Jag använder Fotosidans bloggar och portfolios i symbios främst för att det är ett bra och enkelt sätt att hålla ihop en fotorelaterad berättelses kontext och bilder på ett bra sätt. Portfolion i sig är inte optimal som jag ser det för att presentera själva berättelsen eller bakgrunden. Det är heller ingen naturlig plats att diskutera själva portfolions bilder. Jag hoppas att bloggformatet kan lösa det på ett bättre och mer naturligt sätt och jag hoppas att fler hittar till både berättelsernas bakgrunder och mina portfoliobilder via bloggarnas länkar. Eftersom jag tycker att all efterbehandling i RAW-konverterare i princip innebär en möjlighet till obegränsad förändring och att den inte kan verifieras utan en RAW-bild, så kan ni anse samtliga mina bilder som manipulerade. Mina bruntonade reprofotade dian är det absolut enligt Fotosidans definition och jag klonar gärna bort saker i mina bilder som jag inte vill ha där. Sten-Åke Sändh

Rost - eller någon hade en gång en cykel

Translate into Google English:

Rust - or someone once had a bicycle - Photo page (www-fotosidan-se.translate.goog)

På en flytande arbetsbrygga utanför Vaxholms pir låg denna gamla fullständigt upprostade cykel i går 10 juni. Den var så anfrätt att det inte ens fanns några ekrar längre i hjulen och att döma av skicket måste den legat på botten säkert sedan sextiotalet eller så. Skälet att anta något sådant utan att veta är att det gick mycket vildare till då än i dagens gentrifierade Vaxholm med hyfsat kontrollerat och städat drickande. Det gjorde det inte alltid på sextiotalet och då åkte inte helt sällan just cyklar i drickat.

Det var ju då det var verkligt populärt inte bara bland knuttar utan även bland raggare att ta en repa genom Bogesundslandet ut till Vaxholm. En lördag kom stora mängder raggarbilar i en lång karavan på besök. Förmodligen var de särskilt törstiga efter den turen och brydde sig inte särskilt om att Systemet för tillfället var stängt (det var det ju länge på lördagarna dessutom). Rutorna slogs in och sedan gick de in och "tankade" det de behövde och drog iväg samma väg de kommit. 

På den tiden fanns en liten polisstyrka i Vaxholm men den kunde inget göra mot den övermakten utan påkallade hjälp från Stockholm. Sådan kom verkligen och mötte upp på Bogesundslandet men vad hjälpte det. Raggarna som var i förkrossande majoritet gick helt enkelt bara ut och omringade polisbilen och lyfte och "gungade" bilen ner i diket så att raggarna kunde åka tillbaka till Stockholm igen och det var precis vad de gjorde. Annars har polisen inte sällan haft hjälp av det faktum att det på denna tid bara fanns en enda väg ut till Vaxholm.

Finn Zetterholm dedikerade en gång sången "Den siste raggaren" till denna i Stockholm numera utdöda subkultur

Den siste Raggaren

Inlagt 2022-06-11 01:38 | Läst 2246 ggr. | Permalink

"Tidens gång, den cykeln återgick i hög grad till naturen, finns en del bilmärken som historiskt sett utvecklats liknande. Lyssnade på låten, helt o.k."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra rapport och snyggt foto! Lyssnade på länken tills den stängdes av, gillade den!
Tidens gång, den cykeln återgick i hög grad till naturen, finns en del bilmärken som historiskt sett utvecklats liknande. Lyssnade på låten, helt o.k.
Knappast 60-tal med tanke på tramporna, däckmönstret och handbromsarna.
Gillar bilden, ser att vara en sk mtb så knappast 60-tal men 80-90- talet eller ännu senare kan man tänka, det rostar fort...
😁
Svar från Sten-Åke Sändh 2022-06-29 00:45
Kul att ni gillade bilden en del av er! Jag tyckte också att den var lite kul.

Jag tror att du Hans-Åke och Martin faktiskt har rätt när jag kollar närmare. Möjligen hade ekrarna faktiskt varit rostfria i cyklarna från 60-talet innan det mesta blev chip chop-skräp av usel "köp och släng"-kvalitet. Att precis alla ekrar till 100% försvunnit är trots allt rätt förvånande. Annars är väl självdestruktion något som borde ligga i tiden - det skulle ju effektivisera "återvinningen" betydligt.

Min slutsats att cykeln borde hamnat i drickat långt tidigare baserades nog mest på att det gick mycket vildare till på 60-talet och en bit in på 70-talet. Då hamnade en hel del lös egendom runt kajerna som cyklar och kundvagnar m.m. ofta i främst Väster-hamnens hamnbassäng.

Ursäkta att jag inte hört av mig tidigare men vi håller på och flyttar. Har köpt en ny lägenhet, sålt en gammal och dessutom sålt vårt fritidshus, så jag har att göra nu om jag uttrycker det milt.