Mariahissen

Mariahissen, rör sig icke i en genomskinlig tornbyggnad af järn utan är inbygd i ett riktigt boningshus med våningar och kontorslägenheter, magasin och – naturligtvis kafé samt, ännu ett steg till en högre civilisation, värdshusrörelse. Där finnes äfven gymnastik. Mariahissens hus är således ett fullständigt nutidshus. Det var i mars 1886 som denna hissinrättning invigdes. Den 3 April s. å. utfärdades öfverståthållarämbetets reglemente för hissen.

Så skrev Claës Lundin 1890 i boken Nya Stockholm. Claës Lundin, arbetade som journalist vid Stockholms Dagblad, där han skrev  artiklar om Stockholm. På grund av detta blev han även engagerad av August Strindberg som medförfattare till boken Gamla Stockholm.

Inlagt 2017-03-01 07:44 | Läst 1204 ggr. | Permalink
Snygg stadsbild från huvudstaden. Ha det gott!
Svar från Turbo56 2017-03-01 18:58
Tack Mikael, det börjar nästan vara för ljust för mig på morgonen, dagens bild tog jag halv sju.
Otroligt vackra gamla hus, Mariahissen har jag åkt i en gång, om jag minns rätt! Ha det fint, LO
Svar från Turbo56 2017-03-01 19:02
Tack Lars Olov, du har antagligen åkt Katarinahissen.
Mariahissens uppgift var att förbinda Mariaberget med Riddarfjärdens södra strand, där ångsluparna gick i skytteltrafik till Riddarholmen. Tre tusen personer brukade ta den här vägen varje dag. I takt med att stadens kommunikationer utvecklades, minskade antalet hissresenärer och i slutet av 1930-talet lades hisstrafiken ned. Huset blev snabbt förfallet, men i mitten av 1970-talet renoverades det och nu finns där bland annat festlokaler, arkitektföretag, reklambyrå och handelsbolag som hyresgäster.
I vilket hus fanns hissen ..jag har tittat men kan inte
förstå detta något jag aldrig läst om därför blev
Jag så intresserad...det är många vackra hus på din bild.
Tänk som de byggde i äldre tider men det fanns billig
arbetskraft.
Spännande med dina bilder.
Gun-Inger