SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3382. Äntligen!! –har det publicerats en vettig test av Leica I

Sent om sider?? –närmaste bestämt 95 år för sent?? Alltså bättre sent än aldrig har det kommit ut en intressant beskrivning och test av den banbrytande lilla kameran Leica I.

Aldrig har det väl tillverkats en så genial kamera som denna:

Leica I med den fantastiska Elmar 5cm f:3,5

Den är stilbildande ännu i våra dagar?? –med det fantastiskt smidigt lilla bildformatet 24x36 mm!! Även dagens digitala sensorer strävar efter detta format och kallar det fullformat?? Kan det vara mer talande för en perfekt kamera som du kan fotografera med även idag!!

Det är därför närmast förvånande att ingen skrivet en utförlig revy av denna klenod?? –ja, man kan rent säga att det är en försummelse av dagens fototidningar??

Läs därför den nu publicerade revyn av Leica I härstädes på nätet:

https://www.macfilos.com/2020/10/07/leica-i-model-a-first-review-of-the-new-1930-model/

Inlagt 2020-10-10 07:28 | Läst 1312 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Förvisso var Leica en banbrytande kamera. Man var först med ett koncept som kom att styra den reportagemässiga fotografin i många år.
Emellertid - att vara först innebär även andra saker, nämligen att man saknar konkurrens. Den konkurrensen dök först upp året 1932 med Zeiss lansering av Contax I.
Turligt nog för Leica var Contax I en ganska knöligt byggd kamera som framstod i mindre god dager jämfört med den smidiga Leican. Den egentliga konkurrensen dök upp först 1936 med Contax II - men då var det istället dess allvarligare. Nu blev Leica nummer två på marknaden - både prismässigt och prestandamässigt. Det var inga problem för samtiden att identifiera var status Nr 1 var belägen. Detta förhållande mellan Leica och Contax höll i sig ända fram till 1954 och lanseringen av Leica M3.

Det kan väl vara kul med entusiastiska artiklar, men här går chauvinismen lite väl långt. En hel del tekniska detaljer som artikelförfattaren tycker är genialiska, torde ha varit rätt självklara även 1930. Det stör mig lite eftersom även jag är en stor Leicaentusiast.
En bild på en kamera som skulle kunna hänga inramad på passande ställe.
/ Bengt H.