Bara bilder
38 meter över havet
Den 15e oktober 1935 invigdes den nya Slussen med fanfarer och högtidstal. Invigningen skedde inför ett hav av människor, omkring 15000 enligt pressen, människorna hade tagit plats längs ramper, kajer, och vindlande körvägar.
På slaget två rullade de kungliga bilarna upp till Södra Stadshuset, där en utställning och Slussens historia visades, efter besöket på utställningen fick kungen provåka runt Slussen, innan själva invigningen tog vid.
Borgarrådet Yngve Larsson, påminde i sitt tal om platsens betydelse som helig mark för stockholmarna.
Nu sjuttiotvå år senare är det dags att rusta upp Slussen så att den uppfyller dagens krav.
Den sista raden
Kiruna kyrka ska flyttas tillsammans med ett antal andra kulturbyggnader. Att flytta kyrkan fysiskt är ingenting konstigt, men hur flyttar man de minnen, sorger och glädje som finns på platsen. Kiruna kyrka är speciell på många sätt, den är kyrkligt kultminne och skyddas av kulturmiljölagen så frågan har aldrig varit om den ska flyttas, utan snarare hur.
Med flytten kommer så mycket mer, man bryter sociala strukturer. Du har dina grannar, du har din gamla mamma någonstans, nu förändras det. människorna hamnar inte på samma ställen, det finns säkert många såna frågor som måste lösas så känsligt som möjligt.
Maria trappgränd
Morgonen den 27e mars, äntligen känns det som vår.
Maria Trappgränd är en smal gränd på Mariaberget på Södermalm i Stockholm. Gränden som förbinder Söder Mälarstrand med Hornsgatan är ca 150 meter lång och större delen går i trappor. Vid Stockholms stora namnrevision 1885 fastställdes namnet Maria Trappgränd, innan dess var namnet Trappgänden. 1679 omtalades den även som Trappe Stijgen och på 1700-talet förekom namnet Kyrkosteget, eftersom gränden når Hornsgatan mitt emot Maria Magdalena kyrka.