Johan Lind njuter natur
Pixies live på Klubben!
Ibland måste man utvidga sina begrepp. Hur ska man få in en konsertlokal i begreppet natur?
Jag tänker mig två lösningar. Först struntar ju övriga djur i huruvida en miljö de lever i är skapad av människan eller om den är mer ursprunglig.
För denna videbock är säkert det bokomslag den sitter på (Nationalnyckelns långhorningsband) lika mycket natur som en gräsmatta. Just denna individ dog tyvärr en naturlig död innan jag träffade den. Jag fick därför bara bekanta mig med den i detta mer stillsamma tillstånd.
För det andra är vi människor också djur, så kanske vi kan se på en konsertlokal på samma sätt som vi betraktar bäverdammar och myrstackar?
Pixies i naturen?
Vad har då hänt. Jo, igårkväll spelade mitt favoritband "Pixies" ett uppvärmningsgig inför kvällens framträdande på festivalen "Where the Action Is". Underbart att få se en så avslappnad spelning (även om Joey Santiago verkade nervös i början).
Hur som helst, vad spelar det för roll om en konsertlokal är natur eller inte, spelningen var ren njutning!
Och tänk vad man kan göra med en enkel liten kompaktkamera - kolla min film från spelningen nedan vettja! Här spelar de låten "Hey".
Naturnjutare liknade vid Sverigedemokrater
"Jag ser dem som Sverigedemokraterna, som en sekt som man inte ens kan ta i handen" säger Nils-Ola Roth till Sydsvenskan . Han är moderat ordförande i Vellinges miljö- och byggnadsnämnd och den grupp han liknar vid Sverigedemokraterna är Falsterbonäsets naturvårdsförening (FNF) som värnar om naturen på det sagolikt vackra och fågelrika Falsterbonäset i sydvästra Skåne.
Två kärrsnäppor i soluppgång i sydvästskåne. Stavstensudden, Trelleborg, juli 2008.
Anledningen till uttalandet är att Roth tycker denna naturvårdsförening är bakåtsträvande i sina försök att värna en del av Skånes unika natur. Personligen tycker jag detta tydligt åskådliggör problemet med lokal beslutsfattning vad gäller till exempel naturskydd. Om Roth får bestämma kommer det finnas mindre och mindre natur att njuta av på Falsterbonäset.
Himlen över Falsterbonäset klädd i sommarsolens sista strålar. Falsterbo, Skåne, juli 2008.
Bönder och kor, fast spenar med socker!
Jag skrev häromdagen en liten blänkare om sydost-asiatiska Camponotus-myror. Där skrev jag om hur utvecklingen av samarbete gått så långt hos just myror så vissa arter utvecklat självmordsbombar-beteenden. Detta används vid konflikter mellan olika myrsamhällen och som försvar mot läskiga hot.
Men våra svenska hästmyror spränger inte sig själva i luften. Däremot samarbetar de också på flera imponerande sätt. När jag nu den senaste helgen spenderade den underbara söndagen vid Sandemar var plötsligt flera tallar fulla av just samarbetande hästmyror! Ett av dessa bestars samarbeten går ut på att de på träden håller hagar med barkbladlöss vilka suger sig sockerstinna på bland annat tallars sav. Men det blir så mycket socker så även våra hästmyror får ta del av gottet. Myror som bönder, små barkbladlöss som boskap.
Kraftfull beskyddarverksamhet! Eldgarnsö, Uppland, maj 2007.
De små sockerstinna kossorna tjänar så klart en hel del på denna verksamhet, barkbladlössen blir givetvis skyddade av sina gigantiska bönder. Om jag var några millimeter stor skulle jag också gärna bjussa på lite socker för att bli skyddad av veritabla jättar med skrämmande garnityr!
Hästmyror (Camponotus sp.) med sin boskap. Sandemar, Södermanland, maj 2009.
Årets första rådjurskid!
Våren rullar på i högsta hastighet. I onsdags när jag satt jag på flygbussen för att åka ner på en snabbresa till Italien såg jag årets första rådjurskid. Det stod där med sin mamma och diade. Trots att man svischar förbi i över 100 km/h och bara ser denna scen i någon sekund fastnar den där, för alltid, i minnet. Men detta är inget jag ser varje vår, men alldeles purfärska rådjurskid har jag hittat ett par gånger förut, och det värmer alltid lika mycket!
Ett rådjurskid som traskade obekymrat omkring i ädellövskogen. Björnö, Ingarö, juni 2008.
Man vet inte aldrig riktigt när man ska stöta på dessa krabater. Ett par år tidigare låg denna unge och tryckte i gräset när jag var ute och inventerade fåglar längs min standardrutt på Vindö..
De trycker hårt i gräset dessa små rådjurskid! Vindö, Uppland, maj 2006.
Hitta ditt favoritdjur!
Även om många idag känner till Artportalen.se tycker jag den är värd att knuffa för lite extra nu när våren väl kommit och djurintresserade fotografer går man ur huse. Artportalen fyller många syften, men ett syfte jag vill föra fram lite extra är dess användbarhet för alla som är intresserade av djur och natur, och självklart för alla oss som älskar att fota dessa djur, stenknäckar, hasselsnokar och sexiga hoppspindlar.En av flera små, men ack så läckra hoppspindlar. Detta är en Aelurillus v-insignitus och just här spelar han med sina pedipalper för en hona i närheten. Värmdö, Uppland, april 2007.
Ofta ser man trådar i FS-forumet om var man kan hitta ett speciellt kryp, var häckar dessa fåglar och så vidare. Om man vill ha tips på lokaler där speciella arter lever, surfa då in på Artportalen.se och välj den organismgrupp du är intresserad av. Du kanske undrar var man kan plåta ädelguldbaggar Gnorimus nobilis? Välj då Rapportsystemet för småkryp. När du är framme klicka på fliken . I rutan skriver du namnet på det djur du vill veta var det finns. Sedan har de massor av möjligheter att finna loker med just denna ädla bagge. Varför inte sätta dig i lugn och ro med en insektsbok och en kopp kaffe och börja fantisera! Förmodligen vill du genast leta upp lokaler där åttafläckiga praktbaggar bor och sedan köra dit redan imorgon. Men det finns så klart ett aber, man ska hitta djuren när man väl är framme. Det är en ofta en helt annan sak. Men är man inte på rätt plats är i alla fall chanserna betydligt lägre.
Denna rödlistade guldbagge skiljer sig från de betydligt vanligare guldbaggearterna bland annat genom "midjan" mellan bakkroppen och halsskölden. Detta är en ädelguldbagge (Gnorimus nobilis). Halltorps hage, Öland, juni 2008.
En annan möjlighet denna fantastiska portal erbjuder är att du inte behöver söka efter något speciellt art utan kan istället se vad som rapporterats i ett område du ofta besöker eller kanske är intresserad av att besöka i framtiden. Gå då tillbaka till men istället för att skriva in ett sökord klickar du på fliken . Klicka först på en röd förstoringsfyrkant och klicka sedan på den del av Sverige där den plats du är intresserad av ligger. När du kommit rätt väljer du och sedan . Detta kan vara bökigt att göra om du inte zoomat in ordentligt i kartan, och visst, denna databas över våra svenska arter är inte komplett. Har du otur finns det inget rapporterat alls på den plats du valt. Men finns det information om det område du är intresserad av kan denna geografiska sökning också kombineras med att du samtidigt söker på en viss djurgrupp. När du väl kommit igång kan du välja massor av olika kriterier för din sökning, möjligheterna är mycket stora. Artportalen.se är ett kraftfullt verktyg för oss som gillar att hitta roliga arter!
Använder du Artportalen.se kan du faktiskt också få lite hjälp med det där lite klurigare problemet, att väl hitta djuret när du kommit fram till din lokal. Detta är möjligt eftersom du kan läsa kommentarer om omständigheterna runt ett visst rapporterat fynd. Hur och var någon hittat ett djur. Var det krypandes på stammar, gömd i gräset eller är det kanske bara massa småfjärilar folk lockat med lampa på natten? De där nattflygande småfjärilarna kan vara mycket besvärliga att finna vilandes på dagen...
Vissa djur behöver man inte Artportalen.se för att finna. Blåmesar är en av våra vanligaste fåglar och besöker dessutom fågelmatningar frekvent. Norra Djurgården, Stockholm, November 2007.
Tack vare sökningar på Artportalen.se kan du få kanonkoll på vad du har möjlighet att finna i ett speciellt område vid en given tidpunkt eller var du ska hitta just ditt favoritdjur. Tänk också på att detta gäller inte bara insekter, Artportalen.se har sex olika ingångar med helt olika slags organismer, så något matnyttigt kan även den kräsna finna. Dessutom, vill du kan du registrera dig och bidra med dina egna obsar om du vill. Det är bara att sätta igång och söka - lycka till!