SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#139. Friidrott en trevlig sport!! –men svårt att fotografera?? Här några tips!!

Sportfoto på elit- och ungdomsnivå är roligt att se!! Individuella prestationer gör det spännande för åskådarna!! Många föräldrar följer sina ungdomar på tävlingar och fotograferar naturligtvis en hel del. Man finner snart att det är en svår sport att plåta!!

På ungdomsnivå är det ju ganska enkelt att komma nära händelserna, men på större tävlingar måste man vara på håll och får då lita på teleobjektiv. Moderna digitala kameror har idag autofokus som kan följa rörliga objekt och det är bäst att utnyttja detta!!  --plus serietagningar.

På den tiden då jag följde friidrott på allvar var det inte digitala bilder som gällde, utan man fick nöja sig med serietagning. Här är en ung spjutkastare, som tar i ordentligt! Precis innan utkastet är farten och anspänningen som högst. Notera att armen är hårt utsatt!

Lund 1982. Ungdomsspel i friidrott. Nikon F3, Nikkor 200/4.

Det är ju trevligt om man kan hitta en vinkel som förstärker prestationen!! Här tror jag att det framgår att Patrik Sjöberg hoppar mycket högt vid MAI spelen i Malmö 1982. Ibland kan man hitta en skylt, som antyder vad som händer!!

Malmö 1982. Patrik Sjöberg ligger bra till! Olympus OM2, Zuiko 35/2

Har man tur så kan man få vara med när riktigt fint besök kommer till Skåne. MAI spelen 1983 hade besök av legendariske Carl Lewis, som sprang ett 200m lopp. Jag valde att sätta mig så att jag fick en kurvbild. Den svåra delen av ett sådant lopp.

Malmö 1983. Carl Lewis löper 200m. Nikon F3, Nikkor 200/4.

Lägg märke till fotens placering i kurvan, den är redo att vrida kroppen så att den följer kurvlinjen!! Carl hade sin syster Carol Lewis med sig vid tävlingarna, hon var en mycket eminent längdhoppare, med bl a silver på OS. Hon hoppade bra i Malmö och på den tiden hade man mycket mjuk sand i gropen, som framgår här!!

Malmö 1982. Carol Lewis flyttar sand. Nikon F3, 200/4.

Passa på att följ med era ungdomar på träningen. Då det är mycket bättre möjligheter att få bra kamerapositioner med vidvinkelobjektiv. Längdhopp är en tacksam gren, som gör att man kan ligga lågt och visa hur högt de hoppar, inte bara långt!! Försök att få med plankan!! –det ger perspektiv på hur långt det är.

Lund 1982. Olympus OM2, Zuiko 35/2.

Inlagt 2011-08-17 06:52 | Läst 7126 ggr. | Permalink

"Jag har aldrig sett någon löpa så vackert som Carl Lewis. Klassiska bilder Bob. Tommy"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det går uppenbarligen att göra skarpa bilder med kameror som inte har AF, men jag undrar lite hur du skannat dessa bilder då allt är synnerligen jämngrått? Det är visserligen fina gråskalor, men med betoning på just det grå ...
Svar från Bob Bovin 2011-08-17 08:04
De är scannade i en Epson V700 planscanner. Lagrade i 32 bitars TIFF. 2400 dpi. Jag har försökt att undvika för hård kontrast. Jag har inte krökt kurvorna till typ filmform, i LR, utan de är raka. Det är nog därför som svartvita bilder i dgital form uppfattas som annorlunda mot kopierade pappersbilder. Jag föredrar detta!! Är nog påverkad av zoon systemet. Den första bilden är från tidigt morginljus på Lunds IP och är därför mer kontrastrik. De andra är mer jämna från vit till svart! Jag jobbar inte med lager i PS.

Jag vet inte om det här är ett svar?? Hoppas det.
Anders F. Eriksson 2011-08-17 08:16
Det är absolut ett svar. Bilden på Carl Lewis tycker jag för övrigt är jäkligt bra gråskalemässigt, men för att se riktigt bra ut på webben skulle jag vilja se något väldigt vitt och något väldigt svart i den. De här bilderna ser ut som något som förmodligen skulle blivit bra i tryck förr i tiden, men på skärm funkar de inte lika bra (tycker jag).

Jag skulle nog själv gjort bilderna så här om de skulle tryckas, fast kanske något ljusare.
Svar från Bob Bovin 2011-08-17 08:27
Bra synpunkter. Nu tror jag det finns vitt i bilden, t ex skorna och de vita linjerna, Om jag minns rätt så är t-shirten inte vit, men det hade gått att göra den vit. Carl är mycket mörk och därför ville jag inte lägga honom grå utan nästan svart. Jag använder nästan aldrig blixt! Vilket är vanligt idag bland sportfotografer.
Hade jag höjt kontrasten så hade jag nog fått det du ville ha i ton och det är nog en smaksak.
Tack för dina kommentarer
Mvh Bob
Bilden på Carl Lewis är riktigt snygg! Härligt timing.

Tycker bildernas gråskalor är helt OK.
Svar från Bob Bovin 2011-08-17 14:21
Tack! Det var roligt att du tyckte om bildernas gråskalor. Carl är en elegant löpare!
Mvh Bob
Jag har aldrig sett någon löpa så vackert som Carl Lewis.
Klassiska bilder Bob.

Tommy
Svar från Bob Bovin 2011-08-17 16:49
Tack Tommy!
Det blir man glad av.
Mvh Bob
Mycket doping i de här motiven!
Svar från Bob Bovin 2011-08-20 07:19
Obevisade dock! Två av bilderna är jag helt säker på är rena!
/b