SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3914. Utgrävning nu igen??

Det är naturligtvis besvärligt att göra någon form av nybygge i den gamla akademiska bondbyn i syd?? Kulturlagren är djupa och spridda över ett stort område?? Allt måste utgrävas och bokföras av arkeologer.

Men seniorplåtis har aldrig sett att man varnar för det i förtid?? –mitt utanför Konsthallen i Lund. Dessutom verkar det vara flera stycken på gång. En aning förbryllande är det också att det varnas på engelska och inte på svenska?? Väntar man sig att byborna ska va så vana vid utgrävningar att de inte behöver ha någon varning?? Jo, så är det nog?? Vi avvaktar och ser vad det blir??

Utgrävningar på gång i Lund anno2022-03-21

Inlagt 2022-03-26 08:25 | Läst 759 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, det är märkligt att skyltarna är på Engelska! De var kanske billigare i inköp än nya på Svenska?
Fast jag är historisk intresserad så kan jag undra vad man gör med alla fynd som troligen är likadana på varje utgrävningsplats? Jag vet att jag är okunnig där, men undrar ändå.
När Skånska Banken byggde sitt parkeringshus på Kalendegatan i Malmö försenades det på grund av en stor utgrävning. Man hittade ett gammalt brädspel i ben och en flöjt i ben. Flöjten var en sensation, eftersom det var den äldsta i världen som har hittats. Brädspelet och flöjten fotograferades och bilderna hängde på banken. Det var ju kul, tyckte jag. Men idag, var finns flöjt och brädspel nu efter 40 år? Det borde ju vara en sensation idag också, eftersom grejerna har dessutom blivit 40 år äldre :-) ? Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2022-03-26 14:04
Hej Wolfgang,
Tack för din trevliga kommentar.
I Lund gör man nog på olika sätt. Riktigt intressanta föremål kan man ibland se på Kulturen. Annars går de nog till dokumentering och arkivering. Små föremål tar Kulturen arkeologer upp, men annars så tror jag man låter stora konstruktioner vara kvar och övertäckas.
Jag vet inte om det finns direktiv för arkeologi i Lund.
Ha en fin weekend
Bob
Hej Bob.
Det verkar som att oupphörliga utgrävningar i våra städer är något vi måste vänja oss vid. Här i Roskilde är också många byggprojekt försenade på grund av fornfynd, som museifolk m.fl. måste utredas innan det kan byggas på. Vi är på toppen av vikingarnas förflutna här i staden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-03-26 15:27
Hej Erik,
Det är fint att bo bland vikingarnas rester. Det kanske behövs i dessa tider. Vi skulle nog gå till anfall.
Ha en fin dag
Bob