SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2948. Leica II eller telefon?? –eller vatten över huvudet??

De flesta har en smart telefon i fickan idag?? –ingen behöver missa ett tillfälle för den perfekta bilden?? Fotoflanören har nästan allid sin kamera redo för en snabbt uppkommande bild.

Frågan är om det är någon mening att ha en klassisk kamera?? –när telefonen är en så kapabel kamera idag??

Här är ett drastiskt exempel där seniorplåtis har en kamera från 1932 i ena handen och en mobil i den andra.

Det var en riktigt varm dag?? –i den lilla akademiska bondbyn i syd, där man fått en stor fontän utanför Grand hotell:

Nya fontänen i Lund anno 2019-07-14

Kollar du bilden noga så ser du en intressant händelse på andra sidan fontänen?? –men flanören var på fel plats?? Men han förstod att det skulle hända igen??

Nu är det så att en Leica Standard från 1932 inte har någon snabbframmatning?? –så man hinner bara ta två bilder på fem sekunder?? Men det fanns en iPhone 7 i fickan?? –å den är snabb. Så det gällde att ta flera bilder med Leica kameran och iPhonen nästa gång. Efter en kvart hände det igen:

Först en bild med Leica kameran och Super-Angulon 21/4:

En mössa vatten sitter aldrig fel på huvudet

Resten av bilderna är tagna med en iPhone:

Det gäller att svala av sig på rätt sätt vid en värmebölja

Så nästa gång?? –vilken kamera väljer du som fotoflanör??

Inlagt 2019-08-01 07:26 | Läst 3981 ggr. | Permalink

"Hej Bob. Först om situationen i den första bilden. Du gjorde det som jag en gång hörde en känd fotograf ge råd: "Work the Scene". Han gjorde just det rynka pannan gå runt om motiven och se dem från olika håll och vinklar. Jag skulle välja Leica eftersom den här ger de färger som jag kommer ihåg från min analoga diasperiod och som jag provar att simulera i min X100F. När jag blir lika nostalgiska som s/f-gubberna :-) Med många vänliga fotohälsningar från Roskilde."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag väljer Leican såklart! :) Där e det bara att trycka av! I min iPhone där tar det tid att starta upp kamerafunktionen! Nästan tio sekunder! Och att sedan gå med kamerafunktionen i gång på iPhonen, det tar på batteriet! /B
Svar från Bob Bovin 2019-08-01 09:09
Hej Bengt,
Batteriförbrukningen i Leica Standard är obefintlig, som du säkert vet. Om jag inte har kamera med mig så kan jag ha kameran på, eftersom telefonen är mer en kamera än telefon för mig. Men det kostar ju pengar, som nästan allting. Film och framkallning kostar ju en del.

Klapp
Bob
Jag använder nog min telefon mest att ringa med. När jag någon gång fotograferar med telefonen slås jag ofta av hur bra bilderna blir, men jag tycker det är bökigt. Det är lättare att använda en dedikerad kamera.
Men frågeställningen är intressant med tanke hur bra mobilkamerorna är nuförtiden.
//GöranR
Svar från Bob Bovin 2019-08-01 10:28
Hej,
Generationen efter oss använder nog huvudsakligen smart telefonen. Vår generation stretar på med moderna digitala kamera kameror. Sen finns det en och annan nostalgiker som använder analogt, å de är ju som de är.
Smart telefonen kan ju så mycket att man upplever den som överladdad för foto. Men om man har kameran på hela tiden så har jag funnit att jag är lika snabb med den som med Panasonic GM5.
Gamla Leica är ju hopplöst långsam, men för en bild lika snabb som telefonen.

Ha det väl
Bob
gorred 2019-08-01 14:10
Telefonen är bökig att hålla i jämfört vanliga kameror. Men det kanske är en vanesak//GöranR
Nils-Erik Eriksson 2019-08-01 15:54
Det kanske finns fördelar även med nostalgiker, som jag när samtidens samhälle virrar iväg, mot obestämmt mål. Vilket känsla att höra ljudet från en mekanisk slutatare företrädelsevis från en Leica. Och vilka bilder med rätt film och objektiv- Mobilkamera-----------------??????!!!!!
Svar från Bob Bovin 2019-08-01 17:19
Hej Nils-Erik,
Du har kanske rätt. Jag får lägga ut en video på YouTube med slutarljudet på en Leica I Ser. No 32832 från 1930. Den är troligen aldrig servad. Då får du höra ursprungsljudet på en Leica!
Ha det väl
Bob
Nils-Erik Eriksson 2019-08-01 19:10
Det tackar jag för. Ser fram mot videon. Min M 6 har ett skönt "avgas " ljud medan Q;n har ett modifierat läte.

Mvh

NE
Iphone utklassar Leica! Leica verkar ju bara vara skräp...
Benganbus 2019-08-01 09:31
Å Leica väcker känslor! :)
B)
Svar från Bob Bovin 2019-08-01 10:37
Hej Ragnar,
Nu är det kanske lite förhastat att döma ut ett helt gammalt kamerasystem på basis av en föga kompetent fotoflanörs bilder.
Men jag håller med om att iPhone är mycket kompetent även för en fotoflanör. Det är visat av att verkligt ansedda fotografer använder telefonen i seriös bildtillverkning.
Lika fullt är jag personligen imponerad av hur bra bilderna blir rent tekniskt även med ett kamerasystem från början av 1930-talet. Jämför med hur en bil såg ut 1930 eller hur Tour de France kördes det året.
Ha det väl
Bob
gorred 2019-08-01 14:10
Det är en Leicakamera i min mobiltelefon ;) //GöranR
Bob, jag har en iPhone och fotografera aldrig med den. Det känns inte kul. Det är inte sport. Leica är en fotografisk livstil och en känsla för historia.
Svar från Bob Bovin 2019-08-01 11:41
Hej,
Jag är beredd att hålla med dig. Men jag använder telefonen när jag inte har någon vanlig kamera med mig. Eller då snabbhet krävs och gammal analog kamera sitter i handen.
Jag håller även med om att ett arbetssätt kan bli del av en livsstil, men egentligen vill jag inte det. Underligt nog.
Ha det väl
Bob
Wolfgang 2019-08-01 11:55
Bob, skillnaden är ju att Du håller på med gatufoto, vilket kräver snabbhet. Jag fotograferar mest stillstående motiv och tycker om att ha tid på mig. Utom när jag fotograferar fåglar förstås :-)
Jag använder oftast och helst kameran för att den ger fler möjligheter och jag gillar hantverket och känslan med prylarna och efterarbetet (digitalt i mitt fall). Men det händer att telefonen kommer fram för att kameran för tillfället har en otillräcklig bildvinkel.

Olika verktyg för delvis olika uppgifter och som Bengt nämner, känslor är absolut inblandade, fotografens känslor. Om motivet är en människa kan det också påverka valet. Fotoverktyget kan legitimera, locka, skrämma, väcka oönskad uppmärksamhet...
Svar från Bob Bovin 2019-08-01 11:45
Hej,
Tack för din kommentar. Verktyget är ju ganska viktigt i hantverk och det emotionella inslaget finns där.
Många gillar det och det tycker jag är ok.
Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Först om situationen i den första bilden. Du gjorde det som jag en gång hörde en känd fotograf ge råd: "Work the Scene". Han gjorde just det rynka pannan gå runt om motiven och se dem från olika håll och vinklar.
Jag skulle välja Leica eftersom den här ger de färger som jag kommer ihåg från min analoga diasperiod och som jag provar att simulera i min X100F. När jag blir lika nostalgiska som s/f-gubberna :-)
Med många vänliga fotohälsningar från Roskilde.
Svar från Bob Bovin 2019-08-01 16:57
Hej Erik,
Tack för din fina kommentar. Du var den enda som kommenterade bildinnehållet.
Men jag får skylla mig själv.
Ha det väl
Bob