SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4521. Det har hänt något?? –med våra roller i samhället

Yrkesrollerna i samhället är inte det samma som de var på sextiotalet?? –då satt mamma i kassan på Konsum. Städpersonalen i offentliga lokaler var uteslutande kvinnlig. Rollerna var spikade??

Man börjar ana tendenser till fler och fler kvinnor i avancerade positioner i samhället?? Men fortfarande är det fler manliga professorer än kvinnliga?? Men det rör sig mot en balans och det var befriande att se att vår första Nobelpristagare vid Lunds universitet var en kvinna. Vi fick nyligen en kvinnlig rikspolischef, som varit chef för högsta domstolen.

Men det är i de lågkvalificerande yrkenas värld det har hänt något?? Det har sammanfallit med att under de senaste femtio åren har populationen förändrats. Runt 10% av invånarna är vad många kallar invandrare??

På universitet fanns på sextiotalet kvinnlig personal anställd som städare på varje avdelning. Samma vänliga dam höll mitt laboratorium städat. Som doktorand hade man inget kontor utan en laboratoriebänk att anteckna på?? Städtanten diskade inte, det fick man göra själv. Diskmaskin?? –ha, ha.

Detta försvann och städavdelningar på universitet fanns en kort tid och sedan kom externa städbolag: Det kom aldrig längre samma person och städade?? Detta fick förödande effekter på kvalitén på fram för allt sjukhusen.

Men det märkliga var att nu kom inte längre kvinnor och städade utan tillfällig manlig personal från lågprisländer inom EU. Min hustru Ninni som var avdelningschef på ögonoperation hade stora svårigheter att få samma städpersonal.

Städbolaget som håller rent i trapphusen i vår Bostadsrättsförening har bara gubbar anställda.

Städbolagen i vårt land ägs till stor del av invandrare eller större bolag som täcker EU?? De har uppenbarligen en påverkan på vilka som anställs.

Den nya offentliga toaletten sköts uppenbarligen av ett europeiskt bolag:

Manlig person sköter städningen av den nya offentliga toan i Lund anno 2023-11-17

Kan det va så att nu har de svenska städbolagen fattat att man kan anställa manlig personal vid kvasten??

En manlig städare i Lund anno 2023-11-17

Inlagt 2023-11-22 08:15 | Läst 763 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Underbetalda kvinnor har ersatts av underbetalda manliga migranter. De kvinnliga migranterna är hemma vid spisen och föder barn.
Svar från Bob Bovin 2023-11-22 12:30
Hej
Många kvinnor jobbar inom vårdyrkena.
Ha det väl
Bob
Sven Blomquist 2023-11-22 14:04
Jomenvisst! Tack o lov för det.
Jag har ibland om hösten stått och iakttagit hur byggjobbarna sliter med att uppföra våra hus. Öppna våningar högt upp i iskall vind och snöglopp. Hala och farliga miljöer. Rena hjältemodet kan man tycka.
Syns det till några kvinnor? Nej det gör det inte. Jag tror inte att byggbolagen får en enda kvinnlig jobbansökan. Män bygger och kvinnor bor.
Kanske man skulle ta och tvångskvotera in lite kvinns... :-D
Jag menar - det skulle ju vara balans - eller?
Svar från Bob Bovin 2023-11-22 12:29
Hej,
Där tror jag att du har fel. Det utbildas en hel del kvinnor till civilingenjörer inom bygg vid LTH och KTH och Chalmers. En del av dem blir byggledare.
Du måste se byggplatser som inte följer lagen.
Ha det gott
Bob
syntax 2023-11-22 13:02
Om du ser efter så snackade jag om byggjobbare - dom som utför det verkliga arbetet i ur och skur.
Hej Bob, visst har det hänt nå’t. Inte minst inom hantverkaryrkena, senaste gångerna jag behövt elektriker har det varit en kvinna. Också inom vårdyrkena, på sjukhus är nog fortfarande kvinnor vanligast men inom hemtjänsten, i alla fall i Finspång, är det fler män än kvinnor. Städbolaget jag skrev om i går kommer alltid med en man och en kvinna.Aktuellt ämne, hälsningar/ Björn
Samhället förändras ständigt, människor måste ta de jobb de får, vill ge sina barn en framtid. Men det du beskriver, att ständigt byta ut personal blev på modet och hyllades under en period, det fungerade så klart sämre.
Hej Bob fint dokumenteret.
Jag tror också att detsamma gäller här i DK. Allt fler av 2:a och 3:e generationens invandrare i det här landet tar utbildningar – både korte och långe . När det finns jobb som danskarna inte vill ta så finns det andra som inte är så känsliga. Så har det varit i många år – ända tillbaka på 70-talet, då vi upplevde en stor emigration från Trykiet. De var mycket välkomna.
På Lolland, där jag kommer ifrån, "importerade" man polska tjejer/kvinnor - "ropigrarna" som de kallades. De fick hjälpa till på de lolländska betfälten, vilket var hårt arbete. De första åren skickades de hem igen när säsongen var över. Senare byggdes "baracker" där de bodde tills deras villkor förbättrades. Flera av dem gifte sig med några av lokalbefolkningen och det finns många ättlingar än i dag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Erik Madsen 2023-11-23 10:02
PS: Om "Roepigerne" - det var redan på 20-talet.
Vänliga hälsningar. Erik