SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1473. Leica M Monochrom (Typ 246)?? --en drömkamera?? –men Panasonic GM5 kanske duger??

Svart/vitt med bättre upplösning?? –snabbare processor?? –live view?? --regntät hus och bättre upplöst skärm?? Kan det bli bättre för en nostalgiker?? –som plåtar i gatan??

Ja, det kan ju va så att man vill ha autofokus??  --och en liten och lätt kamera?? –och kanske billigare kamera?? Då finns det faktiskt alternativ?? –Sony 7s för så där 20 lax, --eller Panasonic GM5 för sådär 7 lax.

Då säger alla Leica beundrare?? –för sådär 72 lax får man kvalitet?? Detta är ju troligt?? –för sätter man samman mindre än 10 kameror per dag hos Leica?? –så kan man ju ha koll?? Medan de stora DSLR tillverkarnas robotar sätter ihop många tiotusentals kameror per dag. Å andra sidan kanske robotarna också har koll??

Den nya MM är i stort identisk med Leica M-P?? --bara det att man tagit bort ”färgfilter masken”?? Rent tekniskt blir då upplösningen ungefär dubbelt så bra och brustålighet ungefär två steg bättre.

När jag provade den gamla MM så slogs jag av hur behaglig gråskala man kunde ”trolla” fram i LR 5??

Jag hoppas att få kolla den nya MM snart?? –och jag förväntar mig nästan samma egenskaper från CMOS sensorn  och bättre tålighet mot brus??

Nu frågar man sig om detta är nödvändigt i ”normal” gatuplåtning?? Kan man få nästan lika bra monokroma bilder med en färgkamera?? –ja, det är min erfarenhet?? Ta till exempel Panasonic GM5, den minsta systemkameran?? Konvertera den i LR 5 och man kan få ett sådant här resultat.

Inlagt 2015-05-11 07:00 | Läst 3161 ggr. | Permalink

"Det känns dock som man måste hålla nere exponeringen för att ha en chans att påverka högdagerteckningen så att den inte blir vass och sticker iväg. Det vore kul att ha en Monochrom, men lite mycket pengar för en kul pryl."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Håller med dig. Det känns konstigt att vilja betala så mycket för en M M-Leica. Men Ok, den e ju handgjord på nå't sätt, om man vill betala för det. Och kameran är nog inte bara tänkt att fotografera med, utan också tänkt att visa upp. Om den vore billigare då, skulle jag då köpa en? Tror inte det, då vore en M9 eller motsvarande nog intressantare, just för att man även kan, om man så vill, ta bilder även i färg. En M M känns omodernt stympad på nå't sätt. I alla fall för mig. Om jag får fortsätta å vara litet negativ vad gäller digitala M Leica, så tycker jag utvecklingen har gått förbi den digitala M Leican. Den e för stor numera, slutaren hörs för mycket, och den e för dyr. Kommer det en mätsökarkamera, i format som e nära en Fuji X100, med FF och leicafattning, och som e ljudlös, och i ett rimligt pris, då kan jag nog lätt tänka om. /B
Svar från Bob Bovin 2015-05-11 14:38
Hej,
Tråkigt nog är vi helt överens.
Den är för stor idag, men hade jag haft riktigt gott om kulor så skulle jag köpa en MM. Men ärligt talat en GM5 är mycket händig och bra nog.
Efter några år med OM-D så är jag mycket nöjd med den. Funderar lite på Ti special addition av den.
Vi får vänta på något nytt spännande.
Trötte Roffe behöver nog en klapp
Bob
När det gäller Leica så är det nog mycket känslomässiga och hanteringsmässiga skäl som avgör. Bildkvalitetsmässigt finns ekvivalenta fabrikat, om inte bättre. Bra bilder beror inte på kameran, utan vad som finns bakom kamerasökaren. Objektiven är emellertid i en klass för sig om man eftersträvar enbart skärpa.
Svar från Bob Bovin 2015-05-11 14:42
Hej,
Så är det, mycket känsla i Leica. Konstigt nog så kan det lite grand påverka hur man känner för att plåta. Kanske en och annan bild kan komma till så.
Men de flesta bilderna sitter i huvudet.
Ha en fin dag
Bob
Det känns dock som man måste hålla nere exponeringen för att ha en chans att påverka högdagerteckningen så att den inte blir vass och sticker iväg.

Det vore kul att ha en Monochrom, men lite mycket pengar för en kul pryl.
Svar från Bob Bovin 2015-05-11 14:59
Hej Magnus,
Man får kanske hålla ett öga spektrat. Men nu finns ju live view så det borde väl funka.
Det är väl inte troligt att något annat märke kommer med svartvitt?
Hälsa grabben i Dalby
Bob och Ninni
froderberg 2015-05-11 15:13
Att ta fram smala nichprodukter är inget som intresserat de stora tillverkarna hittills. Men i takt med att det blir produktionskapacitet ledigt pga lägre efterfrågan så kan det bli vanligare med smala produkter som kan säljas med större marginal. Nikon D810A är antagligen ett exempel på detta.

Om det sedan just är svartvita kameror som de satsa på är mer tveksamt. De flesta nöjer sig ju med att det går lätt att konvertera en färgbild till svartvitt eller att man kan ställa in en svartvit bildstil i kameran. Jag tror mer på nischkameror med har multiskott-teknik (kan iofs bli standard som i Olympus E-M5 II), speciell videoprestanda, större färgomfång (ex. ir) osv.

Det är cykeltider och långa tv-sändningar. Killen i Dalby skulle nog gärna kolla tillsammans med dig. :) Vi har precis kollat på kraschen i girot på youtube här på jobbet. Kollegorna är riktiga cykelnördar. David Elmfeldt har jobbat på tidningen Kadens.
Svar från Bob Bovin 2015-05-11 16:15
Hej igen,
Olympus har ju antytt att högupplöst bild skall ske på 1/125 sek. I senare kameror.
Vi är i 08 den här veckan, så vi får hitta en giro dag hemma hos oss efter det med killen i Dalby.
David var väl med och startade Kadens, så jag förstår att det finns kunskap på reaktionen inom cykel. Bra med en arbetsplats som förstår betydelsen av cykelsport.
Hälsa alla vid TVn
Bob
froderberg 2015-05-11 16:38
Med snabbare processorer kommer det att gå att göra mycket kul. Det pratas ex. om flera blixtsnabba utläsningar för att få större dynamiskt omgång.
Du vet härvidlag allt om mig och kameror
därför vill jag skriva om bilden med cyklisten som är så sevärd
på många sätt. Den tycker jag mycket om.

Lycka till och ha det gott i stora staden du och Ninny.
Här var sol idag samt lite varmare
så vi båda var i trädgården arbetandes.
Gun-Inger