MikSwe Photography

Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Räven som gillade fisk

För några år sedan åkte jag runt i Skåne och fotade. En kväll när jag skulle slå upp mitt tält (efter att ha haft en närkontakt med en kungsörn, fast det är en annan historia) var jag ganska nöjd med dagen och såg fram emot att äta och sova en stund.

Vid den närbelägna sjön var det mycket folk i rörelse som fiskade och fikade. Precis när jag fått ut tältet så ser jag en liten figur en bit ifrån sjön. En hund tänkte jag först för den satt där och kikade på allt folket. Men sedan insåg jag att det var en räv. Rotade fram kameran igen och höftade iväg några långskott..


Efter ett tag gick den ner mot sjön. De som fiskade stod på andra sidan och räven verkade inte särskilt bekymrad när den passerade på denna sidan. Den verkade nästan tam eller iaf väldigt van vid människor.

Eftersom jag var rätt hungrig så satte jag igång med att laga käk, men rätt var det var såg jag räven galoppera upp mot mig. Jag hade inte packat ner kameran så det blev några bilder i det svaga ljuset.

Det strosade runt mig och mitt tält. Grävde efter skalbaggar eller vad det nu är dom äter i jorden. Stativet var duktigt nerpackat och jag ville inte röra mig för mycket för att inte skrämma bort den så jag testade att fota lite på frihand men insåg att ISO-nivåerna skulle förstöra all kvalitet.

Prövade lite med blixt men det var nästan värre resultat. Istället filmade jag lite och njöt av sällskapet.

När jag lagt mig så kunde jag höra hur räven smög omkring utanför tältet och letade rester. Jag hade nog "glömt" lite så den var nog inte helt besviken :-)

Nästa dag for jag iväg igen för att leta andra motiv i naturen och det dröjde ytterligare någon dag innan jag återkom till ängen. Eftersom det hade blivit rätt klent med fotograferande så hoppades jag att den skulle vara kvar i där.

Redan när jag svängde in på parkeringen så mötte jag den. Den hade hittat ett kvarglömt flöte som den nu bar runt på.

När jag stannade kom den fram och kikade nyfiket på mig.

Efter ett tag så tröttande den på att titta på mig och försvann in i skogen. Efter att ha slagit upp tältet så gick jag en runda för att se om den fanns i närheten.

När jag kom ner till sjön så fattar jag varför den höll till här. Många som fiskade slängde helt enkelt fiskrens och rester av matsäcken här och det är klart att det var en enkel inkomst för räven.

Så fick jag syn på den. En bit bort längs stigen stod den och spanande ut över gräset i dikeskanten.

Antagligen hade den hört en sork eller nåt annat som den gjorde sig beredd att hoppa på. Men så gav den upp och försvann bortåt.

Jag gick en lov runt sjön och efter en stund kände jag mig iakttagen och stannade upp och spanande runt omkring mig. Mycket riktigt så stack det upp ett par öron och ögon som kikade på mig genom gräset.

Jag hade med mig några korvbitar som jag slängde ut i närheten för att locka till mig den och kanske få nån bild. Men tyvärr föll ljuset rätt snabbt och tiderna blev längre och längre. Eftersom jag försökte hålla ner ISO't så blev det mest spökbilder som fastnade på sensorn.

Nästa dag så var det dags att bege sig hem igen. Innan jag åkte gick jag en sväng ner mot sjön där det stod en morgonpigg fiskare. När jag berättade om mitt möte så berättade han om att det var en rävhona som hade ett gryt i närheten och att hon var helt orädd och hade t.om snott fisk mitt bland alla människor.

Tyvärr fick jag inte fler bilder den dagen och trots att jag återvänt flera gånger med förhoppning att möta henne igen så har det inte blivit fler bilder. Fast nästa gång kanske :-)

Eftersom jag filmade lite så har jag satt ihop en liten video. Filmad i svagt skymningsljus och antagligen finns det vackrare filmer på rävar men hoppas den kan ge nåt iaf :-)


Postat 2013-03-02 15:50 | Läst 4720 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Artkavalkad 3: Rovfåglar

Detta är den tredje och sista (hörde jag ett "Äntligen!"?:-) artkavalkaden från i vintras. Förutom rovfåglar blir några asfåglar också. Hoppas du fått lite inspiration och kanske motivation att besöka detta fågeleldorado. Jag sitter iaf och funderar på nästa tripp, om den blir av återstår att se :-)

Korpgam (Black Vulture). Vanligt förekommande, man ser dom seglande i vinden med sin tydliga v-form på vingarna. Tydligen gillar dom bilar för det är finns många skyltar och personer som skriver om att man ska undvika att parkera i närheten eller i skuggan av träd. Just den här satt med tre kompisar på en bil så det kanske ligger nåt i det. Dessutom bör man täcka över däcken för tydligen gillar dom att hacka i gummit. Gam-Tuggummi?


Kalkongam (Turkey Vulture). Även denna vanlig vid soptunnor och rastplatser. Bilden tagen mitt på dagen med kraftigt värmedaller nära marken.


Pilgrimsfalk (Peregrine). Jag tippar på att det är det, men är inte säker. Kan vara nån annan falk. Den seglade över mig i Everglades och det kändes som en ovanlig miljö då jag alltid förknippar pilgrimen med berg och höga stup eller byggnader. Nån som kan artbestämma den noggrannare så tar jag gärna emot det.


Nordlig tofscaracara (Crested Caracara). Såg den i backspegeln när den landade vid vägkanten så jag fick vända runt och packa fram kameran ur bagageutrymmet  eftersom vi var på väg hem och allt var nedpackat. Den spankulerade i vägkanten och letade roadkill.  Tyvärr var den lite osamarbetsvillig och vände ryggen till mig hela tiden :-)


Fiskgjuse (Osprey) Finns överallt och man kan komma riktigt nära eftersom dom inte är lika skygga som i Sverige.

Cooperhök (Cooper's Hawk). Det är svårt att bestämma arter utan riktig litteratur. Hemma har jag bara Europeiska arter så jag kikade på andra vråkar/hökar på nätet och fastnade till slut för cooperhök. (Edit 2013: Och det var nog fel och detta är troligen en Red-Shouldered Hawk.) Den här satt vid vägkanten och spanade på nåt i diket och var inte villig att flytta på sig så jag hann ta några bilder.


Prärieuggla (Burrowing Owl). Mysig lite rackare som jag tyvärr inte fick så mycket bilder på som jag hoppats.


Vithövdad örn (Bald Eagle). En ikon i hela världen. Den hoppas jag få fota betydligt mer en annan gång och då i sin rätta miljö.


Reseberättelserna från förra årets resa har nått sitt slut. Det har varit roligt att få dela med sig av sånt som inte syns på bilderna och responsen har varit varm och peppande.

Jag har dessutom fått lite blodad tand och snickrar nu på att skriva lite om äldre fotoepisoder, både landskap och vilda djur. Det blir lite nationalparker i sydvästra USA och möten med vilda djur i Sverige och Norge och kanske lite annat. Nu har jag lärt mig att infoga film också så det kommer nog flera videosnuttar. Hoppas du hänger på :-)

Postat 2013-01-28 21:10 | Läst 14433 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Artkavalkad 2: fiskfångande fåglar.

Som utlovat kommer en liten kavalkad över några fåglar som fångar fisk och kräftdjur. Håll till godo :-)

Rosenskedstork (Roseate spoonbill)


Am. Ibisstork (Wood Stork)


Vit ibis (White Ibis)


Brons ibis (Glossy Ibis)


Hornpelikan (White Pelican)


Brun pelikan (Brown Pelican)


Am. Ormhalsfågel (Anhinga)


Bälteskungsfiskare (Belted Kingfisher)


Nästa gång blir det rovfåglar

Postat 2013-01-26 18:43 | Läst 7816 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Artkavalkad 1: Häger

Nu har jag kommit till slutet på min reseberättelse om Florida. Om man gillar att titta på eller som jag att fota fåglar så är min rekommendation att börja spara till en resa hit omedelbart :-) Mängden arter och tillgängligheten till dom är helt enorm. Fusk kanske en del tycker och det inkluderar mig själv också i vissa fall :-), men alla djuren är vilda, bara det att de är mer toleranta mot människor på vissa platser.

De kommande inläggen kommer att visa upp lite av alla de olika arter som fångades på bild. Inga märkvärdiga bilder utan mer som ett avslut på resan.

Denna gång blir det olika hägertyper och jag hoppas jag fått till rätt namn på respektive :-) :

Amerikansk Gråhäger (Great Blue Heron)


Ägretthäger (Great Egret)


Trefärgad häger (Tricolored Heron)


Blåhäger (Little Blue Heron)

Snöhäger (Snow Egret)

Edit 2013: Detta är antagligen inte en Snöhäger utan en juvenil Blå häger. De är tydligen helt vita innan de får sin blåa färg. Dock är benen gröna(ktiga) hela tiden.

Grönryggad häger (Green Heron)


Gulkronad natthäger (Yellow-crowned Night-heron)




Nästa gång blir det andra typer av fiskfångande vattenfåglar :-).

Postat 2013-01-23 18:26 | Läst 12151 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Närbild: Green Heron

Green Heron, eller Grönryggad Häger som den heter på svenska, blev lite av min favorit under den här resan. En häger är ju nåt som iaf jag vanligtvis förknippar med stora fåglar, men den här är en liten rackare. Stor som en kråka ungefär. Orädd smyger den runt i grunt vatten och letar efter små kräftor, fisk och annat mums.



Den grönryggade har väldigt vackra färger, men som vanligt har de ett syfte - kamouflage! Den smälter in i vegetationen och kan då undgå andra rovdjur medan den själv jagar.



Förutom att vara vacker så är den rätt cool i sin attityd. Jag har tidigare skrivit om den som smög UNDER mitt tele när jag satt där och här är en som på äkta cowboy-manér jagar med ett grässtrå i mungipan :-)



Mitt första möte var när jag såg den smyga bland grenarna vid eco pond.



Nästa tillfälle satt den hukande i skuggan vid anhinga trail.



Sedan såg jag den överallt :-) Typiskt beteende är att  sittande på ett strå, en bit över vattenytan, stilla spana rakt ner för att med blixten hastighet snärta till och fånga nåt nästan osynligt djur.

Det jag inte fattade först var hur en så liten fågel kunde nå vattenytan utan att ramla i och ännu mindre hur den överhuvudtaget kunde få tag i nåt i vattnet.

Lösningen kom när jag såg den här; Ur den lilla kroppen drogs det fram en hals som var gigantisk och man måste förundras och frågan är given hur i  hela fridens namn får den plats med den halsen i den lilla kroppen? Ännu ett naturens under :-)





Postat 2013-01-21 17:23 | Läst 4788 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 18 19 20 ... 21 Nästa