SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1589. Linköping stad anno 1958??

Tiden gör oss lätt fartblinda?? –vi glömmer att vi för sextio år sedan?? --inte hade en aning om vad en halvledare var?? –och vad det skulle leda till?? Leda till en selfie??

Har någon minnet kvar av en kallmangel?? –med flera ton av sten?? –nu när få manglar alls?? Hur många hänger ut tvätt till tork mitt i stan??

Seniorplåtis minns hur en stad såg ut?? –med hjälp av bilder från en som heter Linköping?? Här lite akitekturfotografi??

Linköping anno 1958

Inlagt 2015-09-04 07:51 | Läst 3375 ggr. | Permalink

"En kompis bor i en fastighet från -60-talet och där står det fortfarande kvar en slik mangel, stor som ett snookerbord. Grannens sambo manglar fortfarande, allt! Strumpor, kalsonger och gudars vet vad. Torktumlare 2015,) Kenneth"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En halvledare var väl en så kallad 25-öresbas?
Svar från Bob Bovin 2015-09-04 11:49
Hej,
Det begreppet kände jag inte till. Det finns en tanke bakom?
Ha det bra
Bob
vaktmästaren 2015-09-04 12:51
Det var en "vanlig" arbetare som ibland betedde sig som bas/förman, fast han/hon egentligen inte var det.
En kompis bor i en fastighet från -60-talet och där står det fortfarande kvar en slik mangel, stor som ett snookerbord.
Grannens sambo manglar fortfarande, allt! Strumpor, kalsonger och gudars vet vad.
Torktumlare 2015,)

Kenneth
Svar från Bob Bovin 2015-09-04 11:50
Hej,
Vad trevligt att någon håller kvar de gamla sätten att tvätta. Min mor stenmanglade allt medan jag tittade på som liten.
Ha det bra
Bob
Hej Bob!
Rena nostalgin för mig, första bilden som visar bakgården vid Hamngatan. Här sprang man ofta ty jag hade en klasskamrat som bodde i huset till vänster. Och ofta hängde det tvätt här som din bild visar.
Andra bilden visar "tvätteriet" som också låg på Hamngatan. När man gick förbi där så luktade det alltid av tvättmedel i luften. Man ser också maskinhuset på Stångebro där bron veks åt sidan när Kind skulle passera. Idag är det en fast bro. Tredje bilden tror jag måste vara från Klostergatan där husen senare blev ett känt fikaställe i stan.
Fjärde bilden kan jag inte härleda.

Trevligt med lite Linköpingsbilder
Ha en fin dag//Rolf
Svar från Bob Bovin 2015-09-04 11:53
Hej Rolf,
Jag beundrar din lokalkännedom. Hur kommer du ihåg allt? Själv kommer jag inte ihåg var jag tog bilderna.
Ha en bra dag du också
Bob
sonyboy 2015-09-04 16:35
Hej Bob, inte så svårt när man har trampat gatorna i ca 50 år......
//Rolf
Gillar verkligen dina charmfulla bilder. OK - man kan naturligtvis betrakta dem från många olika synvinklar. Men som fotograf finner jag mer glädje i dem än i dagens byggkonstruktioner. Passande med s/v till dessa foton. Då jag på 60 -talet flyttade till Köping fanns det fortfarande kvar en hel del gamla intressanta hus. Men det på den tiden ville det styrande partiet gärna utrota allt det gamla. Vet inte egentligen, vad man ville göra upp med ?? Tycker bara att man kunde ha sparat litet av den gamla "charmen". Det finns alltid privatpersoner som har som en hobby att bevara det gamla. Endast de gamla gatunamnen berättar åt oss, om det som en gång varit. Har lagt märke till att du i dina blogg använder ortnamnet Övre Uggelfors i stället för namnet Riddarhyttan.. Nostalgi ? / Hans
Svar från Bob Bovin 2015-09-04 11:57
Hej,
Det är sorgligt att så mycket rensades bort på sextiotalet. Jag tror att man ångrar sig idag.
Min farfar köpte fastighet Övre Uggelfors nr xxxxx i Riddarhyttan. Min son och dotter har fortfarande kvar den fastigheten i familjen.
Ha det bra
Bob
malmön 2015-09-04 13:34
Tack Bob för ditt svar. Har för mig att orten Riddarhyttan förr hette Övre Uggelfors. När man gick över till namnet Riddarhyttan vet jag inte. Bäcken som rinner mot Uggelfors och vidare till Nedre Vättern kallas för "Sveriges flitigaste bäck" pga. antalet vattenhjul den drev. / Hans
Svar från Bob Bovin 2015-09-04 16:22
Du tar upp en komplicerad namnbild av Riddarhyttan. Riddarhytte hemman nämnes i någon handling om gruvdift för koppar i början av 1600-talet av Kung Gustav. Hemmanet verkar dock vara öde till slutet av 1600-talet då det mätes upp igen och det verkar vara så att Kopparverket ingår i hemmanet. Nu börjar Riddarhyttan, med herrgården, användas i stället för Skilå gruvområde.
Hemmanet Övre Uggelfors finns i alla fall nämnt i mitten på 1600-talet som en av hemmandena i Skilå gruvområde.
Så jag har ingen aning om detaljerna i fördelningen av de olika hemmandena i området.
Ha det bra
Bob
Mysiga bilder som talar om att man kanske ska dokumentera mer vardags-bilder och miljöer. Om 30 år kanske vi tycker att dagens bebyggelse också har sin charm. Beträffande stenmangel så hade vi det i källaren när jag var liten. Fast det var på Spantgatan i Västerås. Mamma satte upp mig på en hylla nästan uppe vid taket så jag inte skule fastna i den. Den var gigantiskt stor. Hade jag fastnat i den hade jag nog blivit platt som en pannkaka.
Svar från Bob Bovin 2015-09-04 17:05
Hej,
Det är nog inte fel att dokumentera idag också.
Mangeln den var farlig. Det hände att den föll ned om en rulle inte kom till i tid. Då fick vaktmästarna rycka in och lyfta den.
Tur att du satt högt.
Ha det bra
Bob
Överst bilden påminner lite om den gård vi bodde på i Malmö när vi
var nygifta 1955 undrar hur där ser ut nu.
Jag skall lägga ut min bild jag har på en sådan mangel.
Den har diskuterats av massor på Face Book underligt men väcker minnen.
Dessa dina bilder väcker alla minnen från en försvunnen tid.
Det fanns liknande hus här i vår by.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2015-09-08 08:37
Hej,
Man kan nog känna igen sig på många platser i landet.
Ha en skön soldag med Jonen
Bob och Ninni