Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Närbild: Green Heron

Green Heron, eller Grönryggad Häger som den heter på svenska, blev lite av min favorit under den här resan. En häger är ju nåt som iaf jag vanligtvis förknippar med stora fåglar, men den här är en liten rackare. Stor som en kråka ungefär. Orädd smyger den runt i grunt vatten och letar efter små kräftor, fisk och annat mums.



Den grönryggade har väldigt vackra färger, men som vanligt har de ett syfte - kamouflage! Den smälter in i vegetationen och kan då undgå andra rovdjur medan den själv jagar.



Förutom att vara vacker så är den rätt cool i sin attityd. Jag har tidigare skrivit om den som smög UNDER mitt tele när jag satt där och här är en som på äkta cowboy-manér jagar med ett grässtrå i mungipan :-)



Mitt första möte var när jag såg den smyga bland grenarna vid eco pond.



Nästa tillfälle satt den hukande i skuggan vid anhinga trail.



Sedan såg jag den överallt :-) Typiskt beteende är att  sittande på ett strå, en bit över vattenytan, stilla spana rakt ner för att med blixten hastighet snärta till och fånga nåt nästan osynligt djur.

Det jag inte fattade först var hur en så liten fågel kunde nå vattenytan utan att ramla i och ännu mindre hur den överhuvudtaget kunde få tag i nåt i vattnet.

Lösningen kom när jag såg den här; Ur den lilla kroppen drogs det fram en hals som var gigantisk och man måste förundras och frågan är given hur i  hela fridens namn får den plats med den halsen i den lilla kroppen? Ännu ett naturens under :-)





Inlagt 2013-01-21 17:23 | Läst 4784 ggr. | Permalink
Känns inte som samma fågel, den sista bilder var riktigt fint fångat.
Svar från MikSwe 2013-01-21 17:45
Visst är det en fantastisk förändring. Nånstans läste jag att denna pose är för att markera revir. Om det är sant eller ej vet jag inte :-). Tack för din kommentar Ing-Marie. /Mikael
När jag tittar på dina bilder och kommer till den där den har ett strå i munnen drar jag mej till minnes något jag läste för flera år sedan (och det var lätt att kolla). Gren heron använder ibland bete när den jagar. Jag hade läst om en häger som använder små fädrar som den la på vattenytan. Senare såg man hägrar i samma område som använde bröd och andra matrester som turister lämnat.
Fantastiska bilder och kul att läsa om vad du såg. Jag minns att jag läste om dessa fåglar för de hade så lång hals på en så liten kropp. Det blir nämligen väldigt stor "dödrumsvolym" för dem när de andas och har en så lång luftstrupe.
Hälsningar Lena
Svar från MikSwe 2013-01-21 18:58
Det vore kul att få veta om det är så utvecklade jakt tekniker som dom använder, men jag skulle inte bli förvånad. Med dödrumseffekten antar jag du menar samma problem som kan uppstå med för lång snorkel. Undrar om hägerns hals vecklar ihop sig när den inte är utdragen för att minska det. Många frågor blir det, får nog konsultera nåt nät i närheten :-) Tack för din kommentar Lena de är alltid informativa :-) /Mikael
Lena Holm 2013-01-21 19:08
Det finns flera andra fågelarter som har på tok för lång hals i förhållande till den volym de kan fylla med luft, men de klarar det ändå (och effekten är den samma med för lång snorkel).
Hälsningar Lena
Intressant fågel. Sista bilden blev ju en fullträff =)
Svar från MikSwe 2013-01-21 18:59
Ögonblicket varade bara nån sekund innan den drog ihop sig och flög iväg. Ibland hinner man med fast det går undan :-). Tack för din kommentar Björn. /Mikael