Bara bilder
Stockholms blodbad
Zlatans tid
Han är vår tids kung, tomte, trollkarl och superhjälte, han har gett oss en ny stormaktstid, ensam har han besegrat Holland, Italien, Spanien, Frankrike och igår besegrade han England.
Vad kan man säga annat än att han är vår tids supehjälte och han är Svensk, det är knappt så man kan tro det.
Inte sedan Ingemar Stenmarks tid har någon fått oss att samlas i tv-sofforna med snacks eller fika för att se honom besegra vem det nu än är, han vinner över dem alla.
Han är den största, han har tagit nitton stora titlar i alla Europas stora fotbollsligor, han har blivit målkung i alla ligor och nu trettiofem år gammal har han gjort flest mål av alla spelare i Premier League, han är ett fenomen.
Matchen igår var en tur i berg och dalbanan, det blev 1-0 efter ett vackert frisparksmål av vår nämnde hjälte, därefter blev det 2-0 och vi började tro att det skulle bli en enkel seger, men då gjorde motståndarna två mål inom några minuter och det var match igen, spelet böljade därefter fram och tillbaka, det såg faktiskt ut som att hans lag skulle kunna förlora, men hur kan det hända han skall ju vinna. Då i den åttiosjunde minuten flyger han som en fågel högst över alla mitt i straffområdet och läktaren exploderar, han har gjort det igen.
Efter matchen när jag ser honom helt slut men lycklig känner jag tacksamhet för att få leva i Zlatans tid.
Slottsspöken
Det finns många berättelser om vålnader på Stockholms slott. En av dem är "Grå Gubben" eller Grå mannen som enligt traditionen lever i källarresterna av det gamla Slottet Tre kronor. Några menar att det är självaste Birger jarl som går vakt. Han har visat sig för bland annat Nicodemus Tessin d.y. och förutsåg att Tessin inte själv skulle fullborda slottsbygget.
Den ofta omtalade Vita frun är det mest kända slottsspöket. Enligt folktron skulle Vita Frun, så fort hon dök upp, förebåda att någon i den kungliga familjen skulle dö. Hon lär vara högväxt och bär en vit sidenklänning, bara prasslet från hennes klänning hörs när hon närmar sig. Det finns flera teorier om vem hon var och varifrån hon kom. Enligt en uppfattning är hon hertiginnan Agnes av Merán, en tysk adelsdam av ätten Hohenzollern, som levde på 1200-talet. Hon var gift med greve Otto av Orlamünde och blev änka 1293. Hon mördade sina båda barn från sitt äktenskap med Otto för att kunna gifta sig med Albrekt, borggreven av Nürnberg också kallad "Den Sköne", men han övergav henne, hon dog senare i fångenskap.
Några kungliga dödsfall har inträffat i samband med att Vita Frun visade sig på slottet. I mars år 1871 såg prinsessan Eugénie den beryktade vålnaden på slottet och tre dagar efteråt avled drottning Lovisa. År 1907 visade sig Vita Frun igen och kort därefter avled Oscar II. Senast hon visade sig var 1920, när kronprinsessan Margareta låg för döden. Plötsligt halades flaggan på slottet på halv stång och en vakt som skulle se efter lär ha sett Vita Frun på taket. Två timmar efter händelsen avled kronprinsessan.
Fürchtet Gott und Ehret den König / är Tyska kyrkans motto vilket betyder -Frukta Gud, Vörda Konungen
Svartmangatan var en av den medeltida stadens huvudgator och kallades ”gatan som man går från stora torget till svartbröderna”. Av kung Magnus Eriksson fick Dominikanerorden en tomt i den sydöstra delen av staden där deras konvent byggdes 1343. Hit vallfärdade människor från hela Mälardalen för att tillbe altartavlan Helga Lösen som hade undergörande krafter.
Det finns 82 mirakelberättelser nedskrivna från svartbrödernas kloster varav de flesta gäller feber, benbrott, kolik, dövhet och förlamning. Men man har även lyckats rädda en drunknad pojke, en och annan häst har också botats. Klostret stängdes under reformationen och det mesta har rivits men delar av härbärget finns kvar, en liten källare som ligger dold bakom en järnport på Södra Benickebrinken.
Femhundra år senare pågick en helt annan sorts verksamhet på Svartmangatan. I ett bakre rum på Café International höll Socialdemokratiska Arbetarklubben hemliga möten på 1880-talet där arbetsvillkoren och de sociala orättvisorna i det framväxande industrisamhället livligt diskuterades. Dessa sammankomster bevakades noggrant från ett fönster tvärsöver gatan och polisen registrerade alla som kom och gick.
Mötesdeltagarna sågs som samhällsomstörtare och August Palm och Hjalmar Branting kom senare att hamna i fängelse för ”smädelse av regering och riksdag”. På Svartmangatan 11 startades under den här tiden flera fackförbund, bland dem Svenska Jern- och Metallarbetareförbundet som har satt upp en minnesplakett över porten. Idag är Svarmangatan en tyst och lugn gata men den har en färgstark historia.