SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2799. Bild med vad som helst?? –kanske också med en gammal kamera??

Det är idag nästan omöjligt att se med vilken kamera en bild är tagen?? –den kan va tagen med en smart phone eller en digital Hasselblad. Seniorplåtis skulle inte se skillnaden??

Så då är det ju lika bra att gå tillbaka till kamerorna vid gatufotografins barndom??

Leica II med Elmar F=50 mm 1:3,5

Samma kamera som de legendariska namnen??

Du tycker nog seniorplåtis är tokig?? –ta då en flukt på den här artikeln av Ming Thein:

Åtminstone seniorplåtis blir konfunderad?? –vi har alltså nått den tekniska nivån för digitalkameror där bilder på nätet blir omöjliga att skilja åt vad gäller kamera använd??

Så då kan ju seniorplåtis ta en gammal glugg från 1930-talet?? –som t ex Leica Summar F=5cm f2. När de här bilderna togs förra veckan satt den gluggen på sonens Leica M2:

Lund anno 2019-03-01 sedd med Leica M2+Summar 50/2

Ärligt taget skulle du ha kunnat se skillnaden mellan denna glugg och din iPhone??

Inlagt 2019-03-05 07:28 | Läst 1908 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul och intressant det här, men känsliga saker! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2019-03-05 10:58
Hej,
Det här är hot stuff. Helt emot marknadens tankar. Vilken fotograf vill erkänna att telefonen löser allt i bildväg?
Skall man kämpa emot eller ge upp.
Klapp
Bob
syntax 2019-03-05 11:03
Den allt bättre mobilen innebär en förflackning och en utarmning av fotografin ur hobbyaspekt. Vilken amatörfotograf vill vidgå att den egna hobbyn håller på att försvinna?
Jo, på skärm går det mesta - allra helst som man har tillgång till modern digital bildbehandling när det gäller att stuka till resultatet. Om det sedan gäller att få fram en bra papperskopia så blir läget ett annat.
Men - för att penetrera själva saken, så är mycket gamla kvalitetsobjektiv betydligt bättre än vad de flesta tror. Därför kan den som är road av sådant lugnt plåta med sina antikviteter - och räkna med ett mycket bra resultat.
Svar från Bob Bovin 2019-03-05 11:08
Hej,
Frågan är om papperskopior får allt mindre betydelse.
Ja, några bakåtsträvande nostalgiker finner ett nöje i att använda antikviteter. Det kan underligt nog fungera med den supermoderna datortekniken. Gammalt och nytt i symbios ger ett resultat som få kan urskilja om det är dåligt eller bra.
Ha det bra
Bob
syntax 2019-03-05 14:05
Mitt intryck av unga människor av i dag är nog snarare det motsatta. Dom är uppfödda med det digitala, dom är blasé på ettor och nollor - dom tycker att det är häftigt och tilltalande att få en vacker analog bild på papper. Det är bland annat därför som olika Polaroidliknande förfaranden har fått en renässans. Unga tycker att det är häftigt med pappersbilder.

Enligt min mening är nostalgiker som finner nöje i att använda antikviteter inte bakåtsträvare, utan snarare insiktsfullt folk. Den allt överskuggande aspekten med min egen hobby, är nämligen att jag skall ha roligt och känna tillfredsställelse. Alla andra aspekter är helt underordnade.
Digital presentation är nog mer beroende av skärmen man tittar på än kameran bilden är tagen med. Å andra sidan bildkvalitén övertrumfas av innehållet och uttryck! Bra kanske?
/MA
Svar från Bob Bovin 2019-03-05 16:03
Hej,
Innehållet är alltid det viktigaste.
Ha det bra
Bob