elmar låg redan i lådan??

De flesta Elmar 3,5cm tillverkades onumrerade vid den här tiden och några sattes på Leica I. De var Nickel pläterade och var i början inte med den senare standard skruvgängan!! Vid den här tiden, 1930, insåg Leica att man behövde standardiserad skruvgänga för objektivet med ett exakt avstånd till filmen. Leitz införde detta och använde denna standard ända till slutet av 1950-talet då M-bajonetten infördes.

Huruvida Elmar 3,5cm byggdes utan standardisering i början är oklart. De standardiserade objektiven som byggdes utan serie nummer 1930-31 fick en liten nolla (0) stämplad på sidan av gluggen, just ovanför fokusknoppen. Nu började också krompläterade objektiv att tillverkas, med en mer stålliknade färg. De blev omåttligt populära och ansågs mycket vackrare än de gulaktiga nickelpläterade gluggarna. Leitz erbjöd till och med omplätering av objektiv från Ni till Cr.

Just ett sådant objektiv, byggt för Leica I (modell C), dök upp på nätet hos firman Jo Geier Mint & Rare i Wien. En ansedd firma med egen auktionsverksamhet och Jo Geier är expert hos tidigare Westlicht, numera Leitz Photographica Auction.

Denna 35:a från 1930-31 var prissatt ganska moderat, lite över 3 laxar, betydligt lägre än många andra yngre 35:or. Seniorplåtis slog till, och så här ser den ut på den samtida Leica II SN 1002:

Leica II SN 1002 med Leitz Elmar f=3,5 cm 1:3,5 onummrerad

Nu undrar många hur man kan va så dum att man går å köper en så gammal, nästan 90 år, glugg?? Vi ska ta upp det i en kommande blogg!! 

Inlagt 2019-08-12 07:19 | Läst 1532 ggr. | Permalink

"Det är mycket intressant det du har att bertätta om ditt intresse för äldre Leicakameror. Hoppas att du har tid och lust att fortsätta ,ser fram mot detta med sinnerna på helspänn. Som en parentes kan jag berätta att jag hösten 1967 och studerande på Sjöbefälsskolan i Göteborg och försedd med ett magert studielån, som skulle räcka ett läsår gjorde ett besök på överskottslagret i Kviberg utanför Göteborg. I en kartong med bla. litet lump så låg 2 stycken grönlackade och kronmärkta Leicakameror, kanske ej fungrande och sedda som skräp. Med min skrala ekonomi blev det inget köp. På åttitalet var armé Leicakameror utannoserade i tidningen Foto för 85000 Kr /NE"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ser inga konstigheter i ditt intresse! :) Historia e alltid kul att kunna, även fotohistoria! Å när man fotar med de här, så e det både intressant och kul! :)

Nackdelen e väl att det lockar andra att plocka fram sina äldre grejer ur lådorna för att fota med.... ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2019-08-12 08:38
Hej Bengt,
Man blir fundersam över vad dessa kameror varit med om.
Jag har svårt att hitta litteratur om de tidiga produktionerna av Leica kameror. Det verkar ha hänt mycket under mellankrigstiden. Man undra ju om arkiven i Wetzlar är öppna för intresserade.
Det vore kul om fler vaknade för att dessa kameror fungerar ännu. Jag skall sätta film idag i en Leica I SN 32832 och se om den fungerar. Troligen är den inte servad och ganska sliten. Vilka bilder har den tagit under 90 år??
Klapp
Bob
Det är mycket intressant det du har att bertätta om ditt intresse för äldre Leicakameror. Hoppas att du har tid och lust att fortsätta ,ser fram mot detta med sinnerna på helspänn. Som en parentes kan jag berätta att jag hösten 1967 och studerande på Sjöbefälsskolan i Göteborg och försedd med ett magert studielån, som skulle räcka ett läsår gjorde ett besök på överskottslagret i Kviberg utanför Göteborg. I en kartong med bla. litet lump så låg 2 stycken grönlackade och kronmärkta Leicakameror, kanske ej fungrande och sedda som skräp.
Med min skrala ekonomi blev det inget köp. På åttitalet var armé Leicakameror utannoserade i tidningen Foto för 85000 Kr /NE
Svar från Bob Bovin 2019-08-12 12:03
Hej,
Du skulle köpt båda. Idag hade fått en halv miljon styck.
De fanns också en låda med många i Staffanstorp överskottslager. Jag var också dum nog att inte köpa alla.
Ha det väl
Bob