här kommer det nog att bloggas oregelbundet, eftersom jag har en fotoblogg på egen domän. dock - det är ju roligt att skriva om fotografi och dessutom få möjlighet att visa upp det jag fotograferat, så man vet aldrig. oavsett vilket; det kommer att skrivas och visas bilder av, på och om sådant jag tycker är viktigt och/eller fint på ett eller annat sätt.

min fotokurs

jag håller en fotokurs i abf's regi, nu under hösten. det är många, många år sedan jag gjorde något liknande senast, så bara därför är det ju skitkul. när det var klart att kursen skulle bli av, satte jag mig och skrev ihop ett helt nytt kursmaterial på drygt 30 sidor. det är tio träffat, varav den första bestod av planering och lite annat smått och gott, en träff kommer att bestå av planering inför sista gången som kommer att vara en liten utställning i abf's lokaler, för familj och vänner.

jag skyller min närvaro här, på mina deltagare. vet inte om nån av dem finns här, men det är faktiskt deras fel, alltihop. den här veckan har jag varit ute med kameran tamejfan varenda dag, och det är evigheter sedan jag var så ambitiös. men det är sååå roligt! och jag tänker hela tiden att jag behöver ha nytt material som exempelbilder på de avsnitt som är med i kursmaterialet.

kursen handlar om bildseende och bildkomposition, så det är det vi ägnar oss åt. mitt sätt att närma mig det utgår från geometriska former, och sen fortsätter det in i en rad andra sätt att se, och allt hänger ihop och är egentligen samma sak, bara olika sätt att se och skapa.

vid första tillfället fick deltagarna göra varsitt titthål = tänk passpartout, fast utklippt/utskuren ur en kartongbit motsvarande a5. jättepraktiskt att gå runt och titta genom, för att träna ögat och hjärnan att börja se i bild redan innan man exponerar. nästa tillfälle har jag bett dem att göra ett rutnät över titthålet, med nio rutor - vi ska titta på tyngdpunkter och gyllene snittet, nämligen.

och det är så sjukt kul att se deras bilder. varje vecka när vi träffas ska de ha läst ett avsnitt i kursmaterialet (2 - 4 sidor/avsnitt), tittat på bilderna - och sen får de några olika uppgifter, så att de får testa på själva. därefter har de några dagar på sig att välja ut några bilder och lägga upp i vår fb-grupp, och så får alla kommentera minst en bild på allas bilder. visst märks det att de är ovana att tänka och se i bild, men alltså - de är sååååååå jävla duktiga! de tar sig an mina utmaningar med nyfikenhet och lust att utforska, och jag tror och hoppas att de steg för steg kommer att hitta nya sätt att se världen. jag vet ju hur jag själv funkar, och när jag är mer aktiv med kameran så ser jag bilder överallt. det är nästan lite jobbigt ibland. vad ska man med alla bilder till, liksom!? :o

tillsammans med deltagarna har jag börjat fundera på om det skulle vara kul med en fortsättningskurs. det är väl egentligen två saker jag är riktigt bra på. det ena är porträtt (har jobbat som porträtt- och bröllopsfotograf), det andra är just kreativt/konstnärligt bildskapande. när det gäller just porträtt insåg jag att det behöver vara en längre kurs, för shit, vad mycket grejer det är att tänka på. det är liksom inte bara att stoppa in en människa framför kameran, säga "say cheese", och sen knäppa en bild. porträtt är så väldigt mycket mer än så.

vi får se vad det blir. det blir antingen en porträttkurs, eller en projektkurs där varje deltagare får välja ett eget tema att jobba med, och som sedan avslutas med en gemensam utställning på ett lite roligare ställe än abf's lokaler.

avslutningsvis kan jag säga att allt det här sätter igång ungefär en biljard med tankar i skallen på mig. jag vill inte jobba som fotograf, sådär som man tänker sig, men det finns annat inom fotografi jag definitivt skulle vilja göra. jag vet inte riktigt hur jag ska nå dit, men på ett eller annat vis tror jag att det måste gå, för jag blir så jävla glad i hela kroppen när jag ägnar mig åt det här. jag mår SÅ bra av att fotografera, och jag hade faktiskt glömt bort hur fantastiskt det är.

Inlagt 2024-10-10 21:07 | Läst 321 ggr. | Permalink
Fast det är ju faktiskt ditt "fel" att jag har hängt här i 17 år, ganska precis, faktiskt! :) /Tommy.
Svar från pisces 2024-10-10 21:18
*frustar av skratt*

tog fotokursen slut nånstans runt nu, alltså?

men HUR kan det vara så länge sen????? :o :o :o :o :o :o

det är ju evigheter sen! :o
Tovok 2024-10-10 21:29
Ja, det är sjutton år sedan jag lade ut min första bild här på FS. Vi fick ju tipset att lägga ut bilder här för att kunna diskutera bilder och lära oss mera! :) /Tommy.
Tovok 2024-10-10 21:31
Fotokursen tar aldrig slut, men ibland känner jag att man skulle ta tag i det och fylla på lite, med mer kursande, fotoklubbande eller kanske nån annan typ av input! :) /Tommy.
Svar från pisces 2024-10-10 21:37
men herregud. #facepalm det ÄR faktiskt inte klokt.

fast jag har undrat. jag är så vansinnigt dålig på att räkna i tid bakåt, så jag har noll koll. :D men om du säger det, så är det förmodligen så. ^^

och ja, men det ÄR ett bra sätt att utvecklas på. dels att titta på andras bilder, och att andra tittar och kommenterar på ens egna bilder. och jag bara tar för givet att du har fått ut något av att hänga här, eftersom du gjort det så länge. :)

och jag tycker absolut att du ska ta tag i vidareutveckling. =) det är ju både kul och givande. plus att det är roligt att träffa folk och prata om det face to face, i stället för över nätet. det är kul, det med, men direktkontakt är faktiskt lite roligare.

vart bor och jobbar du, numer? finns det nån fotoklubb där? finns det fotokurser?
Tovok 2024-10-10 21:56
Jag köpte min första digitala systemkamera 2006, och gick kursen med dej 2007. Jag började blogga här ordentligt 2011 och det har blivit mitt sätt att presentera mina bilder, komma i kontakt med andra, och kanske utvecklas åt nåt håll... Jag hänger väl mycket här för att jag får en hel del god uppmärksamhet genom bloggen och så är det ett bra sätt att "nå ut", tycker jag! :) Vi har bott i Norberg sedan 2010 då jag började jobba i Folkärna, (Krylbo med omnejd). Numera är jag åter på "brottsplatsen" (Nästan), och jobbar i Kumla-Tärna-Utanför Sala, (Där ser man...!) Jag var med i Folkare fotoklubb i Avesta under en period, men fastnade inte riktigt för det då. Däremot så träffade jag Anders Geidemark (Naturfotograf, poet, mm. i skogen nästan hemma i Kärrgruvan. Han är en fotograf som jag har sett upp till under flera år, så honom har jag hängt på lite grann när han har ordnat något trevligt arrangemang. Nu senast var det Naturfotofestival i Surahammar i september som jag deltog i och där bestämde jag mig för att kolla in Naturfoto Västmanland, Jag har bara inte fått till det riktigt än! :)
Svar från pisces 2024-10-10 22:00
gör't. :) fast hitta nån kul fotoklubb som du trivs i. jag har funderat lite till och från på om jag också skulle gå med i nån fotoklubb, men det har inte blivit av. tror det finns två här i stan, men jag vet inte vilken som eventuellt skulle vara "bäst".

för tillfället är jag nöjd med att ha fotokursen som sammanhang när det gäller fotografi. och att ha kommit tillbaka hit.

men du, visst visade du bilder i kyrkan också? har för mig att du skrev om det på fb, men det var länge sen jag såg något om det. hade du inte nåt bildspel under en gudstjänst, eller hur var det?
Tovok 2024-10-10 22:17
Jodå, jag försöker visa bilder lite nu och då, där det passar. Sen använder jag ju mina bilder i olika sammanhang i kyrkan, sist visade jag "fina höstbilder" på syföreningen. Andra använder dem också i församlingsblad, på hemsidor och liknande!
Svar från pisces 2024-10-10 22:25
HA! =)

jag visste väl att jag kom ihåg rätt!!! ^^

vad roligt att faktiskt få användning för sina bilder - det är betydligt mer än för mig. :D mina bilder ligger mest och tar upp utrymme på hårddisken, och visas på fb och min fotoblogg (inte den här, alltså). det är extremt sällan jag producerar något som kommer till direkt användning.

får du betalt för bilderna som används, eller hur gör du?
Tovok 2024-10-10 22:38
Nej, jag får sällan betalt för bilderna. När de används i de församlingar jag jobbar i så brukar jag se det som att jag fotar i tjänsten... Sen är jag ju enbart en glad amatör. Jag har slutat hoppas på att den här hobbyn ska generera några pengar, utan den kostar mest en massa pengar. Något år gjorde jag en almanacka som blev riktigt populär, men det var mycket jobb med det också. Senast jag fick nånting för någon bild var när ett litet förlag hade hittat en bild som de ville använda en del av till ett omslag till en bok. Det fick jag ett par hundra för, och det var ju kul! :) En gåg tog jag på mig en bröllopsfotografering, men det är mer än tio år sedan nu...
Svar från pisces 2024-10-10 22:41
men åh, att ha en bild som bokomslag är ju skitkul! <3

vad tyckte du om att fotografera bröllop? :) var det några du känner? blev du OCH de nöjda?
Tovok 2024-10-11 22:00
Jag tror att jag har haft tre "regelrätta" vigselfotograferingar, varav två var vänner som gifte sig och en var ett "fotojobb" som jag förberedde hur mycket som helst. Jag tycker att det gick ganska bra. jag har ju faktiskt det försprånget att jag så pass ofta står "på andra sidan skranket" och har bra koll på gudstjänstordningen och trivs i kyrkorummet. Det ger ju mig en trygghet som jag inbillar mig ger också brudparet en trygghet. Två av vigselfotograferingarna ligger här på bloggen:
https://www.fotosidan.se/blogs/tommysbloggosfar/dag-121212.htm

https://www.fotosidan.se/blogs/tommysbloggosfar/mitt-liv-som-brollopsfotograf.htm
Svar från pisces 2024-10-11 22:22
tog mig en titt på båda paren, och det ser ju jättefint ut. det är lite läskigt att fotografera bröllop, eftersom det inte går att göra om. men det är också väldigt roligt - och blir det bra, kan man känna sig så jäkla nöjd med sig själv. =)

sen finns det ju alltid mycket att lära sig. jag fotograferar inte så mycket brudpar alls längre, och de få gånger jag faktiskt gör det, märker jag att jag lagt av mig en hel del. ska man hålla sin nivå (den man byggt upp, oavsett vart man ligger på den skalan) behöver man underhålla den. :D

tycker att det var modigt av dig att fotografera inne i kyrkan. medan jag å ena sidan är övertygad om att du har fördelar i att kunna gudstjänsten utan och innan, så är det den där frågan om ljus. ibland kan det vara rejält svårt att få till det, men jag tyckte det såg ut som att du lyckats rätt bra. läste igenom kommentarerna och såg att några hade åsikter om kornet - jag tycker inte heller att det tar över särdeles. däremot hade jag personligen gjort korniga bilder svartvita (hör och häpna - vem hade kunnat tro det? :o ) eftersom jag tycker att kornet blir snyggare då. :D