SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1647. Gammalt eller nytt?? –Brunsviga eller AiO?? –Leica eller ---??

Många ivrar för användandet av gamla grejer?? –som gamla Leicor från det förgångna. Det blir dock allt ovanligare?? Vem sitter och räknar med mekanisk räknesnurra idag??

--och vem  använder räknestickan?? Seniorplåtis kommer ihåg att det var inte så länge sedan svenska elever lärde sig använda den. Jag undervisade i grundskolan med den på sextiotalet!! –och jag kan än idag använda en Brunsviga från början av 1900-talet, som jag ärvde från farfar.

Vill du ta en snabbkurs i hur man räknar med denna mekaniska räknemaskin, så finns det en kurs på YouTube.

Det märkliga är att denna maskin i sin tid kostade nästan en årslön?? –och idag får man en maxad hemdator?? –så kallad AiO för 23 laxar!!

Nu kan man köpa en sextio år gammal Leica M för några laxar?? –å den funkar bra om man vill framkalla film?? Å andra sidan kan man köpa en lätt digital systemkamera, som Panasonic GM5, för bara några fler laxar. Det enda som ändrat sig är vikten på grejerna! –Brunsviga väger 8,5 kg!! –medan datorn bredvid, på bilden, väger 1,3 kg. Kapacitetsskillnad?? –jo, den är stor, för Brunsviga klarar bara 8 decimaler!!

Nu säljer jag räknesnurran på nästa stadsauktion i Lund.

Inlagt 2015-11-01 08:41 | Läst 3201 ggr. | Permalink

"Tänker på Ludwig Bertele, som på se'nt 1920-tal och tidigt 1930-tal räknade ut Sonnarer i olika brännvidder. Kan tänka mig att det va mekanisk räknesnurra och räknesticka som då gällde. Å det blev en hög papper på över en meter med uträkningar! Men det e väl som det mesta annat, tex en bilmekaniker i dag behöver inte kunna lyssna på motorn, utan sätter bara in några kontakter, så kommer svaret på en display! Allt har blivit lättare liksom! ;) /B"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Gamla prylar ja, var ute för ett par timmar sen på promenad och luftade ett gammalt objektiv.
Räknestickan kommer jag ihåg och har en liggandes hemma fortfarande! Den 8.5 kg manicken är imponerande men jag tror nog jag använder något smidigare idag!

Kenneth
Svar från Bob Bovin 2015-11-01 10:50
Hej,
Det är kul med gamla grejer. Men ibland får man rensa ut.
Ha en fin söndag
Bob
Jag har jobbat och räknat med en sådan på 60-talet. Den förde väsen när man dividerade och det tog tid innan den var klar. Till skillnad på en senare Facit, så behövde den här ingen ström.
På den tiden hade man ingen tanke på en PC eller Mac :-)
Trevlig söndag!
Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2015-11-01 11:50
Hej,
Det är riktigt att division för mer väsen. Det märkliga är att man kan "dra roten ur" med en sådan gammal maskin. När jag var lärare i mitten på sextiotalet så lärde jag ut hur man kunder använda en algoritm för att "dra roten ur" för hand på ett papper med penna handen. Idag inser man hur meningslöst det det skulle va att lära ut det nu när datorerna tagit över.
Ha en trevlig vecka
Bob och Ninni
Tänker på Ludwig Bertele, som på se'nt 1920-tal och tidigt 1930-tal räknade ut Sonnarer i olika brännvidder.
Kan tänka mig att det va mekanisk räknesnurra och räknesticka som då gällde. Å det blev en hög papper på över en meter med uträkningar!

Men det e väl som det mesta annat, tex en bilmekaniker i dag behöver inte kunna lyssna på motorn, utan sätter bara in några kontakter, så kommer svaret på en display!
Allt har blivit lättare liksom! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2015-11-01 20:50
Hej,
Det fantastiska är att de kunde visualisera från siffror till tre dimensioners ritningar. De kunde göra modeller och slipa glas. Imponerande eller hur?
Min farfar räknade på rälsar, banvallar och broar och det var också tredimensionella objekt.
Det är andra tider nu när vi litar på programmerare.
Klapp månne Roffe få
Bob