SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3732. Mjölk?? –nä,nä dä …..

Dryckesvanorna varierar från land till land?? –vi dricker massor med mjölk här?? –underligt nog i alla åldrar?? Knasigt?? –ja det tycker många?? I Japan dricker man te eller sake??

Konsten att dricka te tog fart under Tangdynastin i Kina och munkar tog med sig seden till Japan vid den tiden, 590 e Kr, och japansk teceremoni med krossade torkade blad började uppskattas?? Men skall man bli lite i hatten i Japan så dricker man sake, uttalas sacke som i backe, till maten?? Det är inte ett risbrännvin utan mer att se som ett öl framstället av polerat ris. En vanlig styrka är 14 alkoholprocent?? På vintern kan man få varm sake på restaurang, men vanligen dricks den något kyld. Om man blir sugen på en hutt så kan man vanligen köpa en burk sake, varm eller kall, i en automat ute på gatan?? Det har seniorplåtis uppskattat många gånger då man kan värma handen på burken. En burk sake är då bättre än en burk coke!!

Den här flaskan sake kan man köpa på Systemet idag för 80 spänn?? Den är inte alltid klar utan mjölkaktig?? –å den här smakar bra till sushi.

Produkter från Japan ”at any time” är sake och kameror

Kameran här är en svart Canon P från mitten av 50-talet. De är mer ovanliga än svarta Leica M2. Bara ett femtiotal äkta svarta Canon P är kända. Ingen vet hur många som tillverkades?? –arkiven brann upp på femtitalet!! Objektivet är ett svart Canon 50mm 1:1.2, nästan lika ovanligt?? Den här kameran måste varit en ovanlig dyrgip även för pressfotograferna i Japan?? Vid den tiden kämpade japanerna sig ur krigstiden svält och umbäranden?? Nu började högteknologin växa fram ur fabrikerna i Japan. Det märkiga är att vi ser väldigt lite bilder tagna i Japan från den här tiden?? –speciellt tagna av japanska fotografer?? Letar man på nätet kan man hitta det här och där.

Inlagt 2021-09-25 07:32 | Läst 2228 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fin optik det där! Den ligger i tiden när man söker optik med personlighet!
Optiken passar fint även på en M Leica! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2021-09-25 12:20
Hej,
Den sitter som en smäck även med autofokus på en Son a7rII.
Båda är snyggt slitna sedan 50-talet.
Ha det väl
Bob
Trevlig läsning! Jag som gillar historia och tycker att det är mycket intressant med den här kameran! Det blir en extra dimension i fotointresset. Kul att Du ha den som vet att uppskatta den! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-09-25 12:22
Hej Wolfgang
Tackar. Det är kul att veta vad som hände när kameran var ny och ingång för fullt. Troligen gick den som press i Göteborg.
Objektivet är så kul på en modern Sony a7rII också. Skarp nog för mig.
Ha det gott
Bob
Fina grejer - men i mitten av 1950-talet sågs den nog inte som någon dyrgrip. Då var ännu den förhärskande inställningen i väst: "japanskt skräp".
Japan hade ännu en tung väg att vandra - men med envishet och extrem arbetsamhet så lyckades man.
Svar från Bob Bovin 2021-09-25 12:27
Hej,
Gemene man var kanske skeptiska, men krigsfotograferna i Korea hade hittat både Nikon och Canon. Internt i Japan tror jag det var en dyr kamera med den här gluggen. Kanske pressen hade råd.
Den här kameran har varit i pressen i Göteborg. Enligt experter så var Norden marknad för svarta kameror.
Ha en god weekend
Bob
syntax 2021-09-25 15:16
Krigsfotograferna i Korea hittade Nikon och Canon därför att de fantasifulla och initiativrika företagen satte upp linsförsäljningsbodar nära frontlinjen. Man hade räknat ut att krigsfotograferna skulle drälla, tappa, och slå sönder sina gluggar. Man skulle även behöva brännvidder som man inte hade med. De glada och skrattande japanerna i bodarna erbjöd objektiven i fattning för Leica eller Contax, eftersom man visste att det var de kamerorna som kom till användning.
Just så blev det. Krigsfotograferna kom alltså hem till sina redaktioner med massor av bilder tagna med Nikon och Canonoptik. Det betydde att japansk kvalitetsoptik kunde börja ta sina första stapplande steg i seriösa sammanhang. Det tog några år - och resten är historia, som man säger.
Hej Bob.
Det var intressant läsning om ett ämne som jag inte är så bekant med. Men jag kan förstå att det inte är "mellanmjölk" som finns i den flaskan :-) :-)
Jag tycker att det är fantastiskt att du älskar din Canon P och att du använder den för att ta foton med. Det måste ju vara det viktigaste - super.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-09-25 12:37
Hej,
Saké är inte så dumt. Men dåliga tillverkares kan smaka fotogen. Det slår snabbt till om man inte är försiktig. Japaner tycker om att titta på oss främlingar hur vi klarar oss att dricka mycket.
Mina Svarta Canon P och Canon VT de luxe är arbetande dyrgripar för mig.
Ha en fin weekend
Bob
Hej Bob har läst och tyckte att det var lite roligt att ditt stilleben innehöll en flaska Sake, och jag lånade din ide till min nästa blogg, där jag hade ett annat stilleben som handlade om matlagning.
Jag förstår ditt stora intresse för lite äldre kameror, jag har en gammal Canon P som jag inte använder, den står mest som prydnad. Men det var kul att läsa dina 2 länkar om japansk fotoutvecklig efter 2:a världskriget.
Ha det gott/Stig
Svar från Bob Bovin 2021-09-26 09:59
Hej,
Kul att du använder sake i matlagningen det ser gott ut.
Du får starta upp din P. Det är en pålitlig kamera. Vilket serie nummer har den?
Ha en fin söndag
Bob
Jag har aldrig smakat sake men druckit stora mängder mjölk under åren (och gör fortfarande). Kanske borde köpa en sån där liten flaska och prova någon gång :)
Svar från Bob Bovin 2021-09-26 10:02
Hej,
Det är märkligt att vi dricker så mycket mjölk i vårt land. Jämför med fransmännen, det tittar med fasa på när vi häller ned ett glas mjölk. Samma i Japan där te är nationaldräkten.
Systemet har flera sake sorter, några ganska dyra.
Ha det väl
Bob