SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2404. Då är man säker på ett långt äktenskap??

Återbruk är något klokt?? –i dessa tider då vi skall agera miljömedvetet?? Panta mera är ju bra?? –då aluminium är smutsigt att tillverka. Men i en brudklänning finns det mycket nostalgi??

Vem säljer den på loppis?? –ja, det väcker många tankar?? Skall den gå i släkten?? –knappast då modet ändras. Kan den användas flera gånger?? –nä, det har man ju lovat prästen vid altaret att inte göra?? Nu är det ju nästan 50 %?? --av parterna som bryter det löftet?? Så man kan ju inte va helt säker?? --på att man behöver den igen??

Den här bruden var dock säker på att hon skulle hålla löftet?? –eller så ville hon ha något nytt nästa gång??

Brudklänning för återbruk i Lund anno 2018-01-08

Inlagt 2018-01-20 07:47 | Läst 2971 ggr. | Permalink

"Som gammal forskningschef för dåvarande Gränges Aluminium får jag försynt framhålla att miljöproblem vid aluminiumframställning finns men idag nog får betraktas som begränsade i förhållande till många andra materialframställningsprocesser. Tidigare var fluoridutsläpp från den smälta kryoliten i elektrolysugnarna ett stort problem men ugnsgaserna tas idag om hand väldigt effektivt. Utsläpp av små mängder av PAH (polyaromatiska kolväten, bla bens-A-pyrener) från dom förbakade anoderna har senare fått uppmärksamhet eftersom dessa är cancerogena. Detta har främst varit ett arbetsmiljöproblem och inte ett utsläppsproblem. Energiåtgången vid elektrolysen är hög, i spannet 12-17 kWh/kg. Dock kan metallen omsmältas och återanvändas många gånger till en bråkdel av energin för elekrolysen. Ett annat problem finns dock tidigare i framställningskedjan, när bauxit förädlas till aluminiumoxid (som är råvaran vid elektrolysen). Eftersom bauxiten innehåller annat än aluminiumoxid får man en hel del restmaterial (red mud) som deponeras i stora dammar och som lokalt är ett problem. Ja, ursäkta återfallet i en gammal roll :-) Har mindre att säga om huvudfrågan, brudklänningarna. Tror dock att få tänker sig använda samma brudklänning två gånger, även om det skulle bli aktuellt......Hälsningar/ Björn T"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Som gammal forskningschef för dåvarande Gränges Aluminium får jag försynt framhålla att miljöproblem vid aluminiumframställning finns men idag nog får betraktas som begränsade i förhållande till många andra materialframställningsprocesser. Tidigare var fluoridutsläpp från den smälta kryoliten i elektrolysugnarna ett stort problem men ugnsgaserna tas idag om hand väldigt effektivt. Utsläpp av små mängder av PAH (polyaromatiska kolväten, bla bens-A-pyrener) från dom förbakade anoderna har senare fått uppmärksamhet eftersom dessa är cancerogena. Detta har främst varit ett arbetsmiljöproblem och inte ett utsläppsproblem. Energiåtgången vid elektrolysen är hög, i spannet 12-17 kWh/kg. Dock kan metallen omsmältas och återanvändas många gånger till en bråkdel av energin för elekrolysen.
Ett annat problem finns dock tidigare i framställningskedjan, när bauxit förädlas till aluminiumoxid (som är råvaran vid elektrolysen). Eftersom bauxiten innehåller annat än aluminiumoxid får man en hel del restmaterial (red mud) som deponeras i stora dammar och som lokalt är ett problem.

Ja, ursäkta återfallet i en gammal roll :-) Har mindre att säga om huvudfrågan, brudklänningarna. Tror dock att få tänker sig använda samma brudklänning två gånger, även om det skulle bli aktuellt......Hälsningar/ Björn T
Svar från Bob Bovin 2018-01-21 08:49
Hej,
Bra att en yrkesman och expert förklarar de moderna förbättringarna som gjorts i Al processen.
Om man tillbringat en dag, för 20 år sedan, vid tillverkningen i Sundsvall så inser man att det är ingen enkel uppgift att göra denna process miljövänlig.
Kolelktroderna förbrukas och mängder av koldioxid måste tas hand om. Energiförbrukningen är mycket hög (bindningen Al-O är stark) och el-energin måste produceras miljövänligt, som i Norge och Sverige. En av råvarorna, Kryolit, måste syntetiseras eller brytas i gruvan i Ivigtut på Grönland.
Samhället kommer inte kunna vara utan metallen Al, den är lätt och stabil, så det gäller att återanvända så mycket som möjligt. Blir den kvar i naturen har den nackdelar.
Ha det gott
Bob