Lite prylar, lite text och alltid bilder

Ett litet test av Lightroom 5 Beta - meget imponerande autoupprätning :)

Som ni säkert sett på startsidan släppte Adobe igår en betaversion av Lightroom 5 för allmän nedladdning. De flesta nyheterna i betan finns beskrivna i den artikeln, och jag tänkte bara testa hur några av dem fungerar i praktiken.

Färghantering och rendering av bilderna verkar vara samma som i version 4 i den här betan, så det går jag inte in på. Jag gör helt enkelt som vanligt och börjar med att göra de grundjusteringar jag vill ha av färg, kontrast, upplättning etcetera.

Inte så vårlik utsikt från min bakgård

Jag och säkert många med mig drabbas lite då och då av lutande horisonter i bilder (och en del lutar bilderna med flit). Sånt har ju gått att räta upp relativt enkelt i tidigare versioner av LR också, men i den här versionen har Adobe lagt till en ny flik under Lens Corrections där man hittar funktionen Upright. Som namnet antyder är den funktionen till för att räta upp bilder (både perspektiv och lutning om man så vill). Med ett klick på Autoknappen tolkar programmet bilden och rätar upp den, samtidigt som den beskärs i den mån det behövs.

I det här fallet ville jag inte att LR skulle försöka sig på någon perspektivkorrigering, och använde mig i stället av knappen Level som endast ger sig på lutningen. Jag lade också på en toning på himlen, klonade bort den ilsket gröna lampan och Uponorskylten från reningsverket.

I tidigare versioner av LR fanns också verktyget för fläckborttagning, och i femman har det tillkommit ett mer avancerat kloningsläge där man kan måla bort det man inte vill ha med på ungefär samma sätt som i Photoshop CS6. Just den här funktionen gör nog att många fotografer, inklusive jag, ännu mer sällan behöver ge sig på bilderna i Photoshop.

Hyfsat stökig bild av mitt hus (och jag vet att det behöver målas lite här och var)

Ska man städa upp bilden av huset ovan helt, så är det förmodligen nästan lika mycket jobb som att i stället måla om huset, klippa ner buskage eller flytta till en lägenhet, men det går nog att få den lite bättre i alla fall :)

I den här bilden testade jag också hur LR 5 fungerar ihop med mina relativt nyinköpta plugins från Nik Software, och började med att använda Viveza 2 för att få lite snyggare himmel och mer drag i det faluröda. Pluginen fungerade bra, men i och med att den skapar en TIFF-kopia av filen blev resten av efterbehandlingen betydligt mer tungjobbad. I och med kopieringen tappar man också objektivprofilen, så upprätningen blir inte lika bra (tror jag). Bäst är att göra allt man tänkt sig i LR innan man blandar in pluginerna - jag började om när jag insett mitt misstag :)

Som synes har jag inte klonat bort allt skrot (och om ni kollar bilden i originalstorlek på flickr ser ni nog tydliga spår av kloningen då jag inte var jättenoggrann). Tyvärr upptäckte jag också när jag börjat om att klonverktyget inte är så där jättesnabbt när man ger sig på detaljer även om jag var kvar i råfilen, och det hänger nog ihop med att det är en hyfsat högupplöst bild (24 MP) så det går åt en del beräkningskraft och minne. Min teori om att det var konverteringen till TIFF som ställde till det stämde alltså inte, men det är nog ändå bäst att göra klart i råfilen först. Jag använde också autofunktionen för upprätning och perspektivkorrigering i den här bilden, och måste säga att jag är imponerad av den - klart snabbare och enklare än att pilla själv.

Jag drog rätt mycket i spakarna med kontrollpunkter i Viveza för att få det att se ut som bättre väder än det faktiskt var, och det syns i slutresultatet - Det är lite onaturligt mycket färg i både hus, tak och himmel, men det visar ju också att det t.o.m. går att fixa vädret i Lightroom :)

Här lutar det åt alla möjliga håll (och det gör nog huset i verkligheten också)

Jag tog ytterligare en bild av huset ur en annan vinkel för att testa autokorrigeringen av perspektiv när det blir lite krångligare vinklar. I övrigt gjorde jag ingen manipulering alls av den här bilden :)

Lutar inte lika mycket ...

Ett tips är att om du vet att du måste räta upp och perspektivkorrigera bilden är att ha mycket luft runt huvudmotivet, eftersom upprätningen som du ser beskär bilden ganska mycket - det är än så länge för svårt att lägga till en massa pixlar som inte finns där från början. Här är ett exempel där det var på håret ...

Fyrisån och Domkyrkan

Den här bilden var det en del som retade sig på när jag först visade den. De tyckte den gav upphov till lätt sjösjuka på grund av de lutande husen. Så här blev den efter autokorrigeringen:

Samma å och kyrka

Som ni ser lutar fortfarande Upplandsmuséet i vänsterkanten lite, men kyrkan ser klart bättre ut. Om originalet varit lite tajtare hade bilden inte fungerat, då toppen av tornet skurits av. Jag är mycket imponerad av den här automagiska funktionen, och kan tänka mig att det är många som fotograferar arkitektur eller mäklarbilder som kommer använda den flitigt!

Den sista nyheten jag tänker testa den här gången är Radial Filter - det fungerar ungefär på samma sätt som det tidigare Graduated Filter, men använder ovaler i stället för raka toningar.

Sonen Oliver

Det är inte något större fel på originalbilden (något beskuren), men det kan ju vara trevligt att framhäva ansiktet mer. I LR 5 kan jag göra det genom att göra en elliptisk markering av ansiktet och använda spakarna för att t.ex. mörka ner resten av bilden och öka skärpa och klarhet i andra delar av den.

Samma son - annan efterbehandling

Den färdiga versionen av LR 5 kan mycket väl komma att fler nya funktioner än de som finns i den här betaversionen, men bara det jag sett hittills gör att jag definitivt kommer uppdatera direkt när den kommer. De problem jag stött på ikväll när jag testat är som jag nämnde att klonverktyget kan bli lite segt när man läger till många klonpunkter (jag antar att det blir ett lager av varje punkt), och jag råkade också ut för att programmet krashade när jag gick från framkallningsmodulen till importmodulen. Det kan ha varit så att den inte sparat ner alla ändringar ännu, och det ställde till det. Programmet tar också ganska mycket minne - just nu gör det av med 2,7 GB RAM när jag har den sista bilden i inlägget öppen. Förmodligen är minnesåtgången något mindre i den färdiga versionen, då betaversi0ner ofta innehåller en hel del extra kod för avlusning, men det är förstås bara en gissning från min sida.

Ytterligare ett problem är att det i publiceringsfunktionen för flickr av någon anledning inte går att ändra filformat, vilket resulterade i att den försökte publicera en av husbilderna i TIFF-format, och då blev filen förstås alldeles på tok för stor. Detta är gissningsvis också rättat i den färdiga versionen, och nu löste jag det genom att exportera filen till disk och laddade upp den därifrån.

Oavsett om du använder LR idag eller inte rekommenderar jag å det varmaste att testa den här betaversionen. Den kan visa sig underlätta ditt arbetsflöde rejält :)

För er som vill navelskåda alla missar jag gjort i kloning och dylikt finns förstås alla bilder som vanligt i min flickr i fullformat.

Inlagt 2013-04-16 23:45 | Läst 5753 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ser bra ut. Jag använder ACR:s linskorrektioner med "förladdade" parametrar till en rad objektiv i CS. Sedan finns det ju finjustering av de parametrarna. Gör ett liknande jobb. Ska ändå laddaa hem denna versionen av LR och kolla. Jag plåtar ju med ganska mycket vidvinkel. Frågan är om det går snabbare och "roligare" med LR. Det är det jag vill kolla. Gradientfiltret verkar vara liknande i CS. Bra att du lagt upp dessa exemplen i din blogg.
Hälsningar

//Lennart Aspman
Svar från Anders F. Eriksson 2013-04-17 01:07
Den stora poängen som jag ser det är att man i LR5 först väljer objektivkorrektion, och sedan klickar på AUTO - klart :)

Naturligtvis blir det inte alltid perfekt, eftersom programmet måste tolka bilden, men de tester jag gjort tyder på att det blir jäkligt nära åtminstone ...
Även om du "gnäller" på att den äter RAM så är det nog för att du har att ta av. Jag gjorde mitt eget test av LR5 eftersom alla sa att det "gick snabbare", LR4 startar inte på min dator, så ett bra test av LR5 tyckte jag skulle vara att se om datorn min orkade med. Och det gjorde den. Gick till och med att jobba i det, med lite tålamod. Även om det ibland är av "rita, vänta och se när datorn magiskt arbetar själv". Så LR5 är helt klart mer resurseffektivt, och möjligtvis även mer resurssnålt =)
Photomerge är nog det enda som jag saknar från PS i LR.

Skulle LR dessutom kunna läsa persontaggarna som t.ex. Picasa skriver i DNG-filer (faktiskt via ett Adobe-API) så uppgraderade jag imorgon.

Men nu får någon väcka mig när det blir dags.

Ha det fint!
Johan
Verkar ju vara uppdaterad med en massa nyttiga saker!
Tack för att du delade med dig av ditt "test"
Ha en fin dag!
Att välja objektivkorrektion först gör man i ACR genom att först välja auto i fliken med linskorrigering som sedan via EXIF identifierar gluggen man använt och visar i klartext gluggens namn och typ. Skulle gluggen inte visas automatiskt i listan kan det bero på att man använt en manuell glugg som inte har elektrisk kontakt med kameran. Då kan man leta upp den manuellt genom att scrolla i listan alternativt välja en som har snarlika egenskaper. Det är företrädesvis Ni och Ca:s gluggar som är lagrade. Finns ett fåtal med E-mount. Hursomhelst fungerar det väldigt smidigt.
Men menar du att LR skulle fixa alla gluggar genom att identifiera dem på annat vis? Jag har varit lite slö och ihar bara laddat hem LR-betan som fil men inte installerat ännu.
Mvh//Lennart
Svar från Anders F. Eriksson 2013-04-20 09:28
Objektivvalet görs på samma sätt här, men när man klickar på auto rätar programmet upp lutande horisonter och perspektiv.
Ikryssningen av "aktivera" i ACR gör detsamma som du beskriver när du trycker på auto. Då handlar det uppenbarligen om samma algoritmer, Och det är bra, anser jag. I grunden bygger ju båda programmen på samma Adobe Camera Raw.
Tack för svaret.

Mvh//Lennart
Svar från Anders F. Eriksson 2013-04-20 16:51
Nja, aktivera finns i LR också. ACR och LR kör mycket riktigt samma algoritmer för sådant. Det som är nytt i LR5 är att den automatiskt rätar upp störtande linjer när man T.ex. Lutar kameran uppåt. Det har inte funnits tidigare. Och finns heller inte i ACR.
Jag har testat betan nu. Fungerar ju smärtfritt, men det märks att det är en beta. ACR fixar till min 14-24/2.8 i alla lägen via sin korrigeringsfunktion. Auto-funktionen i LR var "för bra". Den gjorde om tunnformig distorsion till timglasformad i kanten. Men det går ju att korrigera. Betan får ligga kvar på datorn för ytterligare utvärdering. Jag har kört ACR ända sedan första CS kom och uppgraderat version efer version. Vanans makt är stor när det gäller ens arbetsflöde. Men det ska få sin chans. Hindrar ju inte att man har båda programmen.

Därtill har jag gjort en massa makron och skapat profiler i ACR, men resultaten från betan ser mycket bra ut.

Mvh//Lennart
Svar från Anders F. Eriksson 2013-04-20 20:43
Du tittar på fel autoknapp :). Jag använder de färdiga objektivprofilerna, men under fliken basic adjustments finns knappar för korrigering av lutning och perspektiv. Det är alltså inte distorsionskorrigeringen, men de ligger i samma modul.