SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1779. Auktion med gamla kameror?? –å med gubbar??

Nalen, vilken klassisk ”mark”?? – där man har till LP’s fotoauktion. Massor med gamla kameror går under klubban?? –medan lika gamla gubbar öppnar börsen??

Nostalgi i kubik?? –men samtidigt en kulturgärning?? Bevarande de gamla traditionerna av den tid då en kamera var analog. Det har tagits en hel del bilder värda att bevara med de kamerorna. Den för tidigt bortgångne mästaren Lars Tunbjörks kameror gick under klubban?? Några svarta Leica M2 gick för många pengar?? En Canon 7 med drömgluggen 0,95 gick för 19 laxar. Kanske seniorplåtis skulle sälja sin Canon 7SZ+0,95 för 22 laxar?? –någon intresserad??

Gubbauktion på Nalen anno 2016-03-05

Men det roliga var inte auktionen?? –utan mötet med två fotografer?? Det var mycket roligt att möta ”fotosidenestorn” Bengan bus??

Bengan följer med i katalogen

Vi hade en trevlig fika, med massor med intressant snack om foto, kameror och världsväldet. Bengt hade också vänligheten att presentera mig för fotolegenden Anders Engman. När seniorplåtis var juniorplåtis på tidningen Östgöten i slutet på 50-talet så var veckotidningen Se toppstandarden?? Fotograferna i Bonniers bildbyrå Kamerabild var idoler för alla unga pressfotografer på landsbygden?? Anders Engman var en av idolerna, –hans reportage från kriget Vietnam och från Ungernrevolten var redan legendariska.

Nu fick jag sitta och språka med honom en halvtimma på Nalen?? Tala om att jag var Star struck?? Han berättade om den tuffa konkurrensen mellan fotograferna på byrån. De många reportageresorna med den legendariska reporten Barbro Alving (Bang) på DN. Se-fotograferna var tio stycken som bevakade finalen på fotbolls-VM 1958. Halva gänget på läktaren och halva på plan och byte i paus. Du har väl beundrat hans fotbollsballett?? –från finalen?? En klassiker tagen med Hasselblad.

Det var tur att Bengt Björkbom tog en bild av oss, annars hade jag inte trott på mötet med Anders Engman.

Anders Engman och Bob Bovin på Nalen anno 2016-03-05. Foto: Bengt Björkbom

Här och där i Nalens lokaler finns stora målningar, jag har glömt vem som målat dem, och en i entrén visar boxarlegenden Harry Persson, som också var inkastare på Nalen.

Harry Persson vaktar ännu på Nalen

Inlagt 2016-03-11 07:37 | Läst 3120 ggr. | Permalink

"Varför nu detta vi har aldrig varit på Nalen... Ser spännande ut...var inte inte i Stockholm på dess Glansdagar... Nu var det extra glans för dig så glad att läsa det. Trodde du träffat de flesta fotografer. Blev det ingen affär av...gillar diamanten om halsen. Varit lite i trädgården i solens strålar. Förmodligen har du och Ninni njutit också. Gun-Inger"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Pratade med Anders på Tårtan sist! Han sa, den där Bovin han va trevlig! Vi hade mycket att prata om! Synd att tiden blev så kort!
Och jag får också bocka och tacka för ett mycket trevligt fika och auktionsmöte med dig Bob!
/Bengan
Svar från Bob Bovin 2016-03-11 13:14
Hej Bengt,
Det gladde mig mycket att träffa er båda två. Det finns så mycket att språka om.
Vi får hoppas att det blir fler besök i storstaden.
Ha en fin helg i solen
Bob
Varför nu detta vi har aldrig varit på Nalen...
Ser spännande ut...var inte inte i Stockholm på dess
Glansdagar...
Nu var det extra glans för dig så glad att läsa det.
Trodde du träffat de flesta fotografer.
Blev det ingen affär av...gillar diamanten om halsen.
Varit lite i trädgården i solens strålar.
Förmodligen har du och Ninni njutit också.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2016-03-11 19:50
Hej,
Ninni var och dansade på Nalen som ung.
Nej jag har inte träffat många fotografer.
Det är inte en diamant, utan kristaller av mineralet Takeuchiite, som jag upptäckt.
Vi tog en promenad i solen.
Ha en fin kväll
Bob och Ninni