SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4475. Medvind

Om man har bråttom?? –då är det bra att ha medvind?? Här nere i syd i den akademiska bondby har vi mycke vind?? Sannolikheten ökar då att man når fram i tid?? –och får framgång??

Å visst har vi framsteg här i Lunds universitet?? –du vet väl att ”blå tand” utvecklades här?? –eller att den konstgjorda njuren skapades här?? –eller att bläckstråleskrivaren upptäcktes här?? Ja, det visste du naturligtvis redan?? Å du det har att göra med små prickar.

Vi kan inte låta bli att påpeka att en av tre Nobelpristagare i år var en kvinna verksam i Fysikum, professor Anne L’Huillier, och hon kan mäta de kortaste avstånden:

Men man får inte gå för långt?? –å skriva dubbla skiljetecken i sin bloggtext?? –då får man bannor av redaktörerna och språkpoliserna?? Det är bara Nobelpristagare från Norge som får skriva hela böcker utan några skiljetecken som till exempel ”punkt”??

Du vet väl att matematiskt har en punkt eller prick ingen storlek eller utsträckning?? –så det kanske inte är så förvånande Jon Fosse struntar att använda det??

Nu undrar naturligtvis någon om detta även gäller för en prick?? –det är ju lite besvärande att Nobelpriset i kemi i så fall gick till forskare som framställt kvantprickar?? De borde ju inte finns?? Då är det ju försmädligt att seniorplåtis under en stor del av sin forskargärning försökte fotografera sådana prickar?? Å faktiskt lyckades plåta en kvantprick, av guld, som innehöll 55 guldatomer och var en nanometer i diameter?? Kan man plåta en prick som inte finns eller inte har någon utsträckning??

I Lund har man medvind anno 2023-10-03

Inlagt 2023-10-07 08:13 | Läst 524 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Bob - ja der er fart på her - godt "skudt".
Mvh. Erik.
PS: Om "Bluetooth" (blå tand) - Bluetooth-logotypen är sammansatt av ett rune-H och ett rune-B, vilket står för Harald Blåtand. Son till den danske kungen Gorm den gamle och drottning Thyra Dannebod. Nuförtiden har det kommit ny kunskap om Thyra, vilket tyder på att det redan fanns en viss jämställdhet mellan könen :-)
Runorna borde kunna visa det om Thyra i alla fall.
Svar från Bob Bovin 2023-10-08 18:19
Hej Erik,
Tack för din historiska information. Jag är inte så väl insatt i detta. Men det har varit TV program med info om kvinnliga krigare av hög rang inom vikinga riket.
Ha det väl
Bob