#2750. Stadsholmen?? --tidsenlig kamera och objektiv??
Gamla stan eller med det gamla namnet Stadsholmen är idag en turistmagnet av rang?? Alla språk, knappast svenskan, råder här idag?? En gammal kamera som Leica I?? –passar in här??
Seniorplåtis köpte en gammal Leica Standard (modell E)?? –den första Leican?? –Leica II kom ut något före samma år 1932?? --med det standardiserade avståndet 28,8 mm mellan linskant och film?? –samma avstånd som gäller än idag hos en Leica M.
Leica Standard med Summar 5cm f2
Med en nästan samtida glugg?? –Summar 5cm f2 på kameran tog seniorplåtis en runda på Stadsholmen?? Det enda moderna var filmen?? --en Ilford XP2, som framkallas på samma sätt som negativ färgfilm. Seniorplåtis kommer inte att soppa någon film själv i framtiden?? –det får vara någon gräns på nostalgin??
Kors i taket det blir bilder med den kameran ännu?? Vi skall visa två exempel på hur bilden ser ut direkt från filmen (överst) och efter behandling med LR6 och SP5.
Stadsholmen anno 2019-01-01. Före och efter bildbehandling. Leica Standard +Summar 5cm f2.
Stadsholmen anno 2019-01-01. Före och efter bildbehandling. Leica Standard +Summar 5cm f2.
Frågan är om Leica I med Summar 5cm f2 kan jämföras mot en bild med en modern digital kamera??
Stadsholmen 2019-01-01 med Panaonic GM5 + DG Summilux 1:1.7/15 ASPH.
Vad som däremot kvarstår är oförmågan i alla slags motljus - här hjälper inga hårda papper eller nutida bildbehandling.
Svaret blir ett klart nej - eftersom det skiter sig fullständigt i motljus - kanske redan i sidoljus.
En Zeiss Sonnar 1,5/5cm från 1930-talet däremot, kan klara jämförelsen vid normalt betraktningsavstånd i uppåt 80% av vanliga fotograferingssituationer. Detta klarar även Leica Elmar 3,5/5cm från den här tiden. Därför var det lite synd med den där troliga förväxlingen av objektiv.
Hälsn!
Med en modern vidvinkel glugg kan den nog bli en annorlunda flanörkamera.
Ha det gott
Bob
Ska man vara riktigt noga, så är avståndet 1 mm större för M-bajonetten än för gängfattningen. En viktig millimeter, som möjliggjorde att man kunde sätta adapter på sina gängobjektiv och använda dem som vanligt på sin nya M3: ett viktigt försäljningsargument för att få befintliga Leicaägare att byta upp sig. Och med rätt adapter fungerar både mätsökare och lysram precis som med en M-glugg.
Och tack vare det kunde jag använda mitt gamla Summar på mina M9 och Monochrom utan vidare (och utan att skjuta in dem!!!). Har sålt Summaren nu, men en Elmar 3,5/5 cm skulle ite vara dumt ibland.
M-måttet är förstås 1 mm *mindre* än gängmåttet, inte tvärtom som jag skrev. Då kan man sätta en 1 mm tjock adapter i M-bajonetten och få rätt avstånd för det gängobjektiv man skruvar i adaptern.
Tack för korrektion. Rätt skall vara rätt.
Ha det väl
Bob
/ Ha det fint
/ Bengt H.
(Tydligen min gnälledag idag... Förlåt, Bob! Jätteroligt att se en riktig gammelleica i bruk!)
Det man vill presentera är ju det gamla objektivet och dess återgivningsprofil - inte modern digital bildbehandling. Jag tycker att Bob får helt godkänt.
Ja det är underligt att kameran spelar roll. Fast jag tror inte det.
Ha det gott
Bob
Nä jag ser aldrig filen förrän den passerat LR6
Ha det gott
Bob