SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1155. Isbjörnen utsliten symbol för klimatförändringar?? –tror inte det??

Det är mycket viktigt?? –att förmedla vetenskapliga resultat till samhället?? Sakligt förmedlande av de allt snabbare klimatförändringarna?? --i bild, är svårt?? –men mycket viktigt!!

Lunds universitets magasin (LUM) nr 5, 2014 tar upp den här frågan i en artikel som presenterar ett doktorandarbete av Adam Brenthel i ämnet konstvetenskap. Doktoranden tycker inte att bilder av isbjörnen är en bra symbol för klimatförändringarna. Han framhåller i artikeln:

– Nej, isbjörnsbilderna är vid det här laget alldeles för utslitna! Jag tycker också att det är ett problem att både isbjörnarna och bilder av översvämningar, kalvande glaciärer och förtorkad skog illustrerar effekterna men inte dess orsaker. Jag studerar i stället möjligheten att genom bilder få betraktaren att förstå hur klimatförändringarna faktiskt pågår här och nu.

Det kan han säkert delvis ha rätt i?? –det är svårt att i några bilder symbolisera den mycket komplicerade processen av klimatförändringar?? Det är ju en förändring både i tid och rum, och med många komponenter som är mycket abstrakta.

Likafullt vill jag nog försvara användandet av isbjörnen som en symbol av klimatförändringarna?? –ty den visar på sambandet mellan temperaturstegring, smältande is och brist på föda för ett djur högt upp i matpyramiden. Då kan man ju dock inte välja en bild på en isbjörn som simmar runt i en pol på zoo?? –som LUM gör?? Då får man ju välja en bild av den här typen??

Isbjörn, Hinlopen, Svalbard

Doktoranden har ju rätt i att det räcker inte med bara isbjörnar. Det måste vara bilder som visar att vi har en fantastisk natur, som vi vill bevara.

Kejsarpingviner, Snow Hill, Antarktis

Det måste också finnas bilder som visar hur vi ständigt förstör vår miljö??

Salpetersyrafabrik, i Köping

Här vilar en stor uppgift för naturfotograferna. Den enda svensk fotograf som lever upp till att göra ett bra jobb är Mattias Klum.

Inlagt 2014-06-27 07:23 | Läst 11659 ggr. | Permalink

"Intressant inlägg om en av vår tids viktigaste frågor. Har du sett boken Västerhav som Tobias Dahlin nyligen gett ut. Han är undervattensfotograf och fick möjlighet att göra boken tack vare Hasselbladstipendiet. Jag har bara sett några få sidor i den ännu men jag vet att han har ett stort miljöengagemang och att boken innehåller betydligt mer än "vackra" undervattensbilder. Hälsningar Lena"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant inlägg om en av vår tids viktigaste frågor. Har du sett boken Västerhav som Tobias Dahlin nyligen gett ut. Han är undervattensfotograf och fick möjlighet att göra boken tack vare Hasselbladstipendiet. Jag har bara sett några få sidor i den ännu men jag vet att han har ett stort miljöengagemang och att boken innehåller betydligt mer än "vackra" undervattensbilder.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2014-06-27 09:01
Hej Lena,
Jag känner till Tobias, vi är ju båda medlemmar i photoNatura, men har inte hunnit se hans bok ännu. Det skall bli intressant för det är så få naturfotografer som tar sig ann detta problem med information.
Jag tror det är en viktig fråga, polikerna behöver bilder för att förstå.
Ha en fin dag
Bob
Tänkvärt och bra inlägg!! Och det väcker tankar, "hur medvetandegör man"??
Jag tycker iofs att doktoranden har en point i att kanske mer visa på Anledningarna, och det som sker... Isbjörnen är vacker, plåtad i sin natur, men kan säkert av lekmän (som jag själv) tas för att det ändå är ganska "lugnt"..
Så, utmaningen är kanske att just visa vad som pågår... Och då blir kanske Sverige inte ideallandet!??
Ni har en point, båda två!! Eller igentligen alla tre, för jag förmodar att Assistenten hjälpt dig med inlägget... ;))
Ha en klimatvänlig dag!! //Peter
Svar från Bob Bovin 2014-06-27 13:19
Hej Peter,
Det är viktigt att visa på vad som pågår. Men man kan redan nu se följderna och då skall de fram i bild. Kanske man skall undvika de vackra miljöerna. De kanske förvillar hur illa det är.
Ninni kollar alltid noga.
Solväder här idag, drar till 08 i morgon.
Ha en skinande dag
Bob och Ninni
Hej igen härligt du tog upp detta med klimatförändringarna

dels för det är den viktigaste frågan för de generationer som kommer efter oss.
Vad skall de glädjas åt om vi håller på som det är nu. Inte lätt att stoppa när de som bör
förstå det "blundar" och hittar på alla möjliga dumma svar till klimatforskarna.

Om jag hade kunnat komma till de glaciärer jag fotograferat så går det tydligt se
vid en jämförelse hur mycket de smält. De stora som smälter har redan förorsakat mycket.
Havsvattnet stiger. Finns mycket bevis för det.

dels för att nu gjorde du mig så glad igen
jag ÄLSKAR din pingvinbilder som du vet.
Detta har jag skrivit så många gånger
men måste göra det igen.

Ha de nu gott på er för visst är det skönt
mellan åskan o skurarna fina kvällar är det.
Gun-Inger...

men jag glömde det med alla dessa hemska förfärliga fruktansvärda
fabriker i världen som spyr ut all denna skit i luften...en bild som talar för sig själv och gör mig rädd.
Svar från Bob Bovin 2014-06-27 16:35
Hej,
Ja, åk till dina glaciärer och se efter mur mycke som är kvar. DE flesta drar sig tillbaka.
Vi har solat varje dag den här veckan i vår trädgård. SÅ här är det sommar.
I morgon bär det av till 08.
Ha en fin kväll med Jonen
Bob och Ninni
De lärde tvistar fortfarande om vad det är som orsakar klimatförändringen och nog kan man undra hur det kom sig att inlandsisen kunde smälta utan några bilavgaser och utsläpp. Naturliga cykler säger en del och utsläpp säger andra. Isbjörnar och pingvinerna vet nog inte heller men de får se det på nära håll. Får ta och jämföra lite vid nästa svalbardsbesök.
Svar från Bob Bovin 2014-06-28 14:43
Hej,
Jag tror koncensus är stark bland de forskare som är insatta i de olika delområdena. Det finns alltid kritiska forskare och det skall de finnas. De betyder inte att de alltid har rätt.
Vi är just nu i en naturlig temperaturökning, det är tyvärr så att vi späder på den uppvärmningen med att elda fossila bränslen. Den största glaciären i Svalbard har kraftigt dragit sig tillbaka den senaste tjugo åren. Fråga kapten Per på Stockholm.
Ha det bra i värmen
Bob
Margareta Cortés 2014-06-28 14:58
Jag har sett det med egna ögon på kapten Pers fartyg men frågan är vad som hänt utan fossila bränslen, kan inte låta bli att fundera över istiden och hur grönt och odlingsbart Grönland var när vikingarna kom dit. Fanns dinosaurier på Svalbard och forskarna ombord på Yamal hade en hel del åsikter om hur isbjörnen kan anpassa sig. Isbjörnen har gjort det förr, är ju en muterad brunbjörn från början. Människans inverkan skyndar säkerligen på processen men det finns även naturliga krafter. Jorden på sin axel vobblar och axeln är något snedställd dessutom så vår plats här uppe i norr är inte konstant. Jag är ingen forskare men försöker lyssna på båda sidor av forskarna. Media tar dessvärre upp bara den ena sidans rapporter.
Såg även Bo Landins program om klimatet och han var duktig att ta upp både fördelar och nackdelar med uppvärmningen.