Bara bilder
Meningen med färg
I Burano säges att staden målats i klara färger för att fiskarna skulle kunna se staden på avstånd även när vädret till havs var dåligt. En fin tanke, men oklart om det verkligen hjälper en dimmig dag. Frågan är om färgerna i Mariefred har målats i olika färger för att arbetarna på det gamla bränneriet i Mariefred skulle hitta hem efter arbetet.
Gustav III förbjöd 1775 hembränning för att i stället starta ett antal kronobrännerier, varav det största låg i Mariefred. Här fanns 280 anställda och det förbrukades 7,5 ton säd per dag. De 29 pannorna i bränneriet försörjdes med vatten från Mälaren genom en 200 meter lång vattenledning. Det producerades därmed närmare en miljon liter 40-45-procentigt sädesbrännvin. Därmed var kronobränneriet i Mariefred det i särklass största i landet. I huvudsak skeppades brännvinet till Stockholm för försäljning.
Mariefred, det blommar i staden
Mariefred är en av landets mest välbevarade trähusstäder, efter branden 1682 har bebyggelsen i stort sett skonats från de rivningar som drabbat så många andra småstadsidyller.
Stadens historia går tillbaka till 1370-talet då Bo Jonsson Grip lät bygga en borg på en udde, Gripsholm, som efter flera utbyggnader senare blev det kungliga Gripsholms slott under Gustav Vasa på 1530-talet. Namnet Mariefred kommer ursprungligen från ett kloster som kartusianermunkar började uppföra 1493, klostret hade namnet Pax Mariae, som betyder ”Marias fred” och bebyggelsen runt omkring fick så namnet Mariefred.
Under Kastanjen
För första gången på mer än fyrtio år tillbringar jag en hel sommar i Stockholm, det är ovant men lite kul att uppleva hemstaden. Färgerna är nästan desamma, men temperaturen är annorlunda.