SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#191. Rekordutsläpp av koldioxid på jordklotet. När skall du, eller vi starta städningen?

Radio och tidningar meddelar att under år 2010 släpptes det ut rekordmängder av växthusgaser i världen. När skall västvärlden börja reagera och städa upp?  USA och Europa fortsätter att sprida ut avgaser och nu tillkommer Kina med en tillväxttakt högre än någonsin.

Ända sedan industrialismens start i England med Spinning Jenny och ångmaskinens drift av pumpar i gruvor och ångloken har västvärlden bränt onaturligt stora mängder fossila bränslen. De säger sig självt att detta är en process som ökar mängden koldioxid i luften.  Men så har också halten atmosfärisk koldioxid ökat med 30% (IPCC-data) till idag.

Trafik på Oxford street i London 1967.

Storstäderna i västvärlden och Kina är ju idag igenkorkade med bilar, och så har det varit sedan länge, som framgår av bilden ovan från London 1967. Det kan ju vara en tröst att vi troligen har passerat konsumtionstoppen för förbränning av råolja och en dag, inom hundra år, så är den slut.

Då kan det dock vara försent att stoppa den globala påverkan som koldioxid har på vårt klimat. Växthusgaserna har till följd att jordens temperatur stiger snabbare än den naturliga interglaciala temperaturhöjningen orsakar. Detta kommer att ge mindre mängder is i Arktis under sommarhalvåret, något som vi redan kan se från satellitbilder som avslöjar att det är rekord lite is i år.

Var är isen? Isbjörn i Hinlopen, Svalbard 2007.

Det finns tecken på att vårt närklimat förändras mot ett mer drastisk vädermönster. Översvärmningar blir vanligare, som nu i Thailand. Sandstormar dyker upp i Arizona. Regnkatastrofer av förut ovanligt slag förkommer, som nu i Genua. Det går att vifta bort dessa iakttagelser som tillfälliga, men mönstret verkar förändras mot det värre. Rent logiskt verkar det sannolikt att så är fallet, om man betänker att vi just nu förändrar temperaturen i olika områden mot ett högra värde. Detta ger ändrade strömningsmönster i atmosfären, men det är svårt att förutse. Vårt väder styrs av kaosprinciper och det vet vi så lite om. Vi har inga bra räknemodeller.

”Flodding” i öknen. Phoenix, Arizona 2003.

Vem är det som skitar ner? Jo det är du och jag och resten av västvärlden och nu Kina. Vem tycker du skall städa upp? Vem skall ta konsekvenserna av skiten? Det vore väl rimligt att vi som skitat ner också skall städa upp och förändra oss till det bättre. Så verkar det inte bli, utan de rika och nyrika fortsätter att skita ned. Politiker i vä(r)stvärlden styrs huvudsakligen av pengar och röster. Därför låter de det gå åt skogen.

Kanske du och jag skall göra något, gå före med gott exempel? Kan en lite obetydlig fotointresserad individ göra något? Jag tror det är enda vägen. Fotografer måste dokumentera vad som händer med vår natur. Ut med kameran och visa vilka konsekvenserna är av vårt slösaktiga liv. Kom fram ur gömslena ni som plåtar naturen. Visa vad som händer och tala om för folket hur det står till med vårt lilla tunna syreskal. Vårt livsrum. Plåta inte så ofta ekorrar, vi vet hur de ser ut.

Plåta inte mig, utan visa hur du skitar ned i naturen.

Inlagt 2011-11-07 07:37 | Läst 6752 ggr. | Permalink

"Vår värld kommer troligtvis inte att gå under, den har varit med om så mycket värre. under stora delar av jordens historia fanns det ingen is vid polerna. nej det som kommer gå under är våran civilisation, rätt som det är så kommer något stort och slår ut den värld som vi själva byggt upp. det märks redan, floder, regnstormar och jordbävningar har alltid funnits, varför de drabbar oss så hårt nu är för att vi skövlat skogarna som skulle stoppat vattnet, och vi bygger städer dår vi egentligen vet att jordbävningar är en risk, men städerna är inte byggda med detta i åtanke. Jag bara väntar på den dag då civilisationen inser att det är försent, för det är vad som krävs tyvärr."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja alla naturfotografer kan ju sluta åka världen runt för att fota och stanna hemma./lennart
Svar från Bob Bovin 2011-11-07 08:11
Bra förslag. Dokumentera där du står!
Lycka till.
Mvh
Bob
Vår värld kommer troligtvis inte att gå under, den har varit med om så mycket värre. under stora delar av jordens historia fanns det ingen is vid polerna.
nej det som kommer gå under är våran civilisation, rätt som det är så kommer något stort och slår ut den värld som vi själva byggt upp. det märks redan, floder, regnstormar och jordbävningar har alltid funnits, varför de drabbar oss så hårt nu är för att vi skövlat skogarna som skulle stoppat vattnet, och vi bygger städer dår vi egentligen vet att jordbävningar är en risk, men städerna är inte byggda med detta i åtanke.
Jag bara väntar på den dag då civilisationen inser att det är försent, för det är vad som krävs tyvärr.
Svar från Bob Bovin 2011-11-07 09:10
I det långa geologiska perspektivet kommer vi att gå under. Frågan är om vi kan göra tillvaron dräglig fram till undergången.
När skall politiker börja lyssna på de som är begåvade nog att förstå sambanden? De ser bara pengar och omval.
Vanliga människor måste få beslutfattarna avsatta eller informerade om vad som gäller.
Tack för din dystra kommentar
Mvh
Bob
Daniel Rådegren 2011-11-07 09:22
Det är sant, så länge pengar styr så kommer det aldrig någon förändring. visst en dag kommer också jorden att gå under... frågan är våll om mänskligheten kommer överleva ens en bråkdel av den tiden som är kvar.

det finns en väldigt enkel lösning på hur vi kan iaf bromsa den förstörelse vi satt igång, och det är att bli färre, mycket färre människor på jorden. jag menar inte bara att vi skall bli hälften, utan snarare en femte-sjättedel av vad vi är idag.

tyvärr är jag alltid dyster när det kommer till ämnet om miljön på detta sätt.
Även om vi Sverige sköter miljön så pass bra så måste vi få de andra länder att göra sitt också speciellt USA och Asien + Europa. Annars har Daniel rätt..
Svar från Bob Bovin 2011-11-07 09:12
Var och en måste dra sitt strå till stacken. Vi kan inte vänta på de som skitar ner mest.
Kanske finns det ingen lösning.
Tack för din kommentar även om den är dyster.
Mvh
Bob
Jag känner en frustration! Jag gör så gott jag kan vad gäller miljön, men väntar nu även på politikerna! Ingen verkar ha förtstått, eller vill förstå hur allvarligt läget är, eller vågar ta några opopulistiska beslut, utan man förtsätter med sitt mantra att det är viktigt att ha en ständigt ökad tillväxt på en begränsad planet....
Det här bådar inte gott inför framtiden!

Och ingen verkar ha förstått att inom en invecklad fysik, som jordens amosfär, finns det något som heter fasövergångar...
Snöplig kan man tänka när det händer, men då är allt försent!
/B
Svar från Bob Bovin 2011-11-07 09:18
Tillväxt - pengar - tillväxt - pengar - resa i första klass till undergången!
Ja politikerna har stakat ut tågets riktning.
Hoppas att de stora ekonomierna och de små en dag står på en öde perrong. Då är det för sent.
Nä så dystra skall vi inte va. Låt oss leva upp till det vi tror på. Ut å plåta och sätt in i lokaltidningen. En liten knuff åt rätt håll.
Tack Bengt, för din sakliga kommentar.
Mvh
Bob
Kvartalsrapporterna verkar styra mänskligheten för närvarande. Allt görs för att hålla kurserna uppe och aktieägarna nöjda. Frågor om mänsklighetens överlevnad har f n ganska låg prioritet. Vi tror ju att det är politikerna som styr men det är helt andra, och mäktigare, krafter som styr. Kunskaper om vad som sker på vår planet har funnits väldigt länge men de här mäktiga krafterna har, framförallt i USA, under lång tid lyckats desinformera allmänhet och politiker. Märkligt egentligen för vi sitter ju alla i samma båt. Men det korta perspektivet gäller och det gäller att roffa åt sig så mycket det bara går innan politikerna vaknar.

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2011-11-07 10:05
Jag håller helt med Torbjörn. De ekonomiska krafterna är komplexa och ytterst kortsiktiga.
Hur kan man annars förklara skövlingen av urskogens i Amazonas. Man kunde lika gärna riva ut lungorna på mänskligheten.

Pengarna styr politikerna i de stora ekonomierna. Hur skall vi ändra det?

Mvh
Bob