Bara bilder

Arton miljoner sexhundra tusen bitar förgylld mosaik

År 1907 beslöt Stockholms stadsfullmäktige att bygga ett nytt stadshus på den gamla eldkvarnstomten vid Hantverkargatan 1 på Kungsholmen i centrala Stockholm.  Efter en arkitekttävling fick Ragnar Östberg uppdraget att rita det nya stadshuset.

Ragnar Östberg lär ha inspirerats av Dogepalatsets volym och arkader mot vattnet samt Markuskyrkans kampanil, båda belägna i Venedig. Stadshusets yttre och inre bär även influenser av bland annat italiensk renässans, nordisk gotik och islamisk konst, som Östberg förenade till en alldeles egen stil, där även det specialtillverkade, mörkröda murteglet spelade en viktig roll. Drygt en miljon handslagna och knappt sju miljoner maskinslagna tegelstenar användes för att färdigställa arkitektens skapelse.

Under tolv byggnadsår, 1911-1923, gick det åt nära en miljon handslagna och sju miljoner maskinslagna tegelstenar samt arton miljoner sexhundra tusen bitar förgylld mosaik för att färdigställa arkitekten Ragnar Östbergs skapelse. Stadshuset invigdes midsommaraftonen den 23 juni 1923, på vad man antog vara 400-årsdagen av Gustav Vasas intåg i Stockholm (det var i själva verket dagen därpå).. Invigningstalare var Verner von Heidenstam och Hjalmar Branting.

Postat 2017-03-03 07:32 | Läst 1103 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Kidskär blev Gråmunkeholmen och senare Riddarholmen

När Stockholm grundades på 1200-talet var Riddarholmen bara en kal klippa som reste sig ur Mälaren, den kallades Kidskär eftersom getter och deras kid betade i klippskrevorna holmen kallades då Kidskär. Här anlades på 1200-talet ett franciskanerkloster, Gråbrödraklostret, och man talade om Gråmunkeholmen. Redan under medeltiden användes klostrets kyrka, den nuvarande Riddarholmskyrkan, som kunglig begravnings- och ceremonikyrka.
Med Gustav Vasa och reformationen överfördes klostret till staten. Holmen befästes i nordväst som en del av stadens försvar och två runda försvarstorn byggdes. Det ena utgör idag nedre delen av Birger Jarls torn och det andra ingår i Wrangelska palatset.
På 1600-talet blev Sverige en stormakt och det gällde att försköna staden med ståtliga palats. Som ett led i detta lät Gustav II Adolf och drottning Kristina adelsmän som tjänade riket bygga sina palats här. Med palatsen ändrade holmen karaktär och fick namnet Riddarholmen.

Postat 2017-03-02 08:18 | Läst 1584 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Mariahissen

Mariahissen, rör sig icke i en genomskinlig tornbyggnad af järn utan är inbygd i ett riktigt boningshus med våningar och kontorslägenheter, magasin och – naturligtvis kafé samt, ännu ett steg till en högre civilisation, värdshusrörelse. Där finnes äfven gymnastik. Mariahissens hus är således ett fullständigt nutidshus. Det var i mars 1886 som denna hissinrättning invigdes. Den 3 April s. å. utfärdades öfverståthållarämbetets reglemente för hissen.

Så skrev Claës Lundin 1890 i boken Nya Stockholm. Claës Lundin, arbetade som journalist vid Stockholms Dagblad, där han skrev  artiklar om Stockholm. På grund av detta blev han även engagerad av August Strindberg som medförfattare till boken Gamla Stockholm.

Postat 2017-03-01 07:44 | Läst 1207 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Stockholms blodbad

År 1520 skedde Stockholmsblodbad. Platsen var Stortorget i Gamla Stan. Den 7 - 10 november år 1520 låter unionskungen Kristian döda 92 stycken personer ur den svenska adeln m.fl. på stortorget, 82 st. halshöggs och 10 st. hängdes. Detta hemska skådespel går till historien som Stockholms blodbad.
Alla svenska adelsfamiljer kallas år 1520 till Stockholm för att delta i kröningen av Kristian II. Festen efter kröningen håller på i flera dagar och på den 3:e dagen låter kungen stänga stadens portar och inleder förhör med de svenska adelsfamiljerna. Domare var Erik Trolle som låter döma de flesta anklagade till döden. De avrättas på stortorget.
Än idag sägs det att när nätterna den 7 - 10 november är riktigt bistra och fuktiga kan man se blodet flyta i rännstenarna på stortorget.
År 1650 lät Johan Eberhard Schantz bygga om det röda huset vid stortorget 20 till dagens utseende och satte då också in en vit sten för varje dödad person i blodbadet. Det sägs att så länge stenarna finns kvar i huset så länge skall de mördade finna en viss frid, skulle dock någon sten försvinna kommer den personen stenen representerar att bli gengångare och vara tvungen att gå på stadens gator i evig tid.

Postat 2017-02-28 08:01 | Läst 2623 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Zlatans tid

Han är vår tids kung, tomte, trollkarl och superhjälte, han har gett oss en ny stormaktstid, ensam har han besegrat Holland, Italien, Spanien, Frankrike och igår besegrade han England.
Vad kan man säga annat än att han är vår tids supehjälte och han är Svensk, det är knappt så man kan tro det.
Inte sedan Ingemar Stenmarks tid har någon fått oss att samlas i tv-sofforna med snacks eller fika för att se honom besegra vem det nu än är, han vinner över dem alla.
Han är den största, han har tagit nitton stora titlar i alla Europas stora fotbollsligor, han har blivit målkung i alla ligor och nu trettiofem år gammal har han gjort flest mål av alla spelare i Premier League, han är ett fenomen.
Matchen igår var en tur i berg och dalbanan, det blev 1-0 efter ett vackert frisparksmål av vår nämnde hjälte, därefter blev det 2-0 och vi började tro att det skulle bli en enkel seger, men då gjorde motståndarna två mål inom några minuter och det var match igen, spelet böljade därefter fram och tillbaka, det såg faktiskt ut som att hans lag skulle kunna förlora, men hur kan det hända han skall ju vinna. Då i den åttiosjunde minuten flyger han som en fågel högst över alla mitt i straffområdet och läktaren exploderar, han har gjort det igen.
Efter matchen när jag ser honom helt slut men lycklig känner jag tacksamhet för att få leva i Zlatans tid.

Det kan bara bli en bild i guld

Postat 2017-02-27 07:23 | Läst 1780 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 43 44 45 ... 155 Nästa