SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3385. Adaptern?? --kan du lita på den??

Adaptern har blivet en standard ”grunka” i kameraväskan idag?? –alla vill utnyttja sina gluggar från olika tillverkare på den nya digitalkameran?? En ny bransch har uppstått??

En stor del tillverkas i Kina idag?? –ofta till en billig penning?? Tekniken är ganska rakt fram?? –en gammal glugg skall passa i en ny fattning. Yttersidan skall ha objektivets fattning?? –och innersidan skall ha kamerans fattning. Vanligen finns det ingen elektronisk koppling?? –men det finns avancerade varianter som har en kommunikation med kamerans fokusteknik.

Här skall vi ta upp den enkla formen med två fattningar?? De kan ofta köpas för några hundringar?? –om man inte köper adapter från europeisk tillverkning. De senare kan kosta över tusingen och anses vara mer presitionstillverkade.

Vi har satt upp en testanordning som består av en 2 meters tumstock och Ior.

Sony a7RII + adapter (K&R Concept) vid 2m tumstock och Ior

Ställ in kameran, med adapter M39 –NEX, på två meter och ta en bild med Canon 35mm f:1.5 @ 1.5 (version 1). Då ser bilden ut så här:

Ior plåtad med Sony a7RII + adaper och Canon 35mm f:1.5 (övre bilden). Undre bilden beskuren till 100%

Den här adaptern fungerar perfekt tillsammans med det här objektiver?? Vi testar nu en adapter från Kina tillverkat av bolaget GOBE. Det har fattning för Leica M-fattning till Sony NEX (E). Vi kollar då det berömda Leitz Summicron 1:2/35 Ser nr. 2010176 version 1. För att passa Canon 35mm f:1.5 till denna adapter måste vi skruva fast en M-fattning adapter (GOBE) på det objektivet.

Den här adaptern fungerar OK med Summicron 35mm 1:2 @ bl. 2.

Sony a7RII med GOBE M-E adapter + Summicron 35/2 @ bl 2 (100%)

Om Canon 35mm 1:1.5, med M fattning påskruvad, monteras med samma adapter så ser bilden ut så här:

Sony a7RII + GOBE M-E + GOBE M39-M + Canon 35mm 1:1.5 @ bl 1.5

Det funkade inte så bra för fokus hamnar ungefär 20 cm bakom Ior. Kombinationen av två adaptrar fungerade inte så bra i det fallet.

Det här antyder att man skall nog kolla sin adapter??  --om objektivets avståndsskala gäller med adaptern. Nu spelar kanske inte det här så stor roll?? --för man ställer ju avståndet med hjälp av live bilden i kameran och dess peek hjälpmedel. Om man gör detta med Canon objektivet på adaptern med skruvfattning så stämmer avståndsskalan med tumstocken.

En intressant observation är att om man jämför Canon objektivet med den här Summicron gluggen så verkar det som om Canon har bättre konstrast vid full glugg. Det här får vi nog komma tillbaka med efter fler tester.

Inlagt 2020-10-13 07:19 | Läst 840 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vis av erfarenhet har jag lärt mig att inte snåla på adaptrarna. När jag kör manuellt använder jag en Novoflex Leica M – Sony E adapter. Den kostar lite mer men det är tysk precision in i minsta detalj. I mitt tycke är det värt att kosta på sig en högklassig adapter till M-objektiv.
/Mikael
Svar från Bob Bovin 2020-10-13 11:57
Hej,
Det har du säkert rätt i. Den adaptern är 10x dyrare än den billigaste. Vanligen får man vad man betalar för. Så har man yrkeskrav så är den dyrare säkert billig. De kinesiska är säkert mycket ojämna i kvalitet. Jag har inget svar på billigt från Kina. I stort funkar de.
Tack för din kommentar
Mvh
Bob
Bra adapters e viktiga, speciellt på en analog M Leica och med ett Contax Rf objektiv! Där skall kammen på adaptern samspela med optikens brännvidd på olika avstånd och med avståndsmätarens länkkonstruktionen i M Leican! Mycket som skall stämma alltså! :) Den här adaptern Amedeo jag har för Leica-Contax klarar det här bra, men så kostar den litet mer också!
/B
Svar från Bob Bovin 2020-10-13 12:10
Hej,
Adaptern Amadeo har gott ryckte. Jag har inte gått in på Contax gluggar även om det är frestande. Jag håller mig till skruvgängade gamlingar så länge.
Men man vill ha koll.
Klapp
Bob
En gång forskare alltid forskare.
Forskare avser en person som bedriver vetenskapligt studium med en aktiv, planmässig och metodisk process för att få nya kunskaper och öka det gemensamma vetandet. Resultatet leder vanligen till vetenskaplig publicering.

Forskare är som dirigenter, dom blir aldrig gamla i sinnet. Det är vi glada för.
Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-10-13 12:14
Hej Bengt,
Tack för din slående beskrivning. Grundbulten är just nyfikenhet. Hoppas jag får ha kvar den så länge det går. Ibland hittar man något som inte funkar. Bara sällan är det något nytt numera.
Hoppas solen lyser hos er också
Ha det fint
Bob