SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1048. Akademiledamoten, Sara Danius, letar efter teorisamband?? –inom fotografin??

En liten rosa bok, med titeln ”Proust-Benjamin Om fotografin” har skrivits av Professor Sara Danius. Det är inte var dag de lärde går ned till fotografins parnass?? –och teoretiserar??

Den lilla boken, ISBN 978-91-86243-32-6, gavs ut 2011 av Moderna museet i samband med utställningen ”En annan historia” med bilder från 1840 till i dag.

Seniorplåtis, som också är Professor Dr, och lokaliserad å landsbygden, hade ju ingen aning om denna utställning, men ”snubblade” över den här rosa boken då jag läste om den nya ledamoten av Svenska Akademien Sara Danius.

Boken är liten och behändig, med sina 40 sidor essä?? –och har den fördelen att den inte väcker en när den faller ned i huvudet?? –i sängen. Den är intressant att läsa?? –ty Danius teoretiserar över att Marcel Proust spelade en grundläggande roll i Walter Benjamins essä i ”Liten fotografihistoria”. Proust har flera stycken i sin bok ”På spaningen efter den tid som flytt” som leder tankarna till bildens betydelse och detta lästes säkert av Benjamin, eftersom han ju översatte Proust. I den lilla rosa boken skriver Danius att Proust kan tolka så att ”-kameran är till skillnad från det mänskliga ögat kallt och mekaniskt” och vidare ”-kameran talar sanning”. Detta skulle leda till att Proust ansåg att ”-kameran får oss att se på ett anat sätt”?? Detta skulle leda till att Benjamin senare skriver i sin ”Liten fotografihistoria”, sammanfattande som ”- en annan natur talar till kameran än till ögat”.

För mig är detta inget revolutionerande teori?? Dock får jag intrycket att det verkar som om kameran tar bilden och inte fotografen, vilket ju är förvånande?? Idag är det ju en realitet att åtminstone fotografen kan ljuga med kameran.

För mig är det dessutom en viktig realitet att det är betraktaren som tolkar bilden från sina förutsättningar och då spelar många faktorer in?? Du kan ju fundera över vad den här bilden får för tolkning av dig??

Lund anno 2014-03-10

Inlagt 2014-03-12 07:10 | Läst 4051 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är inte jag som tolkar bilden,
det är bilden som talar till mig.

Får en mening i huvudet som mannen säger på bilden-
"jag ska fan utrota dig din maskros!" =)

//Johanna
Svar från Bob Bovin 2014-03-12 10:01
Hej,
Det är en intressant tolkning, lite svårt för mig att förstå skillnaden.
Det är nog inte omöjligt att han tänker så.
Ha en solig dag
Bob
Jo, det är nog så att det är kameran som tar bilden. Precis som det är fotografen som styr kameran. Det blir lite som resonemanget kring att "datorer är fantastiska", och det är de ju. Samtidigt "dumma", då de inte gör något utan vår inblandning så... Och så är det med kameran också. Vi väljer brännvidd, komposition etc för att sedan låta kameran ta bilden så som vi vill ha den. Men rent hårt och kallt så är det ju kameran som tar bilden. :)
Men, utan plåtis, no pics.... :)

Det är ju spännande med bildseende och tolkningar! En god anledning till poolerna här, tycker jag. Man får en retur på både tycke och smak. Min tolkning av din bild här, leder mig till tidigare inlägg av Plåtis, där de verkar överhörsammat behovet av arbetskraft för att lägga sten. Här förstår jag att han är själv, då de andra lägger en sten på Bangatan. ;) Fast bilden skapar också minnen av konfirmation, där i Klosterkyrkan. Samt träslöjd, på "Lilla Kloster" som ju ligger till höger utanför bild. Vår lärare hette Göte Borg, och såklart blev smeknamnet givet... :)

Att styra en kall kamera med Professoriell hjärna och öga är inte fel, men som alltid ingen garanti. Då smak är subjektiv och tolkningen fri... Ha en skärpt och bländad dag i Lund!! //Peter
Svar från Bob Bovin 2014-03-12 12:10
Hej Peter,
Tack för ditt intressanta inlägg. Jo kameran samlar in bilden, efter ett visst tryck från fotografen. I de flesta fallen riktar han också kameran.
Jag håller nog på att jag väljer bildytan.
Jag hade ingen aning om att den här bilden innehöll så mycket. En vacker illustration av hur erfarenheterna hos betraktarna spelar så stor roll vid tolkningen av bilden.
Det som slog mig här är, --vilken stor grushög. Varför är det så?
Som vanligt lämnas inga professionella garantier i mina bilder.
Ha en solstrålande dag i norr vänorten.
Bob och Ninni
Det gäller vara ödmjuk inför den allsmäktige som här får vara kyrkan.
Att be en bön i liggande ställning är avslappnande.
Lättare sedan ta tag i grushögen....

Jag tror i den digitala tiden är det många kameror som tar bilden
för fotografen är inte så noga med motivet
underligt för ovannämnda skrevs under den manuella tiden
då tror jag fotografen tog bilden
Jag har kanske fel men så är mina tankar
denna kväll när våren var ljuvlig på dagen.
Sov gott båda
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2014-03-13 08:04
Hej,
Ödmjukhet inför uppgiften är kanske inte så dumt.
Moderna tider vänder upp och ned på det mesta.
Ha en fin vårdag med Jonen
Bob och Ninni
Jag får lite muslimska associationer av bilden. En tolerant muslim bedjande vid en kristen kyrka. En man som inser att det egentligen inte är så stora skillnader på de stora världsreligionerna.
Svar från Bob Bovin 2014-03-13 09:59
Hej,
Det är en tolkning, men han vänder sig mot norr. Inte så lätt att veta. Den informationen finns inte i bilden.
Jag tro att han kollar tipset i mobiltelefon.
Ha en fin dag
Bob