SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#734. Sista april?? –inte som förr?? –nu mest skräp!!

Sista april i Lund?? –dominerades förr av akademiska traditioner med musik, spex och mösspåtagning!! Idag är det ett hejdlöst festande i stadsparken!! –demokratiskt?? –ja alla ungdomar festar!!

Festandet och nedskräpandet får kanske ses som en bild av samhället i stort?? –det gäller att ta åt sig och festa så hårt som möjligt!! Den individuella tillfredställelsen sättes i högsäter?? –andra får anpassa sig?? –när jag har kul!!

 Men är det inte gemenskap när 27000 festar i parken?? –det såg inte ut så?? –små grupper super ihop och till slut somnar var och en i gruset, gemenskap??

Nu är inte denna fest gratis för kommunen!! –en enorm städapparat måste sättas in!! –för att parken skall vara ren för 1 maj talen nästa dag. Städkostnaderna kanske kunde användas till bättre ändamål?? Men vem bryr sig?? –som reklamen säger just nu?? Spela på!!

Jag tog med mig Olympus E-PL1 med kameralocket som kan släppa in ljus!! Här kommer några som jag i stort inte tycker om!!

Inlagt 2013-05-02 06:53 | Läst 3826 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra bilder Bob men trisst med skräpet!
Svar från Bob Bovin 2013-05-02 07:40
Tack Dan,
Ja så mycke skräp för lite kul.
Ha det bra
Bob
Riktigt bra reportagebilder rakt igenom Bob.!
/ Bengt
Svar från Bob Bovin 2013-05-02 08:24
Tack bengt,
Det är en sorglig miljö. Om man äldre, som jag, är det svårt att förstå.
Ha det bra
Bob
Egentligen en väldigt tragisk utveckling, vart tog värderingarna vägen.
Det sägs att supandet bland ungdomar minskar, det tror jag inte, de super som aldrig förr och många dricker okontrollerat mycket.
Solidaritet och vi-känsla håller helt på att försvinna för jag-fixering. Kvinnor skall se ut som returscherade bimbos, 15-åringar bleker tänderna, fyller läpparna och svälter, måste det bli så här.
Jag vill ha de gamla värderingarna tillbaka.
Man skall ta hand om varandra och sin omgivning, framför allt skall man visa respekt.

Dina bilder är naket avslöjande, de är bra men jag gillar inte det som de visar.
Svar från Bob Bovin 2013-05-02 08:35
Hej Stefan,
Jag är inne på liknande tankegångar. Tyvärr tror jag att detta är en process över flera årtionde. Det har bara blivit mer påtagligt idag.
Kanske vänder det under kommande generationer.
Ha det bra
Bob
Jag har varit så förbannad länge på detta daltande som det är med vissa av dessa fester eller vad skall de kallas. Varför går det inte försöka göra insatser för miljön och sätta ett par stora container på gräsmattorna och skyltar med uppmaning att i år vill ni säkert hjälpa oss i kommunen hålla rent. Spara skattepengar till sommarparkernas prydnad eller vad som helst.

Härligt du tagit dessa bilder och visar eländet men jag tror inte det är så många som bryr så på Fotosidan i heller och kommer kommentera det bra i ditt fotodokument dess värre.

Livskamraten förstår inte hur jag kan engagera mig i miljöarbetet i Hässleholm med att till och med plocka upp skräp på gatan. Häromdagen låg där massor med sönderrivna blad från en tidning och for omkring i vinden. Jag plockade upp dessa och gick en bit tillbaka på min väg till Maxi för att lägga skräpet i en papperskorg.

Ungdomen är vår framtid hoppas även de som var så berusade denna kväll. Att vara parkerad med egen skylt måste kännas tryggt. hi hi vad mysig bild
.
I dag en fin solig dag igen
för oss som er båda
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2013-05-02 09:08
Hej,
Man blir ledsen. Vad som är rent och snyggt i dessa dagar är inte det samma som det var för femtio år sedan. Hur man man flyttar den gränsen tillbaka vet jag inte.
Man kan ju försöka se humor i detta också, även om de tär svårt.
Ha en fin dag ni i centrum
Bob
Sorgligt att de inte lärde sig något i Mulleskolan, för den har väl alla barn gått i..;)
Tråkigt att fest ska innebära fylla och nedskräpning.
Varför inte låta bråten av skräp ligga kvar och låta politiker i 1 maj talen få se eländet.
Svar från Bob Bovin 2013-05-02 11:13
Hej,
Jag tror inte att alla barn idag går i Mulle, som när vi hade barn.
Bra förslag, sätt politikerna att rensa upp skräpet själva.
Ha det bra
Bob
Är det ingen här som var raggare, mods, hippie? Var med på rock eran med Elvis Presley, 'slog dank' en hel helg och bara hängde på det där 'torget' (en park), och allt detta 'bedrövliga' beteende enligt den äldre generationen då, d.v.s era far och mor-föräldrar?

Var det verkligen bara ”Flottarkärlek” som gällde för alla?

Det finns bildbevis från den eran och när det låg Cuba-cola, Coca-Cola burkar i dikena tillsammans med mellan-öl flaskor och spyende person bakom en bensinslukande, burnande V8 Cheva. Då som nu, hade säker 99.9% jättekul och någon fick lära sig den 'hårda' vägen var sin alkoholgräns gick, oftast slutar det lyckligt ändå.
Läser man lite på nätet eller lyssnar lite på de äldre, så fanns det något som liknade narkotikaepidemi och någon kunde helt öppet 'röka på' i en allmän park. Det gick bra för den generationen också, känns som det är en fas och en kortare period som de flesta ungdomar provar och sedan går vidare.


Michael - Vill höra hur det var förr -
Svar från Bob Bovin 2013-05-02 15:43
Hej,
Visst var det håll igång för femtio år sedan. I slutet på femtiotalet var det kravaller i Linköping, där anhängare till Elvis slogs med anhängare till Tommy Steel.
Jag kan bara jämföra med när jag kom till Lund 1966 och idag. Det har varit en gradvis förändring mot det sämre. Mer fylla och nedskräpning. Nu var det 27 000 tillresta i Lunds stadspark. Många gick för långt, vad gäller nedskräpning.
Ha det bra
Bob
Det var stökigt i Stadsparken redan när jag gick i gymnasiet för 20 år sedan.
Svar från Bob Bovin 2013-05-02 16:42
Hej,
Vi var nere och kollade då vid den tiden för att se vad vår son var med om. Han verkar var ungefär jämnårig med herr redaktören. Det var inte lika mycket folk då och de var inte lika skräpigt. Men jag tyckte det hade passerat gränsen redan då. Så du har rätt.
Numera har man gränsat av fontäner och en del planteringar och det räddar en del. Då för 20 år sedan blev dessa mer nedtrampade.
Ha det bra
Bob
Så här såg det aldrig ut på 50 och 60-talet, trots att man hade fester i det fria. Då plockade man upp efter sig.
Intressanta bilder på dagens ungdom.
Ha det gott Bob//Rolf
Svar från Bob Bovin 2013-05-02 17:35
Hej Rolf,
Jo så va det, man höll rent, om man festade. Å aldrig var vi så många på en gång.
Ha det bra
Bob
Jag delar inte din upprördhet över stadsparkfestandet. Men jag gillar att du har gett dig ut och dokumenterat företeelsen, och speciellt att du har kommit vid en tidpunkt där man både ser en del av själva festandet och konsekvenserna (=nedskräpningen). Annars är det vanligt med bilder som i och för sig är bra men antingen består av folkhav eller gatuarbetare som städar upp. Du har fått med båda aspekter i flera av dina bilder.

Vad är "kameralocket som kan släppa in ljus" förresten?
Svar från Bob Bovin 2013-05-04 07:55
Hej,
Tack för att du uppskattade bilderna. Sedan är det ju olika hur upprörda vi blir. Man kan ju se det så att ungdomarna skall ha kul och det är bättre att de har det på ett begränsat område.
Objektivet jag använde var det mycket slimmade Olympus Body Cap Lens 15 mm 1:8.0. Som jag tycker fungerar bra.
Ha det bra
Bob
Anders_Eeg-Olofsson 2013-05-04 22:00
Intressant med objektivet. Jag har sett att det finns förut, men aldrig hört om någon som faktiskt använt det. Hur har du gjort när du har fotograferat - har du låtit kameran hänga kvar kring halsen och tryckt av (om du nu haft den så), eller gjort på något annat sätt? Tror du att folk förstår att det är en (fungerande) kamera?
Svar från Bob Bovin 2013-05-05 10:20
Hej Anders,
Objektivet är helt ok för de flesta ändamål. Man kan fokusera manuellt, men jag har den på det läge som ger max skärpedjup. Jag har aldrig kameran kring halsen. Den har jag i min han som ett tredje öga. Mer än femtio års plåtande utan sökarbild har givit mig några bilder rätt, då och då.
Ha det bra
Bob
Bali får man betala böter bara för att spotta ut tummigummi, kanske dags att se till att Sverige får en likande regler? Allt gott
Svar från Bob Bovin 2013-05-05 10:21
Hej,
Tuggummi under skon är inte kul.
Ha det bra
Bob
Michael f8 2013-05-05 10:43
I Sverige tror jag man inte får böter för att just spotta ut tuggummin, beror väl lite på var och vad konsekvensen blir var den hamnar, men nedskräpning är det juh böter på.

Detta som ni ser på bilden är en ganska organiserat "kaos", de firar ordentligt och 99.9% har/hade en fin dag och det unnar jag dem. städare är beställda sedan länge för att plocka upp de återvinningsbara påsarna, panten och återvinningsbara pappen, man har placerad staket runt om det man är mest rädd om och allt detta finns säkert inräknat i stadens budget.
Man kan se också att polis finns på platsen i preventivt syfte.

Det var 27 000 (!) unga människor på en begränsad yta under en begränsad tid, Polisen skriver på sin Facebook hemsida "vid 13-tiden rådde god stämning i parken.
Försök få ihop 27 pensionärer samtidigt för ett spontanfirande av något, lyckas man med det, så ska jag komma och ta upp hundskiten efter dem, de tre kolapappren samt kanske en kvarglömd kvällstidning.